Pes v postelji? Da ali ne?

Pravijo, da posteljo s svojim skrbnikom deli večina majhnih psov, le redki pa to priznajo, saj bi s tem pri mnogih ljudeh tvegali posmeh, odpor ali še kaj drugega. 

 

 

Kako pa je v resnici s higieno in z možnostjo, da pes postane dominanten, če ga spustimo v posteljo?

Pes naj bo čist! Pes, ki spi v postelji, mora biti prost vseh zajedavcev, poleg tega ga je treba redno negovati, njegov kožuh mora biti čist. Še zlasti v sezoni klopov ga je treba pred spanjem temeljito pregledati, saj lahko zajedavec s psa pride na nas.

 

Upoštevati je treba tudi viruse, ki se lahko s človeka prenašajo na psa in obratno. Če smo prehlajeni, je prav, da ne spimo skupaj s psom, prav tako ne, če imamo sami ali pa naš štirinožec prebavne težave. Pomembno je torej, da sta človek in njegov pes zdrava, in potem iz higienskih razlogov za skupni počitek ni ovir.


Nekateri skrbniki so prepričani, da bi padli po hierarhični lestvici, če bi spustili psa v posteljo. Pes bi se lahko v tem primeru počutil enako ali pa celo višje rangiranega. Gre seveda za zastarelo, zmotno prepričanje, ki ni v skladu s sodobnim razumevanjem vedenja psov. Zmota ima svoje korenine v opazovanju volkov: vodja krdela namreč vedno spi na najvišjem prostoru, je na nekakšnem šefovskem mestu, od koder ima razgled nad vsemi člani krdela. Ker vemo, da pes izvira iz volka, so mnogi prepričani, da hierarhija pri psih deluje na enak način kot pri volkovih. Tega pa ne moremo povsem prenesti na pse. Upoštevati moramo namreč dejstvo, da so opazovali življenje volkov v ujetništvu, saj je spalne navade volkov v naravi skoraj nemogoče opazovati.


Volkovi v ujetništvu pa se vedejo precej drugače kot v naravi. Ker jih prehranjuje človek, med hranjenjem prihaja do sporov in najmočnejši dobijo najboljše kose mesa. V naravi nižje rangirani volkovi spijo skupaj z višje rangiranimi, hierarhija torej pri tem ne igra nikakršne vloge. Če imamo torej psa v postelji, to nikakor ne bo vplivalo na našo avtoriteto in v očeh psa zato nikakor ne bomo v podrejeni vlogi.


Posteljna pravila

Strokovnjaki za vedenje psov so prepričani, da pes nikakor ne razmišlja stalno o tem, kako bi postal šef v sožitju s svojim človekom. Zakaj le bi stalno razmišljal o prevladovanju? Psi so bitja, ki v vseh okoliščinah skušajo zase dobiti čim večjo korist. To lahko med drugim pomeni, da si bo pes v hiši poiskal najudobnejši prostor. V postelji je ležišče mehko, prijetno diši po njegovi gospe ali gospodu – to je za psa res čudovit prostor. Seveda pa nikakor ne smemo dopustiti, da bi pes, ki gre pred nami v posteljo, ta svoj prostor branil. Ko se uležemo, se mora pes umakniti in pri tem nikakor ne sme renčati. Ljudje smo namreč tisti, ki določamo pravila igre v življenju s psom. Seveda pes ne renči zato, ker bi s tem kazal svojo moč, ampak želi pač ležati na zanj najudobnejšem mestu.

 

Preden se odločimo, da bo pes z nami delil posteljo, si moramo odgovoriti na nekaj vprašanj.

  • Ali sme pes v posteljo tudi sam? Če tega ne želimo, ga moramo naučiti, da bo na posteljo skočil le na povelje. Mladiček neverjetno hitro dojame pomen povelja "V posteljo!".
  • Kje natančno sme pes spati? Na levi ali desni skrbnikovi strani, med partnerjema, na zgornjem ali spodnjem delu postelje, torej pri glavi ali pri nogah? Ko psu določimo prostor, vztrajajmo, da bo ostal tam. Če bomo pustili, da bo pes ležal enkrat tukaj, enkrat tam, bomo imeli vsaj nekaj dlak po vsej postelji.
  • Ali sme imeti pes v postelji tudi svojo igračko? Če se odločimo za to, upoštevajmo, da bo igračka slinasta …
  • Ali je postelja namenjena zgolj počitku ali sme pes po njej tudi skakati in se igrati? Kdor psu dovoli, da po postelji tudi skače, tvega, da ga bo pes kdaj precej grobo prebudil.
  • Preden se odločimo, da bo pes z nami v postelji, dobro premislimo, saj ga bo tega zelo težko odvaditi. Enako velja tudi za psa, ki mu dovolimo, da je v našem naročju. V njem bo hotel biti tudi takrat, ko nam to ne bo všeč.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.