20.03.2021

Številni lastniki jih pripnejo na verigo in potem ti psi nimajo stika z nikomer in ničemer!

Slovenijo je v tem tednu pretresel dogodek, ki se je zgodil pred stanovanjsko hišo v Mengšu. Pes, ki je bil pripet na verigi je osemletno deklico tako obgrizel, da je kmalu umrla. Dvorišče je bilo sicer obdano z ograjo, a so bila dvoriščna vrata ob dogodku odprta. Na kraj je prišla veterinarska inšpektorica, ki je odredila odvzem psa. Triletni mešanec med rotvajlerjem in ovčarjem je bil sicer redno cepljen in doslej ni bil obravnavan zaradi ugriza in tudi ni bil registriran kot nevaren. Pes bo čez nekaj dni evtanaziran, trenutno pa se nahaja v zavetišču, kjer je na opazovanju. Veterinarski inšpektorji želijo pri psu namreč izključiti sum na steklino.

Marko Šenkinc iz Kinološkega društva Ilirska Bistrica je za časnik Primorske novice povedal, da pes iz Mengša brez dvoma ni bil socializiran. "Številni lastniki jih pripnejo na verigo in potem ti psi nimajo stika z nikomer in ničemer. Taki psi so ves čas pod stresom, ves čas se skušajo braniti. Za nobenega psa to ni normalno. Če pes vidi človeka kot grožnjo, potem je nekaj zelo narobe. Noben pes ne bi smel videti človeka kot grožnjo," je dejal Šenkinc.

Rotvajlerji so primerni za ljudi z izkušnjami, je odločen vzreditelj rodovniških rotvajlerjev Aleš Lahajner. Za oddajo 24 ur je povedal, da so ti psi običajno ljubeči družinski člani, zaradi svojih genov pa tudi zelo teritorialni in zaščitniški. Zato je tudi logično, da svoj teritorij skrbno čuvajo, še pravi Lahajner. Prav privez na verigo pa takega psa lahko pripelje do stanja, da postane agresiven, pa meni Maja Sušec, podpredsednica Kinološke zveze Slovenije. A to velja za vse pasme, zato predsodki do rotvajlerjev, nemških ovčarjev, pitbulov niso na mestu. "Ljudje smo tisti, ki spreminjamo njihov način življenja," je prepričan Lahajner.

V Društvu za zaščito živali Lajka na skrbnike psov ponovno apelirajo, da se začnejo obnašati odgovorno. "Čas je, da poiščemo strokovno pomoč, če svojega psa ne obvladujemo, da pes živi psa vredno življenje in da imamo svojega psa vedno pod nadzorom. Skrajni čas, da se prevetri zakonodaja in se določi, kdo lahko poseduje psa, kdo jih lahko vzgaja in prevzgaja," so prepričani v društvu.


Evtanaziji psa pa nasprotujejo mnogi ljubitelji živali, ki napovedujejo tudi peticijo ter nekatera društva za zaščito živali. Prepričani so, da nima nihče pravice odvzeti življenja psu, ki se je znašel v spletu naključnih okoliščin, na katere je reagiral povsem nagonsko.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.