22.08.2019

Pes moj prijatelj praznuje 10 rojstni dan

Na današnji dan, pred natanko 10 leti je na Facebooku nastala stran Pes moj prijatelj. Trenutek navdiha v dolgočasnem sobotnem večeru, nekaj klikov in enostavno ime - v zgolj nekaj minutah je rodilo stran, za katero čisto zares sploh nisem vedel, čemu bo služila. Prvo profilno fotografijo je krasila Tisa, mala mešanka, ki je v lokalnem zavetišču takrat iskala dom. Prva objava? Izgubljeni doberman, ki je k sreči kmalu prišel domov.

Že v nekaj dneh se je strani pridružilo na tisoče prijateljev. Vse skupaj se je odvijalo samo od sebe in priznam, malce sem se ustrašil, kam vse to vodi. Spominjam se nepričakovanega klica iz Obalnega zavetišča: "Pa kaj vi delate? V zavetišču je še enkrat več sprehajalcev, kot imamo psov," mi je v smehu takrat dejala vodja zavetišča. Pes moj prijatelj je bil v začetku namreč predvsem nekakšen "promotor" sprehajanja v zavetiščih. Danes je na tem področju sicer vse bistveno drugače, a pred desetimi leti so zavetišča kar hrepenela po pridnih prostovoljcih, ki bi prihajali (tudi) sprehajati njihove varovance. Prvi premik je bil torej narejen Kako naprej?

Pes moj prijatelj je kmalu postal pravi "projekt", ki je jemal vse več časa in nenazadnje tudi odgovornosti. S prijateljem sva se v to zgodbo podala precej po naključju - vedela sva le, da želiva "pomagati" tistim živalim, ki nimajo doma. Res pa je, da o tej tematiki takrat nisva vedela veliko. Nekajkrat sva jih zato dobila tudi "po glavi" in prav je bilo tako. Veliko sva se namreč morala naučiti, veliko sva prebrala, veliko spraševala in se udeleževala različnih seminarjev.

Pes moj prijatelj je že prvo leto postal "nekaj", na kar so se ljudje obračali, ko so potrebovali nasvet, napotek ali zgolj lepo besedo, ko jim je bilo hudo. Zakaj so nam zaupali in nam zaupajo še danes? Verjetno zato, ker smo od nekdaj nekakšen "medijski sponzor" brezdomnih psov in tistih, ki si sami ne morejo pomagati ... temu primerne so tudi ozaveščevalne vsebine, akcije in različne druge objave tako na socialnih omrežjih, kakor na spletnem portalu. Seveda se je v desetih letih spremenilo veliko stvari, a nekaj se ni in se ne bo spremenilo nikoli. Temeljna usmeritev portala Pes moj prijatelj bo vedno samo ena - ozaveščanje in pomoč psom (ter drugim živalim) v stiski.

Spremenil se je tudi siceršnji odnos do živali - na bolje. Kljub temu je še vedno veliko preveč odprtih vprašanj in Slovenija ima na tem področju za postoriti res še veliko. Pot je prava, četudi se kdaj zdi, da smo konkretno zašli.

Na samem začetku si nihče ni predstavljal, da bo zadeva postala tako velika. Logična posledica je zato bil čisto pravi spletni portal. Za kaj takega pa seveda potrebuješ dobre vsebine. Sledile so ure, dnevi, tedni in meseci neprespanih noči. Pisanje, preverjanje, urejanje ... in nato vsakodnevno nadgrajevanje - kar traja še danes. Seveda brez nepogrešljive pomoči stroke ne bi šlo niti v tem primeru.

Bilo je na stotine psov iz slovenskih zavetišč, ki so preko našega portala odšli lepšemu življenju naproti. Pa skupnih akcij iskanja tistih, ki so se "vdrli v zemljo". Ogromno lepih zaključkov smo skupaj zapisali v vseh teh letih. In ne boste verjeli - veliko šteje tudi samo deljenje naših ozaveščevalnih objav. Dosežejo namreč najširše množice in definitivno je vsak od vas zaslužen, da smo v Sloveniji premaknili marsikatero mejo.

V zadnjih letih smo bili sicer priča nekaterim neposrečenim poskusom kopiranja našega koncepta. A tak projekt ne sme nastati iz želje ustvarjati "posel". "Biznis" in tovrstno delovanje za dobrobit živali pač ne gresta skupaj. Mimogrede, prihodki od oglaševanja na Pes moj prijatelj so že vsa leta namenjeni ozaveščanju in dobrodelnosti. Ob tem se seveda vsem poslovnim partnerjem zahvaljujemo za dolgoletno zaupanje. Hvala, ker nam pomagate pomagati tudi vi!

Nekateri so nam v nadaljevanju poskušali pod noge zmetati vsa polena tega sveta, a nič ne de. Mi smo še vedno tukaj - pripravljeni na novo obdobje, ki bo rodilo še veliko dobrega za boljši jutri naših štirinožnih prijateljev.

Pes moj prijatelj je že pred časom dal zavezo, da bodo vsebine na portalu vedno dostopne vsem - popolnoma brezplačno. In tega nismo pozabili. Največji spletni arhiv vsebin ostaja prosto dostopen - brez naročnin in brez plačljivih člankov. In na to smo posebej ponosni.

Seveda ne pozabimo na nešteto organiziranih dobrodelnih akcij (skupaj smo v teh letih zbrali več kot 100 ton hrane za zavetišča in društva), ozaveščevalnih projektov in seveda terenskih dogodkov ... vsega tega je bilo toliko, da se vseh akcij sodelujoči niti ne spominjamo. Za vse našteto sta v 10 letih skrbela hkrati po dva človeka povsem prostovoljno, seveda z izdatno podporo strokovnjakov in različnih društev za zaščito živali.

Pes moj prijatelj je zdaj največje spletno "zbirališče" ljubiteljev psov v Sloveniji. Veseli smo, da je na Facebooku že 134.000 sledilcev, spletni portal (ki se je letos spomladi predstavil v prenovljeni podobi) pa v "najboljših mesecih" bere že rekordnih 140.000 različnih bralcev. Predvsem pa smo ponosni na to, da je Pes moj prijatelj ostal mesto, kjer so dobrodošla različna mnenja. Kjer ni cenzure, kjer nihče, ki ima drugačno mnenje ni utišan, kjer si bralci med seboj pomagajo, svetujejo in nenazadnje - sodelujejo v naših ozaveščevalnih in dobrodelnih akcijah.

Pes moj prijatelj ni glasnogovornik nobenega društva posebej, bil je in bo glasnogovornik živali. K sodelovanju so vedno bila povabljena prav vsa društva za zaščito živali in slovenska zavetišča. Z nekaterimi zgledno sodelujemo že vseh 10 let, z drugimi smo pričeli sodelovati letos. Z nekaterimi smo se vmes tudi razšli - na njihovo željo. Komu bo Pes moj prijatelj pomagal, je povsem samostojna odločitev tistih, ki ustvarjajo ta portal. In eno društvo ne more in ne sme izključevati drugega društva. Pes moj prijatelj nikoli ni odrekel pomoči nikomur, ki je potreboval pomoč. In nazadnje: Pes moj prijatelj se ne ukvarja z razprtijami na področju živalovarstva. Mi bomo nadaljevali po svoji poti, za katero smo prepričani, da je prava.

Hvala vsem strokovnjakom, kinologom, veterinarjem, društvom, zavetiščem, ki ste in še boste sodelovali z nami in nam zaupate že vseh 10 let. Hvala tistim, ki nikoli ne zamudite priložnosti, da bi nam vrgli kakšno poleno pod noge - zaradi vas smo bili boljši, hitrejši, uspešnejši. Hvala dosedanjim in bodočim partnerjem, ki z oglaševanjem omogočate, da lahko pomagamo na različne načine. Hvala vsem vam, ki to berete, ki nas spremljate, ki delite naše vsebine in pomagate v naših akcijah.

Vse najboljše torej vsem, ki pomagate / pomagamo vsak dan in povsod ustvarjati lepši jutri za živali!

pmp

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.