02.04.2020

Občutno zmanjšanje števila zapuščenih živali v Sloveniji!Kot smo že poročali je število zapuščenih živali v Sloveniji v zadnjem mesecu občutno upadlo. Kljub temu, da se nekateri slovenski pasji portali trudijo javnost vznemirjati s strašljivimi naslovi, v katerih pišejo, da je koronavirus vplival tudi na več zapustitev psov pri nas, je realnost povsem drugačna. Občutno zmanjšanje števila zapuščenih psov namreč beležijo v večini slovenskih zavetišč, kar je, sploh glede na "prakso" v drugih državah, odlična novica. Kljub navedenemu, se lažna novica enega slovenskega pasjega portala že četrti dan deli med "pasjeljubce", kar lahko kmalu povzroči veliko škodo, opozarja stroka.

Občutno zmanjšanje števila zapuščenih živali beležijo v ljubljanskem zavetišču, sodeč po spletnih straneh drugih zavetišč novih sprejemov nimajo niti v manjših zavetiščih. Odzvali so se tudi v Zavetišču Maribor: "V Sloveniji je število zapuščenih živali v zadnjih tednih (v primerjavi z lanskim obdobjem) občutno upadlo! Tudi pri nas v zavetišču ne beležimo povečanega sprejema zavrženih živalih. Hvala vsem, ki odgovorno in razumsko reagirate v odnosu do svojih (in zapuščenih) živali," navajajo v sporočilu. V ljubljanskem zavetišču beležijo tudi do 80 % manj sprejemov zapuščenih psov. Večina naših zavetišč je za obiskovalce do preklica sicer zaprlo vrata, posvojitve pa so (pod določenimi pogoji - glej v arhivu naše strani) mogoče zgolj v nekaterih.

Medtem pa tuje organizacije za zaščito živali sporočajo, da se v zadnjih tednih občutno povečuje število zapuščenih psov in mačk - kot smo že poročali, je najbolj kritično v Italiji, kjer je brez doma v času epidemije ostalo že preko 10.000 živali. Ljudje jih zapuščajo bodisi v strahu, da so prenašalci virusa Covid19, bodisi zato, ker zanje zaradi bolezni ne morejo več skrbeti, bržkone pa gre velik del zapustitev pripisati tudi širjenju lažnih novic, ki jih z namenom višjega obiska svojih spletnih mest z dramatičnimi naslovi objavljajo nekatere spletne strani. Na to vse glasneje opozarjajo mnoge organizacije, pa tudi oblastniki v posameznih državah. Svetujejo, naj bodo ljudje v času povečanega števila lažnih novic posebej pozorni na vsebino, vsako novico "sumljivih" virov dodatno preverijo in se tako informirajo na kredibilnih in zaupanja vrednih spletnih mestih.

Da imajo lažne novice velik vpliv na zapuščanje živali dokazujejo tudi primeri iz sosednje Italije. Po poročanju tamkajšnjih živaloljubnih organizacij je bila namreč razlog za številne zapuščene živali slabo prevedena oziroma lažna novica s Kitajske. Pri psu okužene lastnice v Hong Kongu so namreč v njegovi ustni in nosni votlini zaznali šibko stopnjo novega virusa, s čimer pa pes ne bi mogel okužiti človeka. Napačni povzetki novice so povzročili veliko paniko in kljub temu, da so kasneje strokovnjaki večkrat pojasnjevali, da ni dokazov, da lahko pes okuži človeka ali obratno, je bila škoda že narejena.

Javnost je nagovoril tudi predsednik italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli: "Nobene možnosti ni, da bi vas vaša žival okužila s koronavirusom. Na žalost mi iz različnih delov Italije poročajo o primerih množičnih zapuščanj, predvsem psov. Gre za nerazumno dejanje, sploh v luči tega, da smo javnost pogosto obveščali o tem, da psi za naše zdravje ne predstavljajo nobene grožnje!"

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.