OPRAVLJANJE POTREBE V STANOVANJU

S partnerjem sva pred dvemi tedni in pol kupila kuža starega 6 mesecev. Prvi dan se je dvakrat polulal in pokakal, vsakic kmalu po sprehodu, na hodniku na tepihu. Ko sva odmaknila tepih je naslednji teden in pol lepo potrebe opravljal zunaj. Zdelo se nama je, da je bil navajen potrebe opravljati noter oziroma na balkonu. Vendar se je z rednimi izhodi hitro navadil.Tudi po 8 ur je lepo zdržal in počakal. Sedaj pa se je že trikrat polulal doma in to vsakič ko sva doma oba in sva ga imela na očeh. Menim, da ne zna pokazat/povedat, da ga tiši oz. mogoče meni, da je to uredu. Najprej se je polulal v kopalnici, ležal je v svoji postelji nato pa šel za mano, ko se šla nekaj iskat in se tam takoj polulal. Dva dni nazaj je jedel nato pa nekaj sekund kasneje polulal v kuhinji(je sicer malo vohal ampak je izgledalo kakor, da išče izgubljeni briket). Danes je zjutraj še spal in ga je partner zbudil. Nato pa se je polulal v kopalnici še preden se je partner uspel obleči. Če bi ga tako zelo tišalo, da ne bi mogel zdržat niti minutke več, ne bi še sladko spal. Ali pač? Prosim za nasvet kako ga naučiti, pokazati da ga lulat in nato počakati tisi 2minutki, da se oblečemo in gremo ven. Čudno mi je da lahko zdrži tudi 8 ur sam, ko sva pa oba doma se pa polula. Ana Požar


Odgovor so pripravili pri Alfakan:

 
Če kuža do prihoda v vajin dom ni bil navajen na sobno čistočo, je normalno, da se mu včasih še zgodi, da potrebo opravi notri. Da se bo pravilnega vedenja naučil, bo vsekakor potreboval več kot nekaj tednov. Redno ga vozita ven.  Predvsem ko vstane, poje, popije, se razdivja, so ključni trenutki. Ko potrebo opravi zunaj ga pohvalita in nagradita. Raje ga peljita ven večkrat, da preprečita, da se polula notri, saj bo novo vedenje osvojil hitreje, če se staro ne bo več ponavljalo.

 

Odgovor je sestavila: Veronika Valentin

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.