02.07.2014

Obalne muce: Na vseh nas je, da spremenimo svet na bolje!

Veliko, res veliko bi bilo za napisati in zato sploh ne vem, kje naj začnem! Morda pri mačkah v Obalnem društvu proti mučenju živali. Glede na to, da smo deležni občasnih kritik bi enkrat rekli bobu bob! Pred 25 (!!!) leti smo se začeli igrati (dobesedno) zavetišče za pse. En pes, dva, tri... do 80 psov. Brez finančnih sredstev, hrane, prostorov... Velikokrat je bila trnova pot do zavetišča, ki ga imamo danes. Verjemite, nič ni prišlo samo!

Na tem mestu hvala vsem, ki ste nas in nas še vedno podpirate!

No, počasi so se nekako uredile stvari, občine so naredile zavetišče, ki ga upravljamo... V odločbi je spretno zapisano, da sprejemamo živali, za katere je zavetišče usposobljeno. Ker je bil dve leti pritisk prebivalcev vedno močnejši in kartonske škatle pred zavetiščem vedno pogostejše, smo uredili par zasilnih prostorov za muce. Ko je bilo polno, smo začeli muce jemati začasno domov, pa v začasne namestitve.... In iz leta v leto je mačk več.

 

Sistem ne funkcionira. Veterinarji bi radi svoj masten zaslužek, cena sterilizacije gre vedno bliže 100 eurom. Ljudje brez služb, nizke pokojnine, težave s preživetjem... Zato mladiči, pa tudi samice pristanejo na cesti...

Udomljanje živali je v upadanju, saj je žival strošek, ki si ga, žal, marsikdo ne more več privoščiti. Državne inštitucije, ki dobivajo plačo zato, da nadzorujejo izvajanje zakona, ki je, mimogrede, zelo slabo napisan, na tem področju razmnoževanja mačk ne naredijo popolnoma nič. Nekatere občine v Sloveniji, med drugimi tudi Obalne pa še niso poskrbele za zavetišče za mačke. Samo prostori niso dovolj.

Sredstva iz občinskih proračunov za delovanje zavetišča se niso povišala že kar nekaj let. Vse je bolj na pol dogovorjeno in urejeno. Občine sicer plačujejo nekaj nujnih veterinarskih storitev, a v bistvu "na škodo" psov, saj če porabimo za mačke, zmanjšujemo višino sredstev za pse... In... dragi moji, kje je hrana, pesek... in nenazadnje, kaj ko mine 30 dni?

Zakon dovoljuje izpustitev mačke v varno okolje. Ma dajte no, lepo vas prosim, saj to je naravnost smešno. Še nihče mi ni obrazložil, kaj to pomeni varno okolje za mladiča ali muco, ki je nekoč imela dom!

Zame to pomeni, da so si vsi umili roke in problem prepustili čustvom tistih, ki imamo radi živali in se nam smilijo. Če bi bili vsi taki, kot mi, zavetišč sploh ne bi imeli, saj zavrženih živali sploh ne bi bilo.

A smo res dolžni (oprostite izrazu) požirati govno države, ki ne funkcionira, neodgovornih politikov in še bolj neodgovornih ljudi, ki "odvečne" živali enostavno odvržejo v kanto za smeti, ali, v najboljšem primeru, zapakirajo v kartonsko škatlo...?!

No, ker "Obalno zavetišče ne skrbi za mačke", se je ustanovilo že kar nekaj društev, ki naj bi to počela boljše od nas. Pa nekateri konstantno pljuvajo, jamrajo in kritizirajo! Prostovoljec je tisti, ki se odloči početi nekaj brez pričakovanja plačila. Tisti, ki vlaga svoj čas, prostor, dobro voljo in velikokrat tudi svoj denar v poslanstvo, ki ga opravlja. To je njegova svobodna odločitev. Tako kot je njegova svobodna odločitev reči "ne", ko ne zmore več.

V nasprotju z Obalnim zavetiščem, od katerega se pričakuje 365-dnevno in 24-urno razpoložljivost. In bog ne daj, da rečemo, da, žal, nimamo več prostih kapacitet. Nas nihče ne vpraša, če imamo kaj bencina v rezervoarju, če imamo kakšno konzervo in kaj peska za napolniti wc. Vsak dan me kdo opozori, kaj vse je moja in naša dolžnost, pa kakšno društvo smo mi itd. itd...

