28.06.2021

Pomagajmo živalim, ki iščejo vodo!

Vroče in sušno poletje ne prizanaša mnogim živalim, posebej na Primorskem. Običajno v najhuje prizadetih krajih za napajanje prostoživečih živali skrbijo lovske družine, trudijo pa se tudi mnoga društva za zaščito živali. Pomanjkanje dežja sicer običajno najbolj prizadane slovensko Obalo.

 

Predvsem prostoživeče muce, ptice, divjad in ostale živali imajo v teh vročih dneh nemalo težav pri iskanju sveže vode. S posledicami pomanjkanja vode se vsako poletje srečujejo tudi v Obalnem društvu za zaščito živali. Andrea Bogataj Krivec prebivalce, ki živijo ob gozdu, poziva da vodo pri gozdu nastavijo tudi prostoživečim živalim. "Vedro vode bo mogoče rešilo kakšno živalsko življenje. Sicer vem, da lovci po gozdovih nastavljajo vodo za srne, lisice, zajce in druge živali, a to mnogokrat ne zadostuje,“ pravi in dodaja, da lahko vsak od nas živalim, ki so ob pomanjkanju vode izredno prizadete, pomaga po najboljših močeh.

 

Kaj lahko stori vsak od nas?

 

Okoli hiše ali bloka lahko nastavimo nekaj posod s svežo vodo (v senco), ki jo seveda redno menjamo. Posode občasno operemo. Ptiči, ježi in morda še kdo vam bodo hvaležni, saj do vode ni tako lahko priti, je pa bistvena za preživetje vseh živih bitij. Brezdomnim mucam lahko nastavimo tudi skodelico hrane, ki ni hitro pokvarljiva (briketi), ptičkom pa nekaj semen na dvignjeno mesto, kjer bodo varne pred mucami in bodo imele dober pregled nad okolico.

 

Seveda vročina ni edini vremenski pojav, ki ogroža živali poleti. Tudi nevihte oz. neurja predstavljajo nevarnost zanje. Zato ob napovedih večjih neurij pomislite nanje, še posebej na prostoživeče muce, pse na verigah in živino, ter jim zagotovite primerno, varno zatočišče. Če poznate primere, kjer se živali nahajajo v nesprejemljivih življenjskih pogojih, privezane na žgočem soncu, brez vode… pa seveda podajte prijavo in se ne obračajte stran! Več o tem smo napisali tukaj – KLIK.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.