15.07.2020

Oplova vozila in prodajni saloni so prijazni psom!Oplova vozila in prodajni saloni so prijazni psom

Opel je prva avtomobilska znamka v Sloveniji, ki že od leta 2015 v svoje salone poleg lastnikov sprejme tudi njihove pse, za njihovo dobro počutje pa poskrbi z opremo posebnih kotičkov in s priboljški. Opel prav tako že vrsto let sodeluje z Zavetiščem Ljubljana, kjer zapuščene živali prevažajo z, v ta namen predelanim vozilom Opel Combo.

Ker se bliža čas počitnic, je prav opozoriti na pomembnost varnega prevoza psa v avtomobilu, kot tudi potrebnih priprav pred samo potjo.Prav vseeno je, ali psa z avtom peljemo k bližnjemu veterinarju, na vadišče, do gozda za sprehod ali pa na daljšo vožnjo, ko gremo na počitnice: naš štirinožni spremljevalec se mora v vozilu dobro počutiti in v njem mu moramo zagotoviti varen prostor.


Prtljažnik z rešetkami!

Večjega psa bomo še najvarneje namestili v enoprostorcu ali kombiju, v prtljažnem delu vozila. Ker je pes tam pravno gledano »prtljaga«, moramo poskrbeti za to, da bo varno »spravljena«. Zato mora biti prtljažni del vozila pregrajen in ločen od potniškega. Mreža, spletena iz vrvi, ni primerna, saj pri nenadnem zaviranju ne bo preprečila, da pes ne bi »zletel« v potniški del vozila. Štirinožni potnik mora biti zato od potniškega dela ločen s kovinskimi rešetkami. Še boljša rešitev je kovinski potovalni boks, ki ga lahko dobimo za različne tipe vozil. V njem bomo psa med vožnjo še najbolje zavarovali pred poškodbami, če bi prišlo do nenadnega zaviranja ali do prometne nesreče.


Upoštevajmo, da imamo štirinožnega sopotnika!


Sunkovita vožnja, nenadno zaviranje in prehitra vožnja v ovinkih so okoliščine, ki tudi dobro zavarovanega psa spravijo iz ravnotežja. Posledica: pes se začne bati avtomobila in izgubi veselje do vožnje. Zato moramo s psom v avtu voziti čim bolj enakomerno in umirjeno. Zelo pomembno: preklinjanja in zmerjanja drugih udeležencev v prometu naš štirinožec ne razume kot nekaj pozitivnega. Edino, kar pri tem razume, je, da smo jezni, in to seveda nanj, saj je edini potnik v avtu.


Na varnostnem pasu v potniškem delu!


Če imamo psa v potniškem delu vozila, mora biti med vožnjo pripet s posebnim varnostnim pasom. Tako je najbolj varen. Takšen varnostni pas mu omogoča določena mero premikanja, pri sunkoviti spremembi hitrosti pa se zategne. Za manjšega psa je najbolj varno, da ga med vožnjo namestimo v transportno kletko. Seveda jo moramo pritrditi z varnostnim pasom, da se na zadnjem sedežu ne bi nenadzorovano premikala. Pozor: Tudi na kratkih vožnjah naj bo pes v kletki.


Mir v prostoru!


Mnogi psi vedo, da jih po vožnji v avtomobilu čaka sprehod, na katerem bodo lahko sproščeno tekali in se igrali s sovrstniki. Zato so vznemirjeni in med vožnjo od veselega pričakovanja nestrpno cvilijo in lajajo. To voznika vznemirja, kar utegne biti nevarno. Zato svetujemo: ko pridemo na cilj (začetek sprehajalne poti), psa spustimo iz avta, šele ko se povsem umiri. Šele potem ugasnemo motor in mu odpremo vrata. Pes je pametno bitje in bo kaj hitro ugotovil, da z lajanjem in drugimi oblikami izsiljevanja ne bo dosegel želenega.


Prostor v avtu – dva pomena!


Pes naj bo v avtu vedno na istem prostoru. Lahko je varno nameščen na zadnjih sedežih, lahko je sopotnik na prednjem sedežu ali pa v prtljažnem delu vozila. Naučiti pa ga moramo, da bo tam povsem miren oziroma da bo med vožnjo ležal. Če pes sproščeno leži, še najmanj tvegamo, da bi mu bilo slabo. Do slabosti najpogosteje pride v primerih, ko pes med vožnjo gleda skozi okno in opazuje okolico. Še zlasti pri daljši vožnji bo pes najbolj umirjen, če bo ležal.


Avto ni bivalni prostor!


Nikakršna težava ni, če pes v zimskem času ostane v avtu, ko za kratek čas izstopimo, da vržemo pismo v nabiralnik ali pa v pekarni kupimo kruh. Prav tako ni težav, če pustimo psa v avtu za kakšne pol ure, ko gremo v blagovnico po nakupih. Ampak to lahko storimo le, če avtomobila ne parkiramo na soncu. V poletnih mesecih, ko so temperature zraka visoke, pa psa ne smemo pustiti v avtu, čeprav smo vozilo parkirali v senci. Poleti psa v nobenem primeru ne smemo pustiti v avtu več kot pet minut. Žal se vsako leto zgodi, da kar nekaj slovenskih psov v avtu doživi toplotni udar, posledice so seveda lahko usodne.


Nadzirajmo vstop v vozilo in izstop iz njega!


Preden bomo psu dovolili vstop v avto, naj najprej mirno sedi, potem pa mu s poveljem dovolimo, da gre oziroma skoči v vozilo. Enako storimo tudi pri izstopu. Pes mora ostati v vozilu tako dolgo, dokler mu s poveljem ne dovolimo, da bo šel iz njega. Le tako bomo psa obvarovali pred nezaželenim trkom s kakšnim kolesarjem, sprehajalcem, z drugim psom ali, kar bi bilo najslabše, da bi pes prišel pod kakšen mimo vozeči avtomobil. Ne nazadnje pa imamo možnost, da bomo pred vstopom v avto psa očistili morebitne umazanije, ki se mu je med sprehodom nabrala na tačkah ali kožuhu.

Vsak kuža na svoj način doživlja vožnjo v avtomobilu. Medtem ko se nekateri počutijo odlično, drugim vožnja predstavlja velik stres. Pomembno je, da lastniki poskrbite za varen prevoz svojih kužkov, pri tam pa vam je lahko v pomoč originalna Oplova dodatna oprema, ki jo je seveda za pravilno uporabo v vozilu tudi pravilno namestiti.*komercialno sporočilo

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.