20.05.2015

Bo ob deponiji odpadkov Komunala Koper skrbela za živali?

Do sedaj le govorice, iz dneva v dan dobivajo bolj jasno sliko. Po poročanju medijev, bo Obalno društvo proti mučenju živali že prihodnji mesec izgubilo koncesijo za upravljanje Obalnega zavetišča, z julijem bi naj slednjega prevzelo podjetje Komunala Koper. Novica že dva dni zelo odmeva na socialnih omrežjih, zgodbo so pričeli raziskovati tudi mediji.

 

Upravljalec Obalnega zavetišča, ki se nahaja v Dvorih pri Svetem Antonu je že od leta 2002 Obalno društvo proti mučenju živali. Izredno priljubljeno je v vseslovenskem merilu pa tudi čez mejo - slovi namreč kot edino zavetišče v Sloveniji, ki ima odprta vrata vsem obiskovalcem, sprehajalcem in posvojiteljem, ne glede na uro, dan in vreme. "Res nas veseli, ko k nam prihajajo ljudje iz cele Slovenije, nam pomagajo pri sprehajanju in drugih opravilih. Včasih se čez vikende pri nas izmenja nekaj sto obiskovalcev," nam je pred časom povedala vodja Obalnega zavetišča.

 

V enem letu v dom pospremijo preko 300 psov, evtanazij po zakonsko dovoljenem 30. dnevu pa ne izvajajo. Na zavetišče so (bili) ponosni tudi v koprski občini, največji lastnici objekta v Svetem Antonu. Za naš portal je Marko Gorišek iz občine pred kratkim napisal: "V Mestni občini Koper smo ponosni, da smo občina prijazna do živali in da imamo dobrega upravljalca zavetišča. Iz vsega povedanega tri obalne občine le ne skrbijo tako slabo za živali, kot nam hočejo nekateri pripisati."

 

V Sloveniji trenutno deluje 14 zavetišč. 11 jih je v zasebni lasti, ljubljanskega upravlja Javni zavod Živalski vrt, mariborskega javno podjetje Snaga, edinega, ki je v upravljanju društva za zaščito živali (ki sicer deluje na osnovi prostovoljstva) je Obalno zavetišče.

 

Kako zasebno / javno / prostovoljno vpliva na število evtanazij, si lahko ogledate na spodnjem letaku (letnik 2011) - Mariborsko zavetišče, ki ga danes upravlja komunalno podjetje Snaga, je tistega leta še upravljalo Društvo za zaščito živali Maribor.

 

 

 

Pred dnevi je s pismom na uradni Facebook strani zavetišča presenetila vodja zavetišča Andrea Bogataj Krivec: "Obalno zavetišče postaja zanimivo za neke nove strukture. Za ljudi, ki z živalovarstvom nimajo nikakršne zveze. Za vsem tem pa se, dobesedno, skriva oseba, ki je v vseh letih obstoja zavetišča le tega obiskala petkrat. Večino časa je porabila za ugotovitve, da starejši psi nimajo kaj iskati v zavetišču, oboleli tudi ne, pa ta neatraktivni tudi ne. To bi morali vendar evtanazirati. Sicer je to popolnoma brezpredmetno. Pomembno je, da je politično opredeljena. In to pravilno, v tem trenutku."

 

"Namesto, da bi ODPMŽ dobilo občinsko priznanje za svoje dvajset in več - letno delo na področju živalovarstva in zato, ker upravlja daleč najboljše zavetišče v Sloveniji, in zato, ker ODPMŽ vedno in povsod poudarja, da je vsako življenje sveto in se za vsako življenje tudi bori.... namesto ponosa občin na tako zavetišče in priznanja za vse to, bo zdaj na sceno stopila neka oseba, ki ji stara, bolna in neatraktivna življenja nič ne pomenijo??? Kaj, se nam namesto ZAVETIŠČA in ZAVETJA za živali obeta BALKANSKI ŠINTERAJ???? Ne morem verjet, to je za se zjokat in za po...!!!!!!, " se glasi samo eden od komentarjev pod to objavo na socialnih omrežjih ...

 

30. junija 2015 poteče pogodba, s katero je Obalno društvo upravljalo Obalno zavetišče. Po poročanju medijev, se je Bogatajeva pred dnevi odpravila na koprsko občino, da bi ugotovila, zakaj razpis še vedno ni objavljen. Neuradno ji je bilo omenjeno, da se Obalne občine pripravljajo na spremembo odloka, s katerim bi lahko zavetišče oddali v upravljanje neposredno brez javnega razpisa, kot je to veljalo doslej. Izbrani koncesionar bi naj bil po prvih informacijah podjetje Komunala Koper.

