31.07.2023

Posebnosti krvne slike hrtov

Hrti so posebni psi, to nam je jasno že takoj, ko jih vidimo. Niso pa izstopajoči samo vizualno in karakterno, ampak imajo tudi posebnosti v veterinarskem pogledu. Na greyhoundih so žal delali veliko poskusov, zato so njihove krvne vrednosti dodobra raziskane, verjetno pa lahko njihove posebnosti prenesemo na vse hrte.

Fotografija: Krvodajalec greyhound House prikazuje, kako je potrebno po darovanju krvi počivati

 

Ko so se konec 90ih let greyhoundi v velikem številu pojavili kot družinski člani, so postali veterinarji pozorni na posebnosti pri njihovi krvni sliki. Kar je že na prvi pogled očitno je to, da imajo veliko več mišične mase kot drugi psi ter daljše karpalne, tarzalne, metakarpalne in metatarzalne kosti. Te razlike v primerjavi z ostalimi pasmami, poleg drugih, pa se kažejo tudi na krvni sliki pri hrtih. Zaradi selekcije na tek na (kratke) proge so pri greyhoundih višje vrednosti eritrocitov (rdeče krvničke, katerih naloga je prenos kisika po krvi), hemoglobina (barvilo v eritrocitih, ki vsebuje železo) in hematokrita (volumenski delež eritrocitov v krvi, je merilo za viskoznost krvi). Če imajo te vrednosti povišane, pa so vrednosti levkocitov (belih krvnih celic, to so celice, ki so del imunskega sistema, ki organizem varujejo pred okužbami, poškodbami in boleznimi) normalno pri greyhoundih znižane. Prav tako so normalne nižje vrednosti trombocitov (krvne ploščice, ki so pomembne za strjevanje krvi).

 

Zaradi teh krvnih specifik so hrti idealni krvodajalci. Poleg tipične krvne slike jih krasi še dolg vrat, kjer je lepo izpostavljena žila, iz katere se jemlje kri in njihov miren karakter. Več o tem, kateri psi so primerni za krvodajalce, lahko najdete na portalu Tačka daruje (www.tackadaruje.si).

Fotografija: Greyhoundica Diva, ki je bila že večkrat krvodajalka

 

Poleg hematoloških vrednosti krvi pa so pri greyhoundih posebnosti tudi v biokemijskih vrednostih. Posebej pomembno pri pregledu krvi je, da vemo, kakšne vrednosti so za določeno pasmo normalne – da ne napačno diagnosticiramo npr. odpovedi ledvic ali slabšega delovanja ščitnice pri hrtih.

 

Za greyhounde je normalno blago povišanje kreatinina (stranski produkt, ki nastane pri metabolizmu skeletnih mišic – ker imajo hrti več mišične mase, več je metabolizma mišic in imajo posledično višje vrednosti kreatinina). Normalna je tudi višja vrednost SDMA (simetrični dimetialrganin, ki je aminokislina, ki nastaja pri razgradnji proteinov v celicah in kaže na zgodnje znake odpovedi ledvic).

 

Značilna je tudi nižja vrednost ščitničnega hormona T4 pri greyhoundih in drugih hrtih. Zato je za postavitev diagnoze slabšega delovanja ščitnice nujno preveriti še druge ščitnične hormone.

 

V raziskavah so ugotovili, da imajo greyhoundi povišane vrednosti troponina, to je protein, ki gradi srčno in skeletno mišičnino. Pri drugih psih je to lahko znak za kardiološke bolezni, pri greyhoundih pa te povezave niso tako očitne – lahko imajo čisto zdravi greyhoundi povišano vrednost troponina, prav tako je pri hrtih pogost srčni šum, ki ni nujno patološki. Je pa seveda bolje opraviti kardiološki pregled in biti prepričan, da srce dela tako kot mora.

 

Hrti so res posebni psi, kajne?

 

Zaradi njihovih veterinarskih posebnosti našim posvojiteljem vedno svetujemo, da je njihov veterinar takšen, ki ima izkušnje s hrti, saj lahko v nasprotnem primeru pride do postavljanja napačnih diagnoz.  

 

Kolumna Društva Hrtji svet Slovenije

Organizacija za pomoč hrtom v stiski

Fotografije: Arhiv društva

 


Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.