Pasja prijateljstva

Psi so družabne živali, ki v veliki večini radi sklepajo prijateljstva z drugimi psi. Postopek, kako psi sklepajo prijateljstva med seboj, se lahko razlikuje glede na posamezne pse in njihove osebnosti. Za nas skrbnike psov je pomembno, da psa ustrezno socializiramo, kar pomeni, da poskrbimo, da se razume z drugimi psi. 

 

Večina pasje komunikacije je neverbalne. Ko se dva psa prvič srečata, se najprej povohata in analizirata govorico telesa, da začutita drug drugega. Če sta oba prijazna in oddajata pozitivne vibracije, je večja verjetnost, da bosta postala prijatelja. Psi sklepajo prijateljstva tudi na podlagi preteklih izkušenj. Na primer, če se je vaš pes v preteklosti prepiral z nemškim ovčarjem, bo v prihodnosti zelo previden pri  tej pasmi in je manj verjetno, da se bo spoprijateljil z drugim nemškim ovčarjem.

 

Kako psi sklepajo prijateljstva?

 • Socializacija: Psi, ki so bili pravilno socializirani od mladosti, bodo verjetno lažje sklepali prijateljstva z drugimi psi. Zgodnja izpostavljenost različnim okoljem, ljudem in drugim psom jim pomaga razviti dobre socialne veščine in prilagodljivost.
 • Govorica telesa: Psi komunicirajo predvsem z govorico telesa in jo uporabljajo za vzpostavljanje socialnih vezi. Ko se psi srečajo, izvajajo vrsto vedenj, kot so vohanje, mahanje z repom in sproščen položaj telesa. Ti signali jim pomagajo oceniti namere drug drugega in zgraditi zaupanje.
 • Igra: igra je bistvena sestavina pasjih prijateljstev. Pasje igrivo vedenje (lovljenje, lažni spopadi, …) je pomemben način povezovanja in vzpostavljanja družbene hierarhije. Skozi igro se učijo o mejah in željah drug drugega.
 • Skupne izkušnje: psi lahko sklenejo prijateljstva tudi s skupnimi izkušnjami, kot so skupni sprehodi, obiski pasjega parka ali druženje v pasjih šolah. Te skupne dejavnosti ustvarjajo pozitivne asociacije in priložnosti za socializacijo.
 • Združljivost: Tako kot ljudje imajo tudi psi različne osebnosti in temperamente. Morda jih bolj privlačijo določene vrste psov glede na njihovo raven energije, stil igre ali splošno združljivost. Psi pogosto stkejo močnejša prijateljstva z drugimi psi, ki imajo podobne interese.
 • Pozitivna okrepitev: Psi povezujejo pozitivne izkušnje s posamezniki, s katerimi radi preživljajo čas. Če ima pes pozitiven odnos z drugim psom, kot je igranje ali prejemanje nagrad med skupnimi treningi, je večja verjetnost, da se bosta rada družila in razvila prijateljstvo.
 • Poznavanje in redna interakcija: Psi potrebujejo čas, da razvijejo zaupanje in domačnost drug z drugim. Redne in ponavljajoče se srečanja v varnem in nadzorovanem okolju lahko pomagajo zgraditi trdne temelje za razvoj prijateljstva.

 

Psi se običajno po srečanju z drugim psom hitro odločijo ali sklenejo prijateljstvo ali ne. Kljub temu pa lahko psu pomagate vzpostaviti prijateljstva z drugimi psi tako, da:

 • Začnite socializirati psa čim prej. Psi, ki so bili pravilno socializirani že v mladosti, bodo bolj verjetno lažje sklepali prijateljstva z drugimi psi tudi kasneje. Zgodnja izpostavljenost različnim okoljem, ljudem in drugim psom jim pomaga razviti dobre socialne veščine in prilagodljivost
 • Organizirajte igralne zmenke ena na ena z drugimi psi. Ko je kuža še majhen, ga ni dobro prehitro peljati v pasji park, kjer je na kupu veliko psov. Sprva je boljše da organizirate igralne zmenke z enim psom. Prepričajte se le, da sta si podobna po velikosti in temperamentu, in s tem povečate možnosti, da se razumeta.
 • Obiščite pasji park. Ko ima vaš pes opravljena že vsa zaščitna cepljenja in ima narejene že osnovne vaje iz poslušnosti, ga lahko odpeljete v pasji park, da začne spoznavati in igrati tudi, ko je na kupu več psov.
 • Prijateljujte z drugimi skrbniki psov. Če želite, da ima vaš pes pasje prijatelje, se boste morali tudi vi spoprijateljiti z drugimi lastniki psov. Poiščite nekoga, s katerim se razumete (in vaš pes se razume z njegovim psom), nato pa preživite čas skupaj na sprehodih.
 • Uporabite pozitivno motivacijo. Tudi če je vaš pes po naravi prijazen, je lahko še vedno živčen v bližini drugih psov in ena negativna izkušnja lahko povzroči velike težave. Da bi svojega psa spodbudili k sklepanju prijateljstev, poskrbite, da bodo njegove izkušnje z drugimi psi pozitivne in ga nagradite za lepo vedenje v bližini drugih psov.

 

Čeprav je pes verjetno vaš najboljši prijatelj, je tudi zanj pomembno, da ima svoje pasje prijatelje. Zavedati se moramo, da se vsi psi ne bodo razumeli med seboj, saj imajo nekateri raje samoto ali omejeno socializacijo. Vsak pes je edinstven in medtem, ko lahko nekateri tvorijo močne vezi z drugimi psi, so drugi lahko bolj neodvisni. Bistveno je, da spoštujemo njihove individualne potrebe in želje, ko gre za socializacijo.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.