14.06.2021

Pred nami prvi vročinski val! Naj bo tokrat brez pasjih žrtev!

V drugi polovici tedna bo Slovenijo "zajel" prvi vročinski val letošnjega leta. Najvišje dnevne temperature bodo presegle 30 stopinj Celzija, najnižja dnevna temperatura pa ne bo padla pod 20, pravijo vremenoslovci. Znano je, da vročina ni zaveznik naših štirinožnih prijateljev, prav vsako leto pa poročamo tudi o žrtvah med psi, ki jih skrbniki pustijo v neprimernem okolju, medtem ko sončni žarki in vročina kažejo svojo moč. "Samo v trgovino sem skočil," svoje dejanje običajno opravičujejo tisti, ki psa pustijo v avtomobilu, ki se v nekaj minutah spremeni v pečico. Če ima pes srečo, zaradi hitre reakcije mimoidočega uspe preživeti. Zgodijo pa se tudi najbolj tragični konci.



Če zunanja temperatura znaša 30 stopinj, bo notranjost avtomobila kmalu segreta na 60 stopinj in več. In v tem primeru je za psa, zaprtega v avtomobilu usodnih zgolj nekaj kratkih minut. Ko temperatura ozračja preseže 21 stopinj Celzija prepoved puščanja živali v avtu nalaga tudi zakon. Nič manj nevarni niso primeri, ko skrbniki mislijo, da bodo s "preprostimi rešitvami" psu olajšali čakanje. Če vozilo pustite v senci, se bo notranjost resda manj segrela, a nevarnost s tem ni odpravljena! Tudi, če pustite avto delovati in prižgete klimatsko napravo, to ni najboljša odločitev. Kaj kmalu se lahko zgodi, da klima odpove ali zaradi pregretja motorja prične namesto hladnega pihati vroč zrak. Nazadnje pa - tudi priprta šipa ni rešitev. Notranjost avtomobila bo tudi v tem primeru zelo kmalu dosegla vrtoglave temperature, ki bodo psu povzročile trpljenje in zelo verjetno tudi pogin.

 

 

Psi se v nasprotju z ljudmi ne potijo in se ne morejo hladiti na ta način, zaradi česar so še bolj nagnjeni k vročinski izčrpanosti in kapi. Notranjost avtomobila pa ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past. Sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla. Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste.

 

foto: Aspca

 

Nobenega izgovora torej ni, da psa v toplih mesecih puščamo v avtomobilu. Četudi bi samo skočili po kruh v pekarno in je zunaj oblačen dan, je tovrstno dejanje skrajno neodgovorno in ima lahko nepopravljive posledice.

 

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

 

V primeru, ko posameznik v pregretem avtomobilu opazi otroka - bi skoraj vsak, brez premisleka, razbil šipo in otroku rešil življenje. Življenje je seveda na prvem mestu. V primeru živali pa se iz vidika zakona, zadeve nekoliko zapletejo. Prihaja namreč do križanja dveh pravic: pravice do lastnine živali in pravice do lastnine nad vozilom. A kot že omenjeno, ljubitelji živali postavljamo pravico do kateregakoli življenja na prvo mesto, zato bomo storili vse, da bomo rešili tudi življenje psa ali katere druge živali!

 

Če torej naletite na psa, ki je v zelo toplem ali vročem dnevu zaprt v avtomobilu, preverite v kakšnem stanju je žival. Ozrite se naokoli in poskušajte najti lastnika avtomobila in skrbnika psa. Preverite, ali je vozilo morda odklenjeno. Po uradnem protokolu, ki na žalost v praksi vse prepogosto ne deluje (o konkretnih primerih smo pisali tudi na tem portalu), sta prva naslova Policija na številki 113 in Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo. Medtem, ko čakate na policijo in veterinarskega inšpektorja, povprašajte v okolici, ali je lastnik vozila kje v bližini. Če ste v bližini trgovskega centra, prosite zaposlene, da po ozvočenju preverijo, ali je lastnik živali slučajno v notranjosti trgovine.

 

Posnamite in fotografirajte dogajanje. To vam bo v nadaljevanju služilo za dokazovanje storitve kaznivega dejanja. Beležite čas in temperaturo zraka na lokaciji. Slednje boste potrebovali, v koliko boste morali pojasnjevati, zakaj je bil ukrep razbitja šipe nujno potreben.

 

Ko na kraj prispejo policisti, najprej skušajo čimprej izslediti skrbnika psa in le če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile, pravi protokol.

 

A kaj v primeru, ko bi čakanje na policiste in inšpektorja bilo lahko usodno za žival?

 

Kot očividec lahko sami nasilno odprete vozilo izključno v primeru ogroženega življenja, kjer štejejo sekunde. V kolikor skrajna sila v nadaljevanju ne bo ugotovljena, boste kot posameznik lahko odgovorni za storitev kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Kot ljubitelji živali bi mnogi, ki ne toleriramo trpljenja živali, seveda brez oklevanja takoj razbili šipo. S tem pa nase prevzamemo odgovornost, da nas bo lastnik vozila (in nevestni skrbnik psa) kasneje terjal za kritje stroškov popravila avtomobila. 

 

foto: The Dogington Post

 

Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve sta izdali nekaj koristnih informacij, v katerih navajata, da lahko posameznik v skrajnem primeru, kadar je očitno, da je žival v neposredni življenjski nevarnosti (npr. neodzivnost, nezavest, težko dihanje) in bi strokovna pomoč prišla prepozno, razbijejo steklo na vratih vozila in žival rešijo pred smrtjo oziroma poginom. V skladu s kazenskopravnim institutom skrajne sile, ki ga je v konkretnem primeru potrebno razlagati v širšem pomenu, smejo to storiti, če je zlo, ki je grozilo (ogrožanje zdravja ali življenja), večje od povzročenega zla (materialne škode - razbitega stekla). Konkretno to pomeni, da je takšno dejanje upravičeno, če je tveganje za ogrožanje zdravja ali celo življenja živali v razgretem zaklenjenem vozilu preveliko, saj ima zdravje oