04.03.2021

Postopek zoper pasji salon bo očitno potekal dalj časa

Na našem portalu smo že večkrat poročali o pasjih salonih, v katerih psom odstranjujejo zobni kamen brez uporabe anestezije in drugih pomirjeval. Ponudniki so pred tremi leti, ko se je storitev prvič pojavila na slovenskem trgu, zagotavljali 100 % uspešnost storitve, ki uniči do 100 % vseh bakterij in odstrani do 100 % zobnega kamna (tudi obloge v žepkih pod dlesnijo). Psi so med postopkom, kljub odsotnosti anestezije, kooperativni, ne delajo težav, so sproščeni in mirni, na koncu pa celo "pomahajo z repkom" - to pa je posledica atmosfere, udobja in izkušenosti osebja, so pojasnjevali. Eden od ponudnikov je ob vsem tem ponujal celo puljenje zob - brez anestezije. "Če se psu maje kak zob ga odstranimo. To nič ne boli, če se jih odstrani pravilno," je pred tremi leti pisalo v opisu storitve pasjega salona. Vse navedeno je veljalo pod enim pogojem: skrbnik izvajanju postopka čiščenja zobnega kamna brez anestezije ne sme prisostvovati. Psi bi lahko bili vznemirjeni. Odsotnost skrbnika pa da je bistvena za učinkovitost opravljene storitve, so pred leti pojasnjevali pri pasjih salonih. Pri tej odločitvi so bili brezkompromisni.

PODROBNO O TEM: Veterinarji so si enotni: odstranjevanje kamna brez anestezije je škodljivo!

Slovenski veterinarji so že ves čas enotnega mnenja. Da je pri opisanem mogoče najti celo elemente mučenja živali, je že pred leti za naš portal zatrdil Vice Zaninović, dr. vet. med. iz Prve-K. Prepričan je, da se puljenje majavih zob brez anestezije lahko obravnava kot mučenje živali, neustrezna in nezadostna odstranitev zobnega kamna pa ima za posledico dodatne poškodbe sklenine in mehkih tkiv in se prav tako obravnava kot strokovna napaka. Njegovo mnenje delijo tudi številni drugi veterinarji.

Neuradno smo sicer izvedeli, da so zaradi večjega števila pritožb uporabnikov, enega od pasjih salonov večkrat obravnavali tudi pri strokovni komisiji Veterinarske zbornice Slovenije. Pri slednji so vse pritožbe v reševanje zdaj odstopili Veterinarski inšpekciji. "Prijava se že obravnava in vodi upravno inšpekcijski postopek. Zaradi same specifičnosti in obsežnosti zadeve bo postopek verjetno potekal dalj časa," sporočajo iz UVHVVR.

Vas zanima več o tej temi? Preverite članke iz arhiva.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.