29.12.2020

Ali psi in druge živali zaznajo bližajoči se potres?

Hrvaško je stresel močan potres. Središče potresa z magnitudo 6,3 je bilo po prvih podatkih 46 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Potres je bilo čutiti tudi pri nas.

 

Ali psi začutijo potrese?

 

Mnoge živali imajo izostren občutek za premikanje zemeljske površine, pravijo strokovnjaki. Že nekaj ur pred potresom so namreč zelo vznemirjene in se nenavadno obnašajo. Raziskovalci so denimo prepričani, da imajo mnoge vrste psov izjemen občutek za zaznavanje bližajočih se potresov, kar je posledica njihove dedne zasnove. Dejstvo je, da potrese skoraj vedno spremljajo poročila o nenavadnem vedenju različnih vrst živali, tudi psov. Nekaj minut preden se stresejo tla, bi naj slednji nemirno in vztrajno lajali oz. se sploh "čudno" obnašali, pišejo različni mediji.

 

Nenavadno vedenje živali pred močnimi potresi opazujejo povsod po svetu. Na Kitajskem jemljejo za zanesljiv znak bližajočega se potresa, če sredi zime kače množično zapuščajo svoja podzemna bivališča (to se je zgodilo leta 1975), drugje pa bi naj potres napovedale celo čebele, ki v rojih zapuščajo čebelnjake ali nemirno govedo, ki noče nazaj v hlev ... Ob potresih in cunamiju leta 2004 v Indijskem oceanu naj bi se sloni in opice pomaknili na višje ležeče predele, vznemirjeno je bilo, poleg psov, tudi govedo. Pred močnim potresom, ki je pred 44 leti prizadel tudi naše kraje, so menda opazili divjad, ki se je nenavadno zaupljivo približala vasem. Znanstveniki so pred štirimi leti opazili tudi žabe, ki so v jezeru v kraju L'Aquila v Italiji nekaj dni pred potresom zapustile območje.

 

Najstarejši znani zapis o tem, da vedenje živali napoveduje potrese, je sicer nastal že leta 373 pr.n.š., ko je grški zgodovinar Tukidid poročal o nenavadnem obnašanju podgan, kač in podlasic, ki so začele zapuščati mesto že nekaj dni pred rušilnim potresom.

 

Po mnenju nekaterih znanstvenikov bi naj živali pred potresi začutili rahlo valovanje, ki potuje hitreje od epicentra potresa, kot glavni val. Tega valovanja ljudje ne zaznamo. Ali lahko živali napovedujejo potrese, sicer znanstveno še vedno ni potrjeno.

 

Oglejte si posnetek psov, ki nekaj sekund pred potresom zaznajo, da prihaja nevarnost:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.