0
0,00 €

Pomagaj rešiti žabice, ponujajo devet evrov na uro

Objavljeno: 12.03.2018

Pomlad je pred vrati in kmalu se bo na tisoče žabic in krastač iz prezimovališč množično selilo preko mnogih cestnih odsekov, da bi v vodna bivališča odnesle mresta oz. jajčeca. Na okrog sedem tisoč odsekih, ki veljajo za "črne točke" vsako leto prihaja do pravih žabjih pokolov. Prav ceste so prepoznane kot ene izmed glavnih dejavnikov, ki ogrožajo populacije dvoživk pri nas in v svetu.

 

V Parku Škocjanske jame iščejo študente, sodelavce s podjemno pogodbo, zavodom ali samostojne podjetnike, ki bi sodelovali pri reševanju dvoživk. Prenašali jih bodo čez cesto, s tem reševali eno najbolj ogroženih živalskih vrst. “Delo bo potekalo v jutranjih in večernih urah v vseh vremenskih razmerah in obsegalo pomoč pri postavitvi ograje za dvoživke, prenašanje dvoživk preko ceste in njihovo popisovanje. Predvideno plačilo je 9 evrov bruto na uro, pogoj je, da imate urejen način plačila,” v Parku Škocjanske jame vabijo v žabjo družbo. Ena izmed večjih aktivnosti je vsakoletno postavljanje varnostne ograje in prenos dvoživk čez regionalno cesto Famlje – Ribnica. “Na tej cesti zlasti v spomladanskih mesecih prihaja do množičnih povozov živali, ko se te iz zimskih prebivališč selijo bližje k reki Reki,” še pojasnijo. Prijave zbirajo do 15.3. na elektronskem naslovu flora.pecar@psj.gov.si.

 

Žaba se ne ustavi, ko zagleda avto. Dvoživke se sicer premikajo izredno počasi, saj nosijo zarod, poleg tega pa samice na hrbtu že prenašajo samce. Zato vas, drage bralke in bralci posebej prosimo, da boste v naslednjem obdobju na odsekih, kjer običajno žabice prečkajo cesto, še posebej previdni. Upočasnite vožnjo in bodite pazljivi na ta mala živalska bitjeca!

 

Več o tem, kako in kje potekajo akcije prenašanja žabic, si lahko preberete na spletni strani Pomagajmo žabicam.

 

Preberite tudi:

 

Previdno!!! Na cestah tudi ježki!

Pozor! Srna na cesti

 

Foto: Shutterstock in Dare Čekeliš

LETA 2016 JE REGISTRIRANIH 15 ZAVETIŠČ!

  • V letu 2016 v Sloveniji deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

Zadnji oglasi

Najdeni: Našli so starejšo samičko! Kdo je lastnik?
Med Cesto in Lokavcem so našli starejšo samičko. V zavetišču Oskar Vitovlje iščejo skrbnika, saj psička ni...
Izgubljeni: 11-letni Maj je pogrešan od sobote!
V soboto se je izgubil zlati prinašalec, je prijazen, star 11 let in ima črno ovratnico. Odšel je od doma iz vasi blizu mejnega...
Izgubljeni: V Kamniški Bistrici se je izgubila psička
V Kamniški Bistrici se je izgubila psička, ki sliši na ime Čenča. Je zelo prijazna, podobna je pasmi nemški ovčar, nosi...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno