06.10.2021

Policijske pse in konje "pridno" zalivali z vodnim topom in plinskimi sredstvi

Včeraj so se v Ljubljani odvili protesti, prvič v zgodovini Slovenije pa je vlada aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije in z njim sprejela sklep o omejitvah in prepovedala gibanje na določenih območjih v Ljubljani, okolici Brda pri Kranju in na Bledu, in sicer 5. in 6. oktobra. V nadaljevanju objavljamo zapis Društva za zaščito in pomoč živalim Lajka, naslovljen: ZAKAJ IMAJO G. POLICISTI NA SEBI PLINSKE MASKE, POLICIJSKE ŽIVALI PA NE? Vreden branja:



"Policija je na protestih v središču Ljubljane večkrat uporabila prisilna sredstva – vodni curek, plinska sredstva, penaste naboje, konjenico in službene pse. A očitke o pretirani uporabi zanikajo, češ da je šlo večinoma za plinska sredstva, ki puščajo relativno majhne posledice, imajo pa velik učinek." (Alojz Sladič)

Na protestih je policija v prvih vrstah izpostavila tudi policijske pse in konje, ki so jih pridno zalivali z vodnim topom, vodi pa je bila dodana tudi zmes plinskega sredstva. Da imajo uporabljena plinska sredstva majhne posledice, je daleč od resnice, sploh pri nemočnih živalih, ki jim nihče ni pomagal in spiral dihalnih poti in sluznic. Med drugimi je bil uporabljen plin CS (glavna učinkovina je 2-chlorobenzylidene malononitrile), ki se močneje in hitreje veže na navlaženo/mokro kožo. CS je kemikalija, ki povzroča nekontrolirano solzenje, mišične krče vek, kašelj, hude glavobole, omedlevico, oteženo dihanje, povečano izločanje sline, kožne reakcije in druge resne simptome (laringospazem, pulmonalni edem in krvavitve, srčni infarkt). Pri pticah nastopi smrt v nekaj sekundah, pri mačkah pa v visoko koncentrirani in dlje časa trajajoči izpostavljenosti.

Zanima nas, spoštovani gospe in gospodje v Policiji, ali ste seznanjeni z dolgoročnim vplivom vseh uporabljenih kemikalij na živali in okolje? CS se preko vode izliva tudi v reke in posledično v morje, kjer je izredno toksičen in smrtonosen (v izjemno nizkih koncentracijah - 0.2 to 0.3 miligrama na liter) tudi za vodne živali. Zaskrbljujoči so bili tudi pogledi na odvržen CS na otroška igrišča.

Čemu se živali sploh vključuje v proteste, kjer ste več kot očitno pričakovali izgrede in uporabo plinskih sredstev?

Čemu so te živali stale v prvih vrstah, da ste jih sami zalivali z vodnim topom in jih niste pravočasno umaknili?

Čemu jim niste priskrbeli primerne opreme in veterinarske oskrbe po tem, ko so imeli tako konji kot psi hude respiratorne stiske?

Čemu je bila potrebna uporaba na otroških igriščih, kjer so se igrali otroci?

Pri Društvu Lajka vse, ki so bili na protestih in ki bi imeli posnetek ali povezave do posnetkov uporabe plina in posledic na policijskih konjih ter psih, vabijo, da se oglasijo na lajkadrustvo@gmail.com.

Originalna objava:


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.