21.07.2021

Posvojiti starega psa je nekaj čudovitega in neprecenljivega!

"Starejših psov nima smisla posvajati, saj so problematični in imajo pred seboj še malo življenja," je (žal) še vedno prepogosto slišati na vsakem koraku. Ta mit seveda ne drži. Prav je, da tudi starčkom ponudimo dostojno starost, ki si jo zasluži vsako živo bitje! Na srečo se v zavetiščih srečujejo tudi s posvojitelji, ki rade volje topel dom ponudijo tudi starejšim (ali ostarelim) psom – ti pa v vseh primerih potrjujejo, da je to izkušnja, ki jo bodo ponavljali tudi v prihodnje.

 

Življenje psa traja med 10-15 leti. Pes pri petih letih ima pred seboj vsaj še enkrat toliko življenja, ki ga lahko preživi v čudovitem domu. Posvojitev ostarelega psa pa je najboljša izbira za ljudi, ki nimajo dovolj časa za socializacijo, vzgojo in šolanje mladička. Res je, da skrbništvo starega psa lahko pripelje za seboj tudi zdravstvene težave, a tudi mlademu psu lahko življenje prekriža bolezen ali nezgoda.


Na slovo od psa ljudje nismo nikoli pripravljeni, a verjemite: ponuditi dom ostarelemu psu bo odtehtalo bolečino, ki jo boste doživljali ob slovesu. Ostareli kuža v zavetišču čaka na lepše življenje ima za seboj večinoma slabo in bolečo izkušnjo. Upa seveda, da bo preostanek življenja preživel pri ljubeči družini. Ponuditi takemu psu varno zavetje na zadnja leta življenja pa je nekaj neprecenljivega!


Res je, da imajo ljudje veliko zadržkov do posvajanja starejših (ali ostarelih) psov v zavetiščih. Večinoma si želijo mladiče ali pse do enega leta starosti. Nikakor pa ne drži predsodek glede starejših psov, ki so na voljo za posvojitev, da naj bi bili problematični in naj bi imeli vedenjske težave. Starejši psi ponavadi izgubijo svoj dom zaradi njihovih lastnikov, ki so bodisi umrli, ali pa več ne morejo ali celo ne želijo skrbeti zanje. Ti psi v večini primerov nimajo težav z adaptacijo v novo okolje, prav tako ne z spremembo svojih navad. Prednost starejših psov v primerjavi z mlajšimi je tudi ta, da lahko ocenimo njihov karakter, ki se je do tistega časa izrazil. To pa še zdaleč ne pomeni, da starejšega psa ni mogoče prevzgojiti, ali spremeniti njegove navade.


Pomembno je vedeti, da starejši psi tudi potrebujejo dom, kot mlajši, in so enako (če ne še bolj) zvesti ljubljenčki. Včasih pa ste prav vi kot posvojitelj lahko tisti, ki lahko s posvojitvijo starejšega psa ponekod celo reši pasje življenje.


Ne smemo pozabiti na dejstvo, da mnogi psi lahko doživijo 15 let ali več, veliko pa jih pri tudi desetih letih ne kaže svoje starosti in so še vedno zelo aktivni. S posvojitvijo starejšega psa boste dobili prijatelja, ki vam bo do konca njegovega pasjega življenja hvaležen in vdan družabnik, ki bo vaš dom napolnil z ljubeznijo in veseljem. Posvojiti starejšega psa je po besedah tistih, ki so to že storili, nekaj čudovitega in neprecenljivega!

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.