29.12.2022

Praznični čas

Smo sredi praznikov, dovoljeno je uporabljati pirotehnična sredstva, prekomerno piti (se opijati), jesti, se veseliti. "Zakaj ne", "saj je vendar veseli december, enkrat se živi". Vendar ni tako! Sobivamo z ljudmi, bolnimi, hendikepiranimi, starimi, otroci in tudi z živalmi (prosto živečimi in udomačenimi). Zato je zelo pomembno kaj počnemo in kako se obnašamo.

 

Vsako leto opozarjamo proti uporabi pirotehničnih sredstev, pa vendar mnogi še vedno ne dojamejo, da poki za mnoge niso veselje, pač pa moteči in zoprni, še vedno je mnogo nesreč zaradi uporabe. Čeprav je vsako leto manj uporabe pirotehnike, je edino pravilno, da se jo prepove in se je ne uporablja.

 

Pirotehnika je škodljiva in nevarna iz vseh vidikov, onesnažuje okolje, poki ustrahujejo živali tako domače kot prostoživeče, ptiči se od strahu zaletavajo v stavbe, okna, psi bežijo od doma, mnogim ljudem povzroča nelagodje zaradi skrbi za živali in zdravja.

 

Zakaj ne uporabljati pirotehničnih sredstev bi že zdrava pamet morala zapovedati.

Uporaba pirotehnika onesnažuje in zastruplja zrak, ki ga dihamo. Pri njihovih eksplozijah se med drugim v ozračje sproščajo ultra fini delci PM10, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Pri izstrelitvah svetlobnih raket se v zrak sproščajo izredno majhni delci, ki lahko prodrejo globoko v pljuča, delci prav tako lahko dolgo lebdijo v zraku, preden jih izperejo padavine, nato se izperejo v površinske vode in podtalnico.

Pirotehnična sredstva vsebujejo težke kovine, ki se ne razgradijo hitro in škodujejo zdravju ljudi, živali ter Planetu.

Najhuje je, da se je z leti povečala uporaba raket, ki jih v zrak spuščajo posamezniki, ti ognjemeti se lahko kosajo z ognjemeti v mestih. Tako si lahko predstavljate kaj to pomeni za zdravje človeških in nečloveških živali.

 

USTAVIMO TRPLJENJE ŽIVALI!

Zvoki (poki, žvižgi, itd) predstavljajo velik stres za živali. Medtem ko zdrav človek sliši zvoke v frekvenčnem razponu od 20 do 20.000 Hz, pes sliši zvoke vse do 60.000 Hz. Zaradi tega glasni zvoki zanje predstavljajo izjemno veliko obremenitev. Poleg tega jim anatomija ušesa omogoča, da slišijo tudi do 4x oddaljene zvoke. Večji frekvenčni razpon zvokov slišijo tudi mačke (do 64.000 Hz) in številne ostale živali. Zaradi nenadnega glasnega poka živali občutijo močan strah in fizično bolečino.

 

Pirotehnična sredstva nimajo prav nobene koristi, povzročajo strah, bolečino, nelagodje ter povzročajo nesreče.

Zato je čas, da rečemo pirotehniki NE! 

 

 

Kolumna Animal Angels Slovenija

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.