13.01.2024

Pojasnilo veterinarja glede bolezni Aujeszkega

Včeraj smo na našem portalu objavili novico - POZOR! Bolezen Aujeszkega potrdili pri treh lovskih psih. Ker je novica, katere namen je bil informirati ljubitelje živali o potencialni nevarnosti, sprožila kar nekaj vprašanj in strahu odgovornih pasjih skrbnikov, smo se z dodatnimi vprašanji obrnili na Veterinarsko ambulanto Hrpelje, v kateri so potrdili to smrtno bolezen in prejeli sledeče odgovore.

 

Izločki načeloma niso nevarni. Nevarno je meso, torej kadavri ustreljenih divjih prašičev. To je le en razlog več, da imamo pse v gozdu na povodcih. Ostali razlogi so že znani - preprečitve spopadov med psi, preprečitve zastrupitev, zaščita mladičev divjih živali, itd.

 

Sicer pa je bolezen Aujeszkega redka, protitelesa ima okoli 30% divjih prašičev, aktivno kužnih (viremičnih) pa je zelo malo. Dejstvo pa je, da se primeri pojavljajo.

 

Bolezen ni nalezljiva, nam je povedal Žiga Dodič, dr. vet. med. iz Veterinarske ambulante Hrpelje.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.