12.03.2018

Pomagaj rešiti žabice, ponujajo devet evrov na uro

Pomlad je pred vrati in kmalu se bo na tisoče žabic in krastač iz prezimovališč množično selilo preko mnogih cestnih odsekov, da bi v vodna bivališča odnesle mresta oz. jajčeca. Na okrog sedem tisoč odsekih, ki veljajo za "črne točke" vsako leto prihaja do pravih žabjih pokolov. Prav ceste so prepoznane kot ene izmed glavnih dejavnikov, ki ogrožajo populacije dvoživk pri nas in v svetu.

 

V Parku Škocjanske jame iščejo študente, sodelavce s podjemno pogodbo, zavodom ali samostojne podjetnike, ki bi sodelovali pri reševanju dvoživk. Prenašali jih bodo čez cesto, s tem reševali eno najbolj ogroženih živalskih vrst. “Delo bo potekalo v jutranjih in večernih urah v vseh vremenskih razmerah in obsegalo pomoč pri postavitvi ograje za dvoživke, prenašanje dvoživk preko ceste in njihovo popisovanje. Predvideno plačilo je 9 evrov bruto na uro, pogoj je, da imate urejen način plačila,” v Parku Škocjanske jame vabijo v žabjo družbo. Ena izmed večjih aktivnosti je vsakoletno postavljanje varnostne ograje in prenos dvoživk čez regionalno cesto Famlje – Ribnica. “Na tej cesti zlasti v spomladanskih mesecih prihaja do množičnih povozov živali, ko se te iz zimskih prebivališč selijo bližje k reki Reki,” še pojasnijo. Prijave zbirajo do 15.3. na elektronskem naslovu flora.pecar@psj.gov.si.

 

Žaba se ne ustavi, ko zagleda avto. Dvoživke se sicer premikajo izredno počasi, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. Zato vas, drage bralke in bralci posebej prosimo, da boste v naslednjem obdobju na odsekih, kjer običajno žabice prečkajo cesto, še posebej previdni. Upočasnite vožnjo in bodite pazljivi na ta mala živalska bitjeca!

 

Več o tem, kako in kje potekajo akcije prenašanja žabic, si lahko preberete na spletni strani Pomagajmo žabicam.

 

Preberite tudi:

 

Previdno!!! Na cestah tudi ježki!

Pozor! Srna na cesti

 

Foto: Shutterstock in Dare Čekeliš

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.