06.09.2021

Posvajanje in združevanje mačk: Vredno je vložiti nekaj dni do tednov v postopno spoznavanje in združevanje!Zaradi preštevilnosti mačk so večmačji domovi že kar običajni. Mačji pari so najpogostejši, tudi tri mačke v istem gospodinjstvu niso redke, najdemo pa celo šest nesorodnih, skupaj bivajočih mačk. Po zakonu lahko skupaj biva le pet istovrstnih živali. Zato mora vsak, ki ima več kot pet mačk, imeti odločbo veterinarske inšpekcije o mačkarni, čeprav ta mačkarna ni namenjena vzreji. Oskrba zunaj živečih mačk (če npr. lastništvo ni razvidno) je odgovornost osebe, ki zanje skrbi, torej da poskrbi za hrano in zavetje. Vemo, da to vsekakor ni dovolj, saj si ravno našteti dobrini mačke lahko priskrbijo same. A jim je enostavneje, če jim to zagotovimo mi. Same pa si ne zmorejo pozdraviti hujših bolezni in poškodb. Za to in tudi za sterilizacijo oz. kastracijo s(m)o dolžni poskrbeti skrbniki ali hranitelji. To lahko storimo v sodelovanju s pristojnim zavetiščem, zavodom, društvom ali samostojno. Med nami so izjemne in anonimne osebe, ki same finančno skrbijo za svoje, sosedove in prostoživeče mačke.

NE SPREGLEJ: Vseslovenska zbiralna akcija hrane - v Lidlovih prodajalnah vse do konca meseca!

Kaj kmalu, ko nas najde ena mačka, jih je na kupu že več.

Prva mačja runda: par

Na splošno je priporočljivo, da se že v prvi rundi posvoji spoprijateljen par, sorodnike ali mačke podobne starosti. Spol skorajda ni pomemben, a je treba pomisliti, da ima večina pogumnih in energičnih mačjih fantkov rado ravs ali spolno igro, ki večini mačic ne ustreza. Prav tako moramo vedeti, da začetno prijateljstvo ni garancija za večen mir pri hiši.


Prva mačja runda: ena mačka, druga mačja runda: druga mačka ...

Mlada ali odrasla mačka? Velikokrat slišano socializacijsko okno je izjemnega pomena, saj se socializacija in habituacija odvijata precej spontano. Interval okna je odvisen od mačjega legla, traja pa približno od 3. do 9. tedna starosti. Izjemna učljivost se nadaljuje vse do 4. meseca starosti. Zato je zelo priporočljivo, da do te starosti mačke ostanejo v stiku z mamo, leglom oz. manjšim številom mačjih kolegov, da se naučijo socialnih veščin ali kako biti mačka.

Socialna plastičnost se pri mačkah zaključi nekje med 2. in 3. letom. Če razmišljate še o eni mački, se svetuje, da se ujame to starostno obdobje. To ne pomeni, da združevanje pozneje ni možno, le še bolj selektivne postanejo.

Pri mladih mačkah se značaj oblikuje tudi skozi odraščanje in izkušnje. A ocena značaja v zavetišču, če ni narejena po protokolu ocenjevanja značaja in temperamenta, programa socializacije ter habituacije na sobivanje z ljudmi, je lahko varljiva.

Mačka v novem okolju razvije novo sebe.

Odrasle mačke imajo značaj in temperament že bolj izoblikovan ter so bolj predvidljive in modre. Morda je navajanje na nov prostor postopnejši, a preudaren. Lažje predpostavimo, kako se bo mačka vedla in počutila v novem okolju ter z novimi sostanovalci.

Družabne mačke?

Če biva mačka v zavetiškem prostoru z več mačkami, to ni jamstvo, da bo vesela mačje družbe tudi v novem domu. Prenasičenost mačk v majhnem prostoru s premalo dobrinami vodi v neizbežne akutne in kronične obremenjujoče posledice. Mačke tam razvijejo strategije preživetja, ki se kažejo na različne načine, da se prebijejo čez dan. Nekatere se pokažejo šele v novem domu, bodisi kot neželena ali celo odklonska vedenja ali v obliki bolezni. A naj vas to ne odvrne od posvojitve, le zavedati se je treba, da nekatere mačke potrebujejo več časa in razumevanja, da se sprostijo v novem domu. Tu gre za mnogokotno dinamiko velikosti doma, dobrin, razumevajočega skrbnika, mačjega prišleka in rezidentnih mačjih stanovalcev.

S premišljenim in postopnim združevanjem lahko dosežemo dober prvi vtis, ki je izjemnega pomena za nadaljnjo zadovoljivo stopnjo sobivanja.Slabe prakse

Izogibajte se naslednjim slabim praksam prisilnega spoznavanja:

1. Novo mačko prinesete v boksu in ga odložite v prostor, kjer si jo druga mačka ogleduje. Nova mačka je ujeta, na neznanem teritoriju in z nenaklonjeno mačko. Ni ji prijetno.

2. Novo mačko takoj spustite v neznan prostor z drugo mačko. Mačka okolja ne pozna in ne obvlada. Prav tako ne ve, kakšna je vaša mačka.

3. Siljenje v druženje ali skupne aktivnosti. Hranjenje in igranje za mačko nista družabni aktivnosti. Ustvarjata se nepotrebna napetost in tekmovalnost pri osnovnih potrebah.

Priporočila

Gremo po fazah. Kdaj je čas za naslednjo fazo? Ko sta obe mački sproščeni v trenutni fazi.

Že tri dni pred prihodom nove mačke v električno vtičnico vklopimo mačje feromone. Ti ne bodo naredili čudeža, bodo pa ublažili situacijo z mačkam prijaznimi sporočili.

Novo mačko damo samo za nekaj dni v manjši, bolj obvladljiv prostor. Tam naj ima vse dobrine: vir vode, hrane, stranišče, mehko ležišče, skrivališče, praskalno in višjo površino.

Prostor zavarujemo, da je mačjetesen in mačjevaren. Zaščitimo kable, oken ne odpiramo na kip, pritrdimo vrvice od rolet, zaklenemo vrata …

Z obema mačkama imamo ločene interakcije, kot so igra, klepetanje, božanje, trikci …

Začenjamo z menjavo tkanin, kot so igračke, odejice, posteljice ali celo praskalnik, ki jih odložimo na nevtralna mesta. Mački vedno pustimo nekaj njenega.

Teren opremimo z igračkami, zelišči, mačjo travo in poslasticami.

Nadaljujemo z menjavo prostora, ko druge mačke ni v prostoru. Pustimo ju, da v miru in v svojem tempu raziskujeta.

Če pride do obremenjujočega odziva, fazo prekinemo in mačko preusmerimo.

Končno je čas za priprta vrata, da se mački lahko vidita. Ta seansa naj bo za začetek res kratka in na sporedu večkrat dnevno.

Dajte jima čas za mirno spoznavanje! Ne motite ali silite ju.

Na vrata lahko namestimo mrežo ali otroška vratca in nadaljujemo ogledovanje. Če menimo, da je eni izmed mačk pretežko, ju preusmerimo z igro oz. zgoraj naštetimi pripomočki.

Vredno je vložiti nekaj dni do tednov v postopno spoznavanje in združevanje, saj se vam lahko dolgoročno obrestuje. Bodite realni s pričakovanji in stopnjo sobivanja. Vi ste jim določili vse, kar imajo, a morda bi one izbrale kaj in kako drugače. Na nas je, da poskrbimo, da je vsem mačkam v situaciji kar se da prijetno in najdemo njim primerne rešitve.

Pšenica Kovačič, Minami Kat

Foto: Pixabay (prva), Cottonbro (druga)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.