26.11.2020

Po Lidlu pirotehniko s polic umika tudi Mercator!

Že lani smo se zelo razveselili novice, da so se pri Lidlu Slovenija, kot prvemu trgovcu pri nas, odpovedali prodaji pirotehničnih izdelkov. Poteza Lidla je v javnosti naletela na izjemno pozitiven odziv. Kot so za naš portal že lani povedali pri Lidlu, je pobuda prišla s strani kupcev in zaposlenih, bila pa je "logična nadgradnja projekta Koraki za tačke, s katerim spodbujamo razmislek o odgovornem lastništvu domačih ljubljenčkov". Letos so odločitev, da pirotehniki odrečejo gostoljubje na svojih policah, sprejeli tudi pri Mercatorju. "Vedno manj ljudi si želi glasnega pokanja, mnoge to zelo moti in vznemirja ter plaši živali," so potezo utemeljili v svojem sporočilu.

Uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije je sicer dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Sočasno vsako leto potekajo tudi različne akcije ozaveščanja, v katerih policisti opozarjajo, da petarde niso igrača, saj lahko povzročijo hude poškodbe, katerih posledice lahko nosijo vse življenje. Neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov lahko namreč povzroči hude telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe obraza in oči. V prednovoletnem času sicer obravnavajo okrog 15 tovrstnih hudih poškodb.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.