03.08.2021

Policija kazensko ovadila zavetišče zaradi suma kaznivega dejanja mučenja živali in ponarejanja listin

V začetku junija je na socialnih omrežjih odmevala zgodba najdenega lastniškega mucka, ki ga je najditeljica oddala v Zavetišče Zonzani, ta pa je bil zgolj po enem dnevu evtanaziran. Nekatera društva za zaščito živali in številni ljubitelji živali so bili do odločitve pogodbene veterinarske ambulante zavetišča, da mucka usmrti (muc je bil pozitiven na mačji aids) kritični, saj bi muc lahko živel še več let. Prepričani so bili tudi, da je zavetišče kršilo pravilnik o vodenju zavetišč, v skladu s katerim bi moralo počakati vsaj 8 dni, če bi se medtem lastnik živali našel (kar se je kasneje menda tudi zgodilo). V zavetišču so se na zgodbo odzvali s sporočilom, v katerem so med drugim zapisali, da je bil muc močno dehidriran, shujšan, imel je vnetje dlesni in še nekaj drugih znakov, na podlagi katerih se je veterinar odločil za usmrtitev. Objave, ki so krožile po spletu pa da so »lažne, pretirane in taktično targirane, da igrajo na človekove emocije.«

Iz Zonzanija na naša dodatna novinarska vprašanja sicer niso odgovorili, ker da je »primer v inšpekcijskem postopku, dokler le ta ne bo zaključen, na to ne bomo dajali dodatnih izjav.«

8. junija je območni urad Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) zoper Zavetišče Zonzani prejel prijavo zaradi domnevno neupravičene usmrtitve sprejetega mačka, dan kasneje pa je bila prijava dopolnjena s podatkom, da se je oglasila lastnica usmrčenega mačka. Urad je uvedel inšpekcijski postopek. Kot so dodali, je »v teku ugotavljanje dejstev in okoliščin dogodka ter morebitnih kršitev zakonodaje.«

So pa na UVHVVR poudarili, da mora vsako, v zavetišče sprejeto žival, pregledati veterinar najkasneje v 24 urah po namestitvi, ta pa lahko neozdravljivo bolne ali poškodovane takoj evtanazira.

Kmalu po objavi zgodbe najdenega mucka smo v uredništvo prejeli nekaj informacij, ki se dotikajo domnevnih nepravilnosti, ki naj bi se v preteklih letih zgodile v Zavetišču Zonzani. Slednje naj bi bilo namreč v lanskem letu pod drobnogledom kriminalistov in inšpekcijske službe Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Neuradne informacije smo seveda preverjali pri pristojnih institucijah. Na UVHHVR in Policijo smo naslovili novinarsko vprašanje, na podlagi katerega smo želeli izvedeti, kakšno preiskavo so v Zonzaniju vodili v lanskem letu. Iz UVHVVR-ja informacij niso želeli deliti, na Policijski upravi Celje pa so potrdili, da so policisti v letu 2020 zbrali vsa potrebna obvestila, zasegli več dokumentacije in na Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo Zavetišča Zonzani. Ovadba se nanaša na storitve 21 kaznivih dejanj »posebni primeri ponarejanja listin po I. odstavku 252 člena KZ-1« in 6 kaznivih dejanj »mučenja živali po I. odstavku 341. člena KZ-1«. Katerih elementov mučenja živali je zavetišče osumljeno, nam na Policiji niso povedali.

Šentjurski policisti so na podlagi pisne prijave veterinarske inšpekcije Območne enote Celje, v letu 2020 zbrali vsa potrebna obvestila, zasegli več dokumentacije in na Okrožno državno tožilstvo v Celju, letos podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo zavetišča za živali, z njihovega območja.

Milena Trbulin, Policijska uprava Celje

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju so nam potrdili, da so kazensko ovadbo Policije prejeli 16. junija – dva dni po tem, ko smo se na Policijo prvič obrnili z novinarskim vprašanjem. »Zadeva je v fazi preučevanja, državnotožilska odločitev še ni bila sprejeta. Glede na navedeno fazo postopka, vam odgovorov na vaša vprašanja ne morem posredovati,« so nam 15. julija odgovorili na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju. Policija je na tožilstvo torej vložila predlog za uvedbo postopka zaradi suma storitve kaznivega dejanja, tožilstvo lahko predlog v nadaljevanju sprejme (in uvede postopek) ali ga zavrže.

S konkretnimi vprašanji smo se seveda obrnili tudi na Zavetišče Zonzani. »Vse odgovore bomo podali pristojnim državnim organom, če bo to potrebno,« nam je na kratko odgovorila direktorica Tatjana Lenko.

Kako pa dogajanje komentirajo na občinah, s katerimi ima Zonzani sklenjene pogodbe za oskrbo brezdomnih živali? Iz vseh, na katere smo se obrnili, so nam sporočili, da do našega novinarskega vprašanja o zadevi niso bili seznanjeni, so pa nad informacijami zelo presenečeni. Zonzani sicer pogodbeno sodeluje s 24 slovenskimi občinami, od tega tremi mestnimi (Celje, Velenje in Slovenj Gradec).

Na podlagi zahtevka po informacijah javnega značaja so nam iz UVHVVR sicer že pred poletjem posredovali zapisnike inšpekcijskih pregledov, ki so v slovenskih zavetiščih potekali v letu 2020 in prvih treh mesecih letošnjega leta. V tem času so uvedli en prekrškovni postopek (za zavetišče Mačji dol) in izdali eno prekrškovno odločbo Zavetišču Zonzani. Iz zapisnika te odločbe je moč razbrati, da je zavetišče februarja lani posvojiteljici oddalo devet psov, od tega sedem samic, vseh sedem pa je bilo oddanih nesteriliziranih. Nadalje je bilo ugotovljeno, da je zavetišče oddalo še eno psico, sicer cepljeno in čipirano, a nesterilizirano.

Ali iz zavetišča v posvojitev odhajajo nesterilizirane psice, kar bi bilo v nasprotju s Pravilnikom o pogojih za zavetišča? Kako je mogoče, da zavetišče v posvojitev odda kar devet psov eni osebi? Ali zavetišče posvojitelje izbira selektivno in preverja, v kakšne domove odhajajo posvojene živali? Tudi po te odgovore smo se napotili na Zonzani.

Lastnik je na lastne stroške poskrbel tudi za sterilizacijo 7 psic in kastracijo 2 psov. Potrdilo o opravljenih sterilizacijah in kastracijah nam je dostavil.

Tatjana Lenko, Zavetišče Zonzani

Vse psice, ki so dane v posvojitev iz Zavetišča Zonzani so sterilizirane, razen v izjemah, za katere utemeljitev poda veterinar, so zagotovili v odzivu. »Devet psov, od tega sedem psic ni bilo v zavetišče pripeljano z namenom namestitve v zavetišče ampak samo označitve. Najditelj je podal izjavo o najdbi psov in da le-te želi posvojiti. Ob prisotnosti dr.vet.med. je bil opravljen veterinarski pregled živali, označitev, potrebna cepljenja izdaja potnega lista in vpis v CRP-si. Vse nastale stroške je poravnal najditelj oziroma lastnik. Lastnik je na lastne stroške poskrbel tudi za sterilizacijo 7 psic in kastracijo 2 psov. Potrdilo o opravljenih sterilizacijah in kastracijah nam je dostavil. Namen zavetišča v tej zadevi je bil, da je čim več živali označenih (možna sledljivost), posledično manj živali v že tako prepolnih zavetiščih. S tem dejanjem tudi nismo obremenjevali proračunskih sredstev, saj je bil najditelj pripravljen vse nastale stroške sam poravnati. V vsej tej zadevi zavetišče ni imelo nobene finančne koristi,« je zapisala Tatjana Lenko iz Zavetišča Zonzani.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.