Pa dajmo ljudje, imejte jajca, povprašajte Obalne župane, kdaj bodo uredili mačje zavetišče!!! Večinoma dobim odgovor, da so oni svojo dolžnost opravili, ko so sporočili to nam. Ni res, dolžnost vsakega državljana je ponuditi pomoč živali, ki jo potrebuje!

Čeprav zelo omejujemo sprejem muc, na res tiste, ki pomoč res nujno potrebujejo, smo polni. V šestih mesecih letošnjega leta se približujemo številki 100 sprejetih muc. Hvala, hvala in še enkrat hvala Mačji hiši, ki nam pomaga pri oddaji mladičkov.

Razhajanja med Odpmž-jem in "mačkaricami" je veliko. Osebno ne mislim, da mora vsaka divja, prostoživeča muca postati domača. Ker vem, da ne postane. Ker vem, kakšen stres je zanjo prisilno udomačevanje. In ker mislim, da ima vso pravico živeti življenje, ki ga je navajena. Seveda sterilizirana oz. kastriran, v okolju kjer ni ceste in kjer je hranitelj. Ne mislim niti, da mora vsaka muca jesti izključno Royal Canin ali kaj podobnega. To, da je pri hiši denarja le za Kit Kat in pa dovolj ljubezni ter skrbnosti in kakšen euro za veterinarja, mi zadostuje. Saj tudi mesojedci ne jedo vsak dan rostbeef zrezkov, pa na naših krožnikih ni vsak dan prestižne eksotične zelenjave in sadja.

Drage moje "mačkarice", ko bom naslednjič slišala, da Andrea ne mara mačk in bi najraje vse pobila, bom z veseljem primazala dve klofuti in sprejela posledice svojega dejanja. Ja, menda sem jaz razlog, da Obala nima mačjega zavetišča,. Zato, ker sovražim mačke, imamo trenutno doma 6 svojih muc in 9 začasnikov. Aja, da ne pozabim, da jih je pri mojem partnerju trenutno 12. Vse tiste, ki jih nismo imeli kam dati.

Če bo sila, je še vedno prostora za kakšno... Pometimo pa najprej pred svojim pragom in vsak dan počne najboljše, kar pač zna.

 

Namenski denar, ki ga Obalne občine namenjajo sterilizacijam in kastracijam prostoživečih mačk, se koristi že vrsto let. Odlov vrši Obalno zavetišče. Če bi me vprašali pred dvema letoma bi rekla, da je mačk vedno manj in da že žanjemo plodove dobrega dela. A letos tega ne morem več reči. Iz veterinarske ambulante so mi namreč sporočili, da je letošnji font v ta namen pri koncu. Kaj lahko zdaj naredimo, saj je za nami šele pol leta...?!

 

Vsak dan sprejmemo kakšen klic o muci, ki je skotila, o večjem številu mačk, ki se razmnožujejo... sicer so jih, marsikje, pripravljeni hraniti še naprej, a želeli bi, da se sterilizirajo oz. kastrirajo. Čez kakšen teden bom, žal, morala reči, da smo za letos žal končali in v letu 2015 bomo imeli še povečano število mačk, saj bodo vse nesterilizirane vsaj enkrat skotile.

 

In nezadovoljni boste vi, klicatelji in še bolj mi ob misli, kako smo nemočni in kako za živali to ni prav. In odgovorni bodo spet rekli, da še za ljudi ni poskrbljeno, mi pa stalno nekaj hočemo in da moramo razumeti, da je kriza, da ni denarja... V Mestni občini Koper in Občini Piran je S/K približno 250 mačk letno.

 

Ponosna sem na naše lansko delo, ko smo po pokroviteljstvom Mačje hiše in s prostovoljnim delom naše veterinarke Maje uspeli S/K še 100 muc. Kaj bomo pa letos? Žal na Obali najbrž ni ambulante, ki bi nas gostila za materialne stroške...

 

Dragi moji, na vseh nas je, da spremenimo svet na bolje. Vsak bi moral prispevati svoj kamenček v ta mozaik. V boljši jutri, v strpno sobivanje z živalmi, s katerimi delimo za svet. Z živalmi, ki imajo pravico živeti.

 

Andrea Bogataj Krivec

 

Foto: Dare Čekeliš

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.