23.11.2015

Pismo predsedniku in ministrom: Prosim, da nemudoma zaustavite pobijanje živali!

Spoštovani predsednik Republike, predsednik vlade, poslanke, poslanci, ministrice, ministri, in ostali,

smo v času, ko je na preizkušnji naša človečnost, v času in okoliščinah, ki iz nas potegnejo bodisi tisto najboljše, kar smo - ali pa tisto najslab
še, kar smo. Žal vam pišem o tem slednjem.


V teh dneh se v javnosti pojavljajo zgodbe o beguncih, ki so s seboj na tisoče in tisoče prehojenih kilometrov vzeli tudi živali. Torej so pokazali tisto najboljše, kar smo, in niso pozabili na svoje živali. V Sloveniji pa so se začele zadeve zapletati do te mere, da veterinarska inšpekcija izvaja predpise v njihovi najslabši možni razlagi in obliki, brez jasnih opredelitev, vsak po svoje. Beguncem se živali odvzemajo brez da bi inšpektorji vzeli podatke od lastnikov - za namen kasnejšega združevanja lastnikov in živali. Ljudem zatrjujejo, da bodo s svojmi živalmi združeni po koncu karantene, ne znajo pa jasno opredeliti časovnega trajanja karanten.


Kar pa je najbolj moteče in priča o popolni odsotnosti empatije, razuma, pa tudi strokovnosti, je podatek, da ljudem niso povedali, da bodo za karanteno morali plačati sami. Od beguncev, torej od ljudi, ki potujejo z eno vrečko, pričakujejo, da bodo plačali karanteno v višini cca.2000 €! Če namreč ne bodo plačali, ker preprosto NIMAJO, bodo njihove živali evtanazirali! Danes mi je vse to potrdila tudi prostovoljka, ki je bila na sestanku z veterinarsko inšpekcijo - do četrtka se morajo izjasniti, ali bodo plačali karanteno ali ne, potem sledijo odločbe o evtanazijah! Po kakšnem ključu se je sploh določila vsota 2.000 € za plačilo stroškov karantene? Kdo omogoča zavetiščem, ki sprejemajo beguncem odvzete pse, služiti take enormne vsote za oskrbo teh živali? Veterinarska inšpekcija seveda, ki dela na pamet in ne zna konkretno odgovoriti na vprašanje, kje so zakonske podlage za tako ravnanje. Vse to je skrajno pritlehno in priča o popolnem razčlovečenju družbe in mene, državljanke Republike Slovenije, katero vi in vse te inštitucije zastopate. V mojem imenu tega ne boste počeli!


V naši državi državljani redno financiramo tudi sodne obravnave, katere med drugim proti "motečim" društvom za zaščito živali in posameznikom sprožajo tudi veterinarski inšpektorji, pa čeprav za to nimajo nobene realne osnove in podlage - in veliko jih na sodišču pade. A dokler to plačujemo davkoplačevalci, ni problema, samovolje inšpektorji niso dolžni plačati iz lastnega žepa. Zato od vas pričakujem, da boste zmogli iz davkoplačevalskih sredstev poravnati tudi karantene za živali ljudi, ki jim razen ene vrečke in malo dostojanstva ni ostalo praktično nič.


Prosim, da nemudoma zaustavite to sramoto. Živali naj se po prestani karanteni vrne lastnikom oziroma se jih v skladu z Zakonom o zaščiti živali in Pravilniku o zavetiščih oddat v posvojitev. To priložnost izkoriščam tudi za poziv, da se evtanazije zdravih živali pri nas prepovedo tudi v zavetiščih in da se uredi problematika zavetišč, kjer vlada popolna anarhija!

Prilagam tudi zgodbo s terena, fotografije in dokazilo o tem, da na tem področju vlada kaos.

Z odličnim spoštovanjem,

Jadranka Juras

 

Ena od mnogih je tudi Ashova zgodba (KLIK)

 

 

Dopis prostovoljke s terena, ki je svoja vprašanja naslovila na UVHVVR;


"V zadnjem času se na terenu srečujemo s številnimi težavami, ki pestijo begunce. Ena izmed teh težav je v zadnjih dneh postala tudi odvzem domačih živali beguncem in pomanjkanje informacij, ki jih begunci ob odvzemu prejmejo.


Srečali smo se z primeri, kjer lastnik ni bil obveščen o izolacijski dobi, o vrnitvi živali v lastništvo in stroških, ki so ob odvzemu nastali. Srečujemo pa se tudi s problemom neobveščenosti samih inšpektorjev, ki nimajo osnovnih podatkov lastnikov živali. Zaradi teh neznank bi radi na Vas naslovili določena vprašanja.

 

 

Na Vas se tako obračamo s problematičnimi področji, s kateremi se srečujemo na terenu in vas naprošamo, da se do nadaljnih odvzemov, do katerih bo skoraj gotovo prišlo, le-ta razrešijo in pojasnijo vsem akterjem.

 

Lastniku živali je potrebno podati ustrezno informacijo o trajanju izolacijske dobe (v prvih dveh primerih odvzema je bilo namreč pojasnjeno, da bo žival odvzeta za obdobje 1 meseca, po odhodu lastnika pa je bila prostovoljcem javljena informacija, da bo trajanje 3 mesece).

 

Denarne obveznosti vezane na bivanje v izolaciji; Ob dosedanjih odvzemih namreč lastnikom ni bilo pojasnjeno, da je potrebno bivanje živali v izolaciji plačati. Ob tem vas sprašujemo, ali bo stroške krila države, ali je potrebno od beguncev, ki so svojo žival že pustili v Sloveniji (brez znanja o finančni plati), pridobiti finančna sredstva.

 

Združevanje živali z lastnikom; Na kakšen način je predvidena izvedba združevanja? Begunci najverjetneje centrov, v katerih bodo nastanjeni, ne bodo mogli zapustiti več mesecev. Predlagamo povezovanje z organizacijami kot so Animal Angels, ki imajo vzpostavljeno mednarodno mrežo, ki je lahko v pomoč pri združevanju lastnikov z živaljo.

 

Podatki o lastnikih; Inšpektor v prvih dveh primerih ni pridobil kontaktnih podatkov lastnika. Naprošamo vas, da se v prihodnje to vsekakor izvaja, saj so kontaktni podatki nujni za nadaljno združevanje živali z lastnikom.

 

Nastanitev odvzetih živali; Po naših informacijah zavetišče v Brežicah ne razpolaga z zadostnimi kapacitetami za dodatno odvzete živali. Prosimo vas za informacijo, kje bodo odvzete živali nadalje nastanjene.

 

Dodajamo še, da je bilo ob prisotnosti naših prostovoljcev lastnikom odvzetih živali s strani vaših inšpektorjev zagotovljeno, da jim bo žival po pretečeni izolacijski dobi vrnjena. Prosimo, da se te obljube tudi držite.

 

Vaši odgovori nam bodo v izredno veliko pomoč na terenu in menimo, da bomo ob jasnih smernicah lahko primere teh živali lahko reševali na boljši in hitrejši način. Trenutno namreč posledično rešujemo 2 primera, kjer moramo najprej priti v stik z lastniki, jih obvestiti, da je potrebno izolacijo živali plačati, pridobiti od njih sredstva itd. Gotovo se vse vpletene strani strinjamo, da obstaja učinkovitejša pot."

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.