29.05.2020

Osem let je bil njen pomočnik in najboljši prijatelj - zdaj se ločujeta!Kako neusmiljene so lahko birokratske odločitve, je pred dnevi na lastni koži izkusila Irena Mihelj, ki se bo morala, kot vse kaže, ločiti od najboljšega prijatelja - psa Biska. Bila je prva slepa maturantka v Sloveniji, doštudirala je zgodovino in teologijo, se odločila za samostojno življenje s psom vodnikom in se naučila še norveščine, ki jo obvlada kot edina slepa oseba v Sloveniji. Ravno norveški jezik jo je navdihnil tudi pri izbiri imena za njenega psa - Bisk namreč v norveškem jeziku pomeni "kuža". Je izšolan pes vodič, že skoraj 8 let pa njen zvesti pomočnik, predvsem pa najboljši prijatelj.

42-letna Ajdovka je pred dnevi na socialnih omrežjih delila zapis, ki ga je do tega trenutka delilo že skoraj 500 ljudi. Irena in Bisk se bosta namreč po letih sobivanja morala ločiti. Pes zaradi starosti in nekaterih zdravstvenih težav ni več primeren za opravljanje svoje naloge psa pomočnika, k Ireni zato prihaja Nils. A kljub temu, da je želela Biska obdržati, to ne bo mogoče: "... ker tako od mene zahtevajo uradniki v tej državi. Moje srce krvavi zate že od decembra. Počutim se, kot da bi mi ga nekdo poskusil iztrgati iz prsi, moja duša pa je žalostna do svojih najglobljih korenin in se krči od neznosnih bolečin. Niti poskusiti mi niso pustili, da bi te obdržala," v sporočilu svojemu štirinožnemu prijatelju piše Irena. Kot dodaja, je Bisk dal smisel njenemu življenju, "ker sem v tej državi zaradi svoje invalidnosti sicer tako odveč". Bisk ji je pomagal premagati depresijo in jo rešil samomorilskih misli. "Ampak, tako zahtevajo od naju drugi: komisija za pse vodiče, predstavnica uporabnikov psov vodičev, naš trener, drugi uradniki na Zavodu za Zdravstveno Zavarovanje Slovenije!"

Irena pravi, da so se pri ZZZS-ju odločili, da bo ona precedenčni primer, s katerim bodo na tem področju "naredili red". "Tako v tej državi nimam ničesar: ne službe in ne družine, pa tudi tebe ne smem obdržati do konca, kljub temu, da imam za ukvarjanje z vama dovolj časa, čeprav sem nekoč zase mislila, da sem odgovorna, resna in zanesljiva oseba. Ne dovolijo mi niti poskusiti in mi v nasprotnem primeru grozijo z visoko denarno kaznijo in z odvzemom tako tebe, kot tudi Nilsa. In ker jaz fizično ne morem živeti brez psa vodiča, te moram oddati. Sam vidiš, kako zelo trpim! Ko bi vsaj našla kake dobre ljudi tukaj v Ajdovščini, ki bi te jim lahko izročila, tako da bi mi ostal blizu in bi te še lahko obiskovala."

Razlog za tovrstno odločitev ZZZS-ja naj bi bila sicer neprimerna (premajhna) velikost stanovanja, v katerem s psom biva Irena: "Moje stanovanje je zame in za vaju z Nilsom premajhno, v zrcalnem stanovanju mojemu pa lahko živijo 4 ljudje, ker ni nikomur važno, kakšne imajo življenjske pogoje in ali so bodoče mamice sposobne imeti in vzgajati otroke; meni pa, ki sem slepa, jemljejo tebe."

Za pojasnila smo se obrnili na Zavod za zdravstveno zavarovanje, kjer pravijo, da je objavljeni zapis neutemeljen in verjetno posledica šibkosti v danem trenutku. "Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je v primeru šolanja novega psa vodiča slepih za zavarovano osebo go. Ireno Mihelj ravnal enako kot v primeru vseh ostalih zavarovanih oseb, ko se je za njih šolal nov pes vodič slepih. V kolikor je bilo ugotovljeno, da iz strokovnih razlogov in na podlagi zagotovljenih ustreznih bivalnih pogojev za psa vodiča, glede česar podajo mnenje izvedenci ZZZS, ni zadržkov za nadaljnje bivanje psa, ki več ne more opravljati vlogo psa vodiča slepih, je ta lahko še naprej ostal pri zavarovani osebi oziroma njeni družini. Tudi v primerih, ko je bilo ugotovljeno, da pes vodič slepih več ne more bivati pri zavarovani osebi, se je nadaljnje rešitve iskalo v sodelovanju z zavarovano osebo," nam je sporočil Damjan Kos iz ZZZS.

Na podlagi ogleda in poznavanja razmer so bili izvedenci ZZZS mnenja, da pri njej dva psa ne moreta bivati tako iz strokovnih razlogov, kot tudi zaradi bivalnih pogojev, dodajajo pri zavodu: "ZZZS ji je zato v decembru 2019 poslal obvestilo z že prej navedenim mnenjem izvedencev, da do prejema novega psa vodiča slepih, za sedanjega ga. Mihelj poišče drug dom, sicer bo to moral storiti ZZZS. Ta je namreč dolžan poskrbeti za ustrezno oskrbo psa vodiča slepih, tudi po izteku njegove "delovne dobe", saj je v skladu z določili Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, pes vodič slepih dan zavarovani osebi v uporabo, kar pomeni, da ni last zavarovane osebe."

Kot dodajajo na Zavodu, se jim je Irena Mihelj za objavo že opravičila, hkrati pa podpisala izjavo, da se za Biska poišče drugi dom: "V skladu s tem, že potekajo aktivnosti za iskanje novega doma za njenega psa pri posamezniku oziroma družini, ki bo za to izpolnjevala ustrezne pogoje. Čeprav glede na dolgoletno skupno bivanje psa in zavarovane osebe razumemo go. Mihelj, je dolžnost ZZZS v teh primerih tako skrb za zavarovano osebo kot tudi za psa. Potrebno je namreč poskrbeti tudi za dostojen preostanek življenja tudi za psa, ki je zaključil svojo delovno dobo psa vodiča. Upamo, da bomo z novo šolanim psom vodičem slepih zagotovili ge. Mihelj ustreznega psa vodiča slepih, s katerim bosta lahko sobivala v sožitju še mnoga leta."


Celoten Irenin zapis:Foto: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.