20.03.2020

Od danes omejeno gibanje - kaj to pomeni za sprehajanje psov?

Z današnjim dnem je zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Vlada je odlok zbiranja na javnih površinah sprejela, saj se številni državljani niso držali priporočil in so spomladanske dneve izkoristili za druženje na prostem. Za kršilce so predvidene kazni do 400 evrov. Predvideno je, da se bodo globe za kršenje karantene z novim koronazakonom povišale. Kaj to pomeni za tiste, ki morajo svoje pse vsak dan odpeljati na potrebo?

Pravzaprav v tem smislu ni omejitev, saj odlok predvideva tudi določene izjeme, pomembno pa je, da se dosledno držite sledečega:

- ne hodite v parke ali na mesta, kjer je možnost srečanja z večjim številom ljudi,

- na sprehod pojdite sami s svojim psom, izjemoma je mogoče, da se vam na sprehodu pridruži oseba, ki je vaš ožji družinski član ali član skupnega gospodinjstva, v kolikor je ob tem gibanju mogoče zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin;

Prav tako je pomembno, da psov na sprehodu ne spuščate s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev s psi, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo - pri tem pa lahko pride tudi do nezaželenih stikov (in premajhne razdalje) med skrbniki psov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.