02.10.2019

Pestro dogajanje ob dnevu živali

V petek, 4. oktobra bomo obeležili svetovni dan varstva živali. Po nekaterih podatkih je danes na svetu kar 600 milijonov zapuščenih živali, neuradni podatki pa pravijo, da jih je v Sloveniji zaradi neodgovornega skrbništva letno zavrženih kar 4000.

 

Ob tem dnevu bi si še posebej zaželeli, da bodoči skrbniki hišnih ljubljenčkov dobro premislijo o nabavi domače živali, se doma posvetujejo o negi in nujno poskrbijo za preprečitev rojstev nezaželenih mladičev. Na našem spletnem portalu vam sicer ponujamo veliko število poučnih in zanimivih člankov, ki se dotikajo odgovornega skrbništva in načinov pomoči društvom in zavetiščem, ki seveda potrebujejo našo pomoč. Posebno pozornost letos ta istim živalim skupaj s podjetjem Lidl Slovenija poklanjamo v sklopu projekta SRCE ZA TAČKE.Svetovni dan živali se je začel leta 1931 na shodu ekologov v Firencah, in sicer z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. Ta datum so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali. Od takrat do danes po vsem svetu ljubitelji živali, razne organizacije ter društva obeležujejo 4. oktober kot dan varstva živali. Namen tega dne je opozarjanje na varovanje ogroženih vrst živali, na human odnos do živali vseh vrst, saj so tudi živali čuteča bitja.
 

Tudi v Sloveniji bodo ob Svetovnem dnevu živali mnoga društva še posebej aktivno opozarjala na problematiko, ki je v Sloveniji še kako prisotna.

Posebnih dogodkov letos zavetišča ne načrtujejo. Kot so nam sporočili iz Zavetišča Ljubljana, njihov tradicionalni dogodek letos odpade. "Osredotočamo se na gradnjo novega zavetišča katerega prva faza bo kmalu končana in vse glavne aktivnosti prilagajamo pripravam na selitev in vmesno poslovanje," nam je povedal vodja zavetišča Marko Oman.

SHOD ZA DAN ŽIVALI V LJUBLJANI

 

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se bo na dan živali 4. oktobra odvil dogodek ob svetovnem dnevu živali. Slovensko vegansko društvo bo od 16. ure naprej mimoidoče ozaveščalo z letaki, slikami in transparenti, na ta način pa seznanjalo s pravicami živali. Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

DRUŠTVO LJUBLJANA S 24. ZBIRALNO AKCIJO PAPIRJA

V Društvu za zaščito živali Ljubljana v okviru svetovnega dne varstva živali organizirajo akcijo zbiranja papirja za živali. Akcija bo sicer potekala v soboto, 5. oktobra od 8h do 18h pred Centrom Spar Vič v Ljubljani. Več o zbiralni akciji si lahko preberete tukaj.

DRUŠTVO MARIBOR ORGANIZIRA POHOD ZA ZAVRŽENE ŽIVALI

Tudi mariborsko društvo se ne odpoveduje tradiciji. Letos bo pohod za zavržene živali potekal 13. oktobra. "Tako kot vsako leto se bomo sprehodili po jesensko obarvanem Pohorju, kjer nas bo pot vodila od hotela Bellevue do Ruške koče na Arehu, kjer bomo pojedli tradicionalno gobovo juho in se po sladkem druženju namenili nazaj proti izhodišču," sporočajo iz društva. Podrobnosti lahko preverite tukaj.

TUDI KRANJČANI BODO ZBIRALI STAR PAPIR

 

Tradicionalno bodo v soboto 12. oktobra pred TC Primskovo star papir zbirali tudi v kranjskem društvu. Izkupiček bo seveda namenjen živalim, ki potrebujejo pomoč. Točen program si lahko pogledate tukaj.

OBALNO DRUŠTVO Z DOBRODELNO JOGO

Obalno društvo proti mučenju živali bo v prihajajočem vikendu pripravilo dogodek Karma Yoga za ODPMŽ. Namen 3 dnevnega joga maratona je zbiranje sredstev, odej, hrane in pripomočke za brezdomne živali. Podroben program je na voljo tukaj.

DRUŠTVA Z OZAVEŠČEVALNIMI PROJEKTI

Ptujsko društvo Grajske tačke bo ob 4. oktobru v OŠ Ljudski vrt za vse prvošolce organiziralo ozaveščevalni program o pravilnem odnosu do živali. Društvo za zaščito živali Vrhnika bo imelo ob svetovnem dnevu živali stojnico na Sodnijskem trgu na Vrhniki. Obiskovalcem bodo pripravili manjšo pogostitev, ozaveščali bodo o odgovornem skrbništvu, odgovarjali na vprašanja in zbirali prostovoljne prispevke. V petek med 10. in 14. uro bodo v Društvu proti mučenju živali Celje v centru mesta postavili stojnico, kjer bodo mimoidoče ozaveščali o pravilnem ravnanju z živalmi, o pomembnosti sterilizacij in kastracij ...

 

KORAKI ZA TAČKE

 

Zavod Naš kuža s podporo Lidla Slovenija in portala Pes moj prijatelj tudi letos organizira dogodek Koraki za tačke. Dogodek bo potekal v soboto 5. oktobra v Arboretumu Volčji Potok. Vse ljubitelje živali bo med 10. in 17. uro čakal pester program, ki bo imel seveda dobrodelno noto. Kaj vse se bo dogajalo si lahko ogledate tukaj.

LIDL SLOVENIJA IN PES MOJ PRIJATELJ ZA NJIHOV BOLJŠI JUTRI

 

Med vsem tem pa naš portal v sodelovanju s podjetjem Lidl Slovenija, v vseh poslovalnicah Lidla po Sloveniji zbira hrano za brezdomne živali. Zbrani prispevki bodo namenjeni slovenskim društvom, zavetiščem in azilom za zaščito živali, ki delujejo v lokalnem okolju, kjer poslujejo Lidlove trgovine. Ves mesec se tudi letos odvija ozaveščevalni projekt Srce za tačke, kjer naš portal s podporo Lidla Slovenija pripravlja različne tematske sklope, s skupnimi močmi pa iščemo dom mnogim živalim.Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.