08.04.2021

Obvezno čipiranje psov rešilo ogromno problemov - zakaj bi bilo čipiranje smiselno tudi pri mačkah?

Čipiranje psov je v Sloveniji obvezno od leta 2003, čipiranje mačk pa še vedno ne. Prav čipiranju gre zasluga, da je zelo veliko najdenih psov hitro vrnjenih svojim skrbnikom in tudi zavetišča beležijo rekordno nizke številke sprejetih psov (še preden pes sploh pride do zavetišča, s pomočjo čipa že na lokaciji najdbe identificirajo lastnika). Povsem drugače je pri mačkah. O obveznem čipiranju mačk se bolj glasno spet govori v zadnjih tednih, ko se je predlog znašel v obeh osnutkih sprememb in dopolnitev Zakona o zaščiti živali.V Zavetišču Ljubljana so v letošnjem letu sprejeli že skoraj 400 mačk in zgolj 9 jih je v zavetišče prišlo že čipiranih. Lastnikom so vrnili le 19 mačk, pri ostalih niso mogli najti ali ugotoviti lastnikov. "V Zavetišču Ljubljana zato toplo priporočamo čipiranje mačk, čeprav zakonsko ni obvezno. Mikročip v velikosti riževega zrna se ob čipiranju s posebno injekcijo vstavi živali pod kožo. Postopek mikročipiranja je minimalno boleč (pik z injekcijo) in za žival ne predstavlja stresa," pravijo v zavetišču. Vsak mikročip ima svojo identifikacijsko številko, ki jo je moč prebrati s posebnim čitalcem. Čitalce mikročipov imajo pooblaščene osebe (veterinarji, zavetišča, redarji, policija …). Pri tem je zelo pomebno, da so ob registraciji na voljo vsi podatki, tudi kontakti za morebitno nujno obveščanje, kot je najdba izgubljene živali.

  

Čipiranje ni namenjeno iskanju ali lociranju izgubljene živali, kot nekateri zmotno mislijo, temveč le poizvedbi o lastniku živali. Torej, mikročip ne sporoča lokacije živali. V primeru izgubljene ali najdene živali lahko veterinar ali zavetišče odčita vstavljen mikročip. Na podlagi kontaktnih podatkov je tako mogoče v kratkem času kontaktirati lastnika in ga obvestiti o najdbi živali. Čipiranje pri mucah (še) ni obvezno, je pa zelo priporočljivo!

 

V Zavetišču Ljubljana predstavijo tudi skoraj neverjetno zgodbo muce Šušu, ki jo je lastnica sicer čipirala, kljub temu pa se je muca izgubila. Lastniki so jo skoraj tri leta neumorno iskali, leta 2018 pa se je muca znašla v Zavetišču Ljubljana. Ker je imela čip, so lahko odčitali podatke, poklicali lastnico in ji muco tudi vrnili.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.