0
0,00 €

Pomagajmo živalim preživeti naslednje dni!

Objavljeno: 03.02.2018

Po nadpovprečno toplem januarju, je s pričetkom februarja v Slovenijo prišla prava zima. Snežna odeja je že včeraj prekrila velik del države, nove snežne padavine pa so spet napovedane za prihodnji teden. Temperature se bodo predvsem ponoči in zjutraj marsikje spustile tudi do 12 stopinj pod ničlo. Vremenske razmere pa niso nič kaj prijazne tudi za živali, ki živijo na prostem. Med tem, ko nas večina poseda v toplih domovih, se morajo živali znajti čisto po svoje. Vsekakor je naša pomoč, da jim te najtežje dni pomagamo prebroditi, neizogibna.

 

Žal je še vedno mnogo živali, ki živijo na ulicah, pogosto tudi po naši krivdi, saj jih je človek prepustil nemilosti uličnega življenja. Zato smo pripravili nekaj splošnih in enostavnih nasvetov, kako jim lahko priskočimo na pomoč.


1. Pustite odprta nekatera vhodna vrata


Mnogi imate morda kleti, hleve ali preprosto vrtne utice, v katerih ne hranite večjih vrednosti in kamor se lahko predvsem ponoči zateče kakšna muca ali pa izgubljeni pes. Te dni jih pustite priprte, morda bo to nekaterim živalskim prebivalcem rešilo življenje. V teh prostorih bodo morda prespali in se tako vsaj za nekaj uric segreli.

 

2. Izdelajte jim začasno zavetje


Tisti, ki nimate kletnih prostorov, se lahko odločite, da začasno zatočišče izdelate kar sami. Skupaj s prijatelji lahko iz starih desk, kosov stiropora (ki je lahko odličen izolator) in ostalih podobnih materialov izdelate hiško za prostoživeče muce. Uporabimo lahko hiško, ki jo kupimo v trgovini za živali, lahko pa kar leseni zabojček ali celo kartonasto škatlo. Vse stranice dobro izolirajmo, dno pa pokrijemo s kosom odeje ali starega zimskega plašča, v poštev pride tudi seno. Zavetje lahko začasno postavimo tudi na pokriti verandi ali pod nadstreškom, kar muci zagotovo nekaj dodatnih stopinj prepotrebne toplote. Zagotovo vam bodo muce neizmerno hvaležne, vas pa bo grel prijeten občutek, da ste lahko nekomu pomagali lažje preživeti hladne dni.


3. Shranite stare odeje, oblačila ali tekstil


Nepogrešljivi del pri pomoči živalim, ki morajo živeti na prostem so vsekakor tudi stare odeje, oblačila in ostali tekstil, ki jih bo grel. Ne vrzite ga stran, saj so to lahko nepogrešljivi del hiške, ki jo boste izdelali oziroma pripomoček, ki ga prostovoljci v zavetiščih v zimskih dneh še kako potrebujejo.

 

4. Postavite ali izdelajte ptičje hranilnice


Na prostem, v mrazu, ne živijo le psi ali muce. Tudi pticam je v teh dneh zelo težko. Hrano najdejo s težavo, saj večino zemeljske površine prekriva ledena plast. Pogosto doma izdelane hranilnice pticam predstavljajo edino možnost preživetja. Star kruh ali različna semena postavite v plastičen pokrov, staro skledo ali v kakšen podoben predmet, iz katerega bodo lahko ptičji prijatelji mirno zobali.

 

5. Obiščite lokacije, kjer ulične živali sicer živijo


Verjetno vas je veliko takih, ki poznate lokacije, kjer se pogosto zadržujejo prostoživeče živali. Nekatere spijo v ceveh ali kakem drugem prostoru, kjer si najdejo začasno zavetje. Na mesta, kjer se zadržujejo te živali, postavite kaj takega, da jim bo vsaj za kakšno uro toplo. Nekaj slame ali odeja bodo prava odločitev za njihovo preživetje.

 

6. Nastavimo jim vodo in hrano

 

Prostoživečim mačkam je v mrzlih dneh hudo tudi zaradi lakote in žeje. Redno preverjajte, ali imajo na voljo dovolj briketirane hrane (ta ne pomrzne) in da voda ni zmrznjena. Naj nam ne bo odveč, sploh v teh dneh, mucam pomagati s še bolj rednimi kontrolami točk, kjer se nahajajo, zamenjajmo jim vodo, nastavimo skledico z briketi.

 

7. Vozniki smo še dodatno previdni

 

Skrbnike živali prosimo, naj slednjih ob nizkih temperaturah ne puščajo dlje časa v avtomobilu, saj lahko zmrznejo. Pozimi se premražene mačke rade zatečejo v avtomobile, še posebej pod pokrov motorja, kjer je toplo, in tam zaspijo. Zato vedno potolcite po pokrovu motorja, preden zaženete avtomobil in se odpeljete. Tako rešite življenje oz. preprečite hude poškodbe nič hudega sluteče muce.

 

8. Pomagamo divjadi preživeti naslednje dni

 

Divjad je v tem letnem času še posebej izpostavljena. Poleg lakote, mraza in s tem povezane izčrpanosti je lahek plen prosto spuščenih psov. Visoka snežna odeja in tanko poledenela skorja onemogoča normalno gibanje divjadi, mnogokrat poledenela skorja že drži pse na površini snežne odeje in jim tako omogoča hitrejše gibanje, srnjad in jelenjad pa se ob vsakem koraku pogrezne globoko v sneg. Za psa je tako nemočna divjad kaj lahek plen. Imejte svoje pod nadzorom, ne spuščajte jih iz povodcev! Pustimo divjadi, da počiva in s tem ohrani potrebno energijo za preživetje zime.


Foto: Shutterstock

STARČKI SO ZAKON!

  • V zadnjih tednih na našem portalu predstavljamo zgodbe "starčkov", ki bodisi v slovenskih zavetiščih ali v varstvu društev proti mučenju živali že nekaj časa čakajo na tistega pravega človeka. Ste to morda vi?

Zadnji oglasi

Najdeni: Okrog Bohinjskega jezera se potika izgubljeni pes
Štefan sporoča: "Prijateljica je okrog Bohinjskega jezera sledila psu brez lastnikov. Žal se iz zavetišča Perun in društva...
Oddajo se: Zaradi selitve oddajajo Olija
Grega nam je poslal sledeče: Živjo sem Oli, zelo prijazen kuža , star 4 leta. rojen na dan žena 8. marca. Sem mešanec med ptičarjem in...
Oddajo se: Prijazna pasja duša si zasluži še eno priložnost!
Oldi, še vedno čaka na svojo priložnost, da zaživi polno seniorsko življenje. Njegova zgodba nam je neznana, a brazgotine na gobčku,...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno