05.03.2021

Pomagajmo žabicam prečkati cesto - in preživeti!

Zaradi dovolj visokih temperatur se je že začela letošnja spomladanska selitev dvoživk. "V mesecu marcu je torej pravi čas, da se prostovoljci, ki bi žabicam radi pomagali varno čez cesto, udeležite akcij Pomagajmo žabicam, ki potekajo po celi Sloveniji. V primeru nizkih temperatur in vetra no žabic bolj malo, v primeru visokih temperatur in dežja pa bodo še posebej potrebovale našo pomoč," sporočajo pobudniki vsakoletnih akcij - Društvo Žverca. Ob upoštevanju Covid ukrepov bodo akcije izvajali tudi letos. Lokacij je veliko, pomoč prostovoljcev pa zelo dragocena.

Na spletni strani Pomagajmo žabicam je zelo natančno opisan potek akcij, prav tako so navedene lokacije širom Slovenije, kjer bodo v naslednjih tednih prostovoljci pomagali žabicam prečkati cesto.
V Sloveniji živi skupno 13 vrst žab, ki sodijo v red ne repatih dvoživk. Vse naše žabe so uvrščene na rdeči seznam in z zakonom zaščitene. Ravno v spomladanskem obdobju se na tisoče žabic in krastač iz prezimovališč množično seli preko mnogih cestnih odsekov, da bi odložile nov zarod. Med prečkanjem ceste, pod avtomobilskimi kolesi pogine tudi polovica lokalnih populacij.

 

 

V Sloveniji je okoli sedem tisoč odsekov, ki veljajo za "črne točke" in kjer vsako leto prihaja do pravih žabjih pokolov. Hraše pri Smledniku so ena najbolj črnih točk, kar se tiče prehajanja dvoživk čez cesto, vendar lokalne oblasti kljub temu niso poskrbele za postavitev zaščitnih ograj ali podhodov za dvoživke. Zato so žabicam vsako leto v pomoč številni prostovoljci. Člani Društva Žverca so pred dobrimi desetimi leti prvič samoiniciativno organizirali akcijo "Pomagajmo žabicam v Hrašah pri Smledniku". Vsako leto uspejo rešiti okrog 15.000 dvoživk. 

 

 

A to je le ena od akcij, ki vsako leto ob tem času poteka v naši državi. Organizirajo jih številna druga društva in lokalni prostovoljci. V Žverci so na svoji spletni strani objavili zemljevid žabjih akcij in zbrali osnovna navodila za pomoč dvoživkam pri prečkanju ceste. Na posameznih lokacijah najlažje pomagajo domačini, zato v Žverci svetujejo, da po možnosti začnejo dvoživke prenašati sami s prijatelji, angažirajo bližnji klub študentov, tabornike, skavte, itd. "Vse skupaj je neskončno preprosto in zagotavljamo vam, da boste ob izredno prijetni spomladanski rekreaciji vsi navdušeni nad tem, kako malo je v resnici potrebno da naredite res dobro delo," dodajajo.

 

 

Več o tem, kako in kje potekajo akcije prenašanja žabic, si lahko preberete na spletni strani Pomagajmo žabicam.

 

Foto: Shutterstock in Pixabay

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.