 

Nimamo več kaj skrivati, javna skrivnost je, da bo zavetišče s prvim julijem prevzela koprska Komunala, na čelu katere je Gašpar Gašpar Mišič, je za TV Koper danes povedala Andrea Bogataj Krivec. Po njenih besedah se v ozadju skriva veterinarski lobi, ki si že vrsto let prizadeva, da bi obvladoval denar, ki je namenjen zavrženim živalim. "Vemo, da je ena od občinskih svetnic Popovičeve stranke Koper je naš, solastnica koprske veterinarske ambulante in najbrž jim ni vseeno, če bi se na društvu odločili, da bi zavržene živali na različne zdravstvene posege vozili h konkurenci. Komunala Koper bo tukaj le neke vrste filter, ki bo zabrisala te interese, ki so očitni," je novinarju Ediju Mavsarju povedala Krivec Bogatajeva.

 

"Gre za 100.000 evrov javnega denarja letno, ki ga dobimo od obalnih občin, in ta denar marsikomu diši. Nihče pa ne ve, da za svoje delovanje preko donacij zberemo še enkrat toliko," je dodala. Načrt, kako onemogočiti društvo s 50-letno zgodovino, je preveč prozoren, da bi mirno spremljali razvoj dogodkov, še pravi.

 

Tiskovni predstavnik koprske Komunale Vojko Rotar je za koprsko televizijo povedal, da uradno na Komunali Koper ne vedo ničesar, kar bi kazalo, da bi se poslej ukvarjali tudi z zavrženimi psi. Obenem pa te možnosti ni izključil, saj da imajo le čez cesto v upravljanju nekdanjo deponijo komunalnih odpadkov. Za Primorske novice pa je istočasno direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič povedal, da ob zavetišču še niza razmišljanja o bodočem hotelu za pse in pokopališču za hišne ljubljenčke, ki bi ju, po njegovem mnenju, Obala nujno potrebovala.

 

Gašpar Gašpar Mišič si želi tudi hotela za pse in pokopališča za živali (foto: Radio Capris)

 

Medtem ko na koprski občini konkretne načrte še vedno zelo skrivajo, so bolj jasni v Občini Izola: "Tudi izkušnje primerljivih občin so pokazale, da je najboljša rešitev javno podjetje, zato na Občini Izola podpiramo predlog Mestne občine Koper, da upravljanje zavetišča zaupamo Komunali Koper," je povedala Kristina Zelič iz Izolske občine.

 

Izolska občina z županom Igorjem Kolencem za vzor očitno jemlje mariborsko občino (foto: Radio Capris)

 

Bogatajeva na to izjavo odgovarja, da je edina primerljiva občina v Sloveniji le Mestna občina Maribor, kjer je javno podjetje Snaga "pridelalo" v zavetišču v letu 2013 - kar 110.000 eurov izgube (podatek je javno objavljen na spletni strani mariborskega zavetišča), v lanskem letu pa menda blizu 200.000 eurov (podatki uradno še niso dostopni). "Naše društvo je v času upravljanja zavetišča za svoje delovanje preko donacij zbralo še enkrat toliko sredstev, kot jih nam je namenil proračun," še pravi predsednica Obalnega društva.

 

V Obalnem zavetišču so ponosni, da so v 12 letih napisali na tisoče srečnih koncev (foto: Dare Čekeliš)

 

Spominimo, da je zavetišče za brezdomne živali komunalno podjetje (Snaga) v upravljanje leta 2012 prevzelo tudi v Mariboru. Od koprske se mariborska zgodba razlikuje v tem, da je upravljanje tamkajšnjega zavetišča lokalno društvo prekinilo na svojo pobudo, sledil pa je razpis, na katerega so se prijavili Zavod Mačja hiša, komunalno podjetje Snaga in Nipa. Kljub temu, da je Zavod Mačja hiša na razpisu zbral 92 točk, Snaga pa 62, so se občinarji odločili koncesijo podeliti slednji. Zadeva še vedno ni dobila epiloga in po naših informacijah, je še vedno na sodišču.

 

Andrea Bogataj Krivec že dobiva veliko podpore občanov in slovenskih društev za zaščito živali (foto: Dare Čekeliš)

 

V Obalnem društvu proti mučenju živali napovedujejo, da se bodo borili do konca. Svojo podporo jim je izkazala že večina slovenskih društev za zaščito živali in na tisoče ljubiteljev živali, na katere društvo računa tudi v primeru, da bodo svoje nasprotovanje morali izraziti na ulicah in z lokalnim referendumom: "Če bo potrebno, bomo definitivno pripravili tudi večji shod, tehtamo tudi druge možnosti. Občane imamo na svoji strani," je prepričana Bogatajeva. "Predvsem pa še vedno trdno stojimo za tem, da ima vsako živo bitje pravico do življenja. V mnogih slovenskih zavetiščih pse po zakonsko določenem 30. dnevu ubijejo in vse bomo storili, da do podobne prakse na Obali ne bi prišlo. Če nas bo želel kdo na silo odstraniti, bodo šle naše živali zagotovo z nami," zaključuje.

 

Na Facebook strani Obalnega zavetišča prihaja na stotine komentarjev podpore

 

Vir: Primorske novice, TV Koper in Facebook Obalno zavetišče

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.