Bivanje v pasjem hotelu ima lahko za psa hude posledice

Pri načrtovanju počitnic imajo skrbniki psov vsako leto manj skrbi. Psom prijaznih počitniških destinacij je vse več (KLIK za seznam), vsaj kar se Hrvaške tiče, pa je vedno več tudi pasjih plaž. Vaš kosmatinec bo tako dobrodošel v večini apartmajev, hotelov in avtokampov, zato večjih zadržkov, da pes ne bi odšel z vami na krajši ali daljši oddih ni. Težava se po navadi pojavi, ko skrbniki načrtujejo pot v zelo oddaljene kraje in želijo svojim kosmatinčkom prihraniti slabosti pri prevozu, nekaterim psom pa tudi sicer zdravje ne dopušča potovanja v vroče poletne kraje.


Kaj storiti v tem primeru?


Mnogi skrbniki se v tej skrajni možnosti odločijo za to, da psa zaupajo v varstvo komu od bližnjih, s katerim se kuža že dobro pozna. "Če se bomo odločili za takšno možnost, bo zelo v redu, če bomo že pred odhodom na dopust psa za dan ali dva pustili pri tistem, ki naj bi zanj skrbel v naši odsotnosti. Tako bomo lahko ugotovili, ali se bo naš kuža tam dobro počutil in, da bo tudi začasni skrbnik ugotovil, ali bo zmogel začasno živeti z našim psom," svetuje Jože Vidic, odgovorni urednik revije Moj pes.


Z navedenim se strinja tudi strokovnjakinja na področju socializacije, vzgoje, šolanja in rehabilitacije psov Katja Rant. "Če te možnosti nimamo, je druga izbira pasji hotel. Pri izbiri hotela je potrebno nekaj previdnosti. Najbolje bo, da se skrbnik z lastnikom hotela dogovori za predhodni obisk, s seboj pa naj skrbnik vzame tudi svojega psa. Tako si bodo lahko pobližje ogledali in spoznali osebje ter bivalne pogoje hotela," pravi.

Ko bomo izbirali hotel za psa je zelo dobro, da dobimo o njem kakšne informacije od skrbnikov, ki so tam že imeli svojega štirinožca. Med hoteli za pse so pač precejšnje razlike. Denimo, pri kakovosti nastanitvenih objektov, saj so ponekod pesjaki neprimerni, v slabem stanju, neprimerno locirani… "Velike razlike pa so tudi med oskrbniki, ki se tam ukvarjajo z živalmi. V Sloveniji je zakonodaja na področju pridobivanja dovoljenja za pasji hotel, vsaj kar zadeva strokovne usposobljenosti oskrbnikov zelo ohlapna. Hotel za pse oziroma oskrbnik v takšni ustanovi lahko postane tudi oseba, ki nima kakšnega posebnega znanja o ravnanju s psi. Oskrbnik živali mora po določilih Pravilnika o zaščiti hišnih živali opraviti le šesturni tečaj, preizkus znanja pa v tem zakonskem aktu ni določen. Koliko se lahko nekdo v šestih urah (teoretičnega) pouka nauči o psih pa si lahko mislimo. Zato je prav, da sami preverimo, kakšno strokovno znanje oziroma izkušnje s psi imajo ljudje, ki delajo v hotelu," je prepričan Jože Vidic.

 

V dobrih hotelih se bodo natančno pozanimali o navadah našega psa:

-    v  potnem listu bodo preverili vsa cepljenja in preventivna odpravljanja zajedavcev, zaščito zoper zunanje zajedavce...
-    kakšen je njegov dnevni red (kdaj sprehod, kdaj hrana...) oziroma, kakšne so njegove navade,
-    kako je vzgojen oziroma šolan,
-    ali je nagnjen k potepuštvu,
-    ali je plašen, napadalen, miroljuben psihično stabilen,
-    ali je nagnjen h kakšnim boleznim (alergije, prebavne težave),
-    kako je s čiščenjem in negovanjem našega psa,
-   kakšen odnos ima do drugih psov (lahko se zgodi, da bo naš kuža delil pesjak še z enim ali celo dvema psoma, kar meni osebno ni všeč).

Jože Vidic svetuje, da skrbniki v hotel prinesejo hrano, ki jo dajejo svojemu psu in tudi "domače" posode za hrano in vodo. "V dobrem hotelu nam bodo tudi pokazali, kje bo bival naš pes in bodo prijazno odgovorili na vsa naša vprašanja. Dovolili bodo tudi, da se bomo večkrat pozanimali o našem psu, se pravi, da bomo poklicali po telefonu," nam pove Vidic.

Dobro je, da se vsak skrbnik pozanima tudi o tem, kako v pasjem hotelu ravnajo s psi. Ali uporabljajo prisilo oziroma so do njih grobi in, ali vodijo pse tudi na sprehod ali pa so ves dan zaprti v pesjaku. "Ne svetujem, da damo v hotel psa, ki je bolj občutljive narave, plašljiv itd... in živi z nami v hiši, v hotelu pa bi živel v pesjaku. To bi bil zanj prehud stres, ki bi lahko imel precejšnje posledice," še dodaja Vidic.

"Bivanje v hotelu lahko prinese težavo, ki jo imenujemo ločitvena tesnoba. Psa postane strah, ko ostane sam. Motnja se lahko izraža v večurnem nenehnem lajanju, cviljenju in uničevanju predmetov, pohištva ali vrta. Nekateri tudi po več dni zavračajo hrano. Ločitvena tesnoba se večinoma razvije pri psih z nižjo samozavestjo, ki so zelo navezani na svojega človeka. Taki psi so ves čas lastniku za petami in mu sledijo v vsak prostor. Večinoma imajo nenehno pozornost svojih skrbnikov in ne poznajo omejitev. Psiček kar naenkrat ostane sam, tega pa ni navajen," pa pravi Katja Rant. Po njenem mnenju se morajo skrbniki temu delu posvetiti že pri socializaciji in vzgoji, tako, da psa navadimo, da je lahko tudi sam.

 

"Seveda pa je odziv na življenje v hotelu odvisen tudi od tega, koliko smo z njim potovali naokoli, kakšen odnos ima do okolja (živega in neživega)... Če je naš pes dobro socializiran in je psihično stabilen, življenje v hotelu zanj ne bo stresno. Poznam kar nekaj psov, ki so prav veseli, ko zagledajo "hotelirja" in brez težav ostanejo pri njem na oskrbi. Ko pridemo po psa se od "hotelirja" poslovijo kot od dobrega prijatelja," je prepričan Jože Vidic.

"So pa seveda tudi malce bolj občutljivi pasji osebki, ki jim spremenjeno okolje v hotelu predstavlja precejšen stres. Skoraj zanesljivo pa se bo v hotelskem pesjaku zelo slabo počutil pes, ki živi v hiši s svojimi ljudmi. Zgodi se, da takšen kuža noče jesti, tuli, išče priložnost, da bi pobegnil, zboli," nam pove.

Jože Vidic vsem skrbnikom svetuje najboljšo možnost, ta pa je, da dopust prilagodijo tako, da bo z njimi tudi njihov kuža. "Na dopustu je ponavadi lepo, smo sproščeni, nabiti z dobro energijo, dobro "zaliti" s hormoni sreče in vse to bomo prenašali tudi na svojega štirinožca, ki bo naše razpoloženje čutil in bo zelo užival. Noben, tudi najboljši hotel za pse našemu kužku ne more nadomestiti preživljanja dopusta skupaj z nami, z njegovimi ljudmi, ki jih ima rad in jim zaupa," zaključuje.

Če se boste kljub vsemu zapisanemu odločili, da bo vaš kosmatinec za čas vašega oddiha preživel v pasjem hotelu, še nekaj informacij. Pasjih hotelov je v Sloveniji veliko, razlikujejo se po cenah in ponudbi. Za bivanje v pasjem hotelu bo vaša denarnica lažja za od 12 do 35 eurov na dan. V ceno je običajno vključena celotna oskrba, od varstva, prehrane, izpustov, igre in sprehodov. Večina hotelov bo prisluhnila željam skrbnikov in potrebam kosmatincev, pomembno pa je, kot je že omenil Jože Vidic, da se o vseh podrobnostih, predvsem pa ustrezni kvalificiranosti osebja pasjega hotela, pred predajo kužka v hotel, dobro pozanimate!

 

Foto: Shutterstock

 

NE SPREGLEJ - Psom (ne) prijazno dopustovanje:

 

Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

Psom prijazne počitnice - kam, kako, zakaj?

Vaš pes na plaži? Zakaj pa ne, a pozor ...

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Psom prijazni lokali po Sloveniji

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.