12.01.2024

POZOR! Bolezen Aujeszkega potrdili pri treh lovskih psih

Po zapisu Veterinarske ambulante Hrpelje na družbenem omrežju FB, so v njihovi ambulanti potrdili bolezen Aujeszkega pri treh lovskih psih. Vsi psi so bili v stiku z okuženim divjim prašičem na Obali. Bolezen je smrtno nevarna za pse in mačke. Žival se okuži z zaužitjem kužnega mesa divjega prašiča. Bolezen pa ni nevarna za ljudi.

 

Divji prašiči so glavni vir okužbe in bolezen večinoma prebolevajo brez klinične slike. Mesojedi se običajno okužijo z uživanjem in grizenjem mesa ter notranjih organov okuženega prašiča. Psi običajno poginejo v 24 do 72 urah po infekciji. Zdravljenja NI. Smrtnost je 100 %. Klinični znaki bolezni so slinjenje, zmanjšana aktivnost, živčni znaki, srbečica, praskanje, oteženo dihanje, bruhanje, krvava driska, mišični krči in agresija.

 

Priporočljivi ukrepi za lastnike lovskih psov

V veterinarski ambulanti Hrpelje priporočajo, da lovskih psov ne spodbujate k fizičnem kontaktu z ranjenim in uplenjenim divjim prašičem. Lovski pes naj divjad poišče, jo glasno goni, in ko je divjad uplenjena, naj jo pusti počivati.

 

Priporočljivi ukrepi za lastnike ostalih psov

Pse na sprehodu po gozdu in naravi imejte na povodcu, da preprečite stik z divjimi prašiči.

 

Vir: FB Veterinarska ambulanta Hrpelje

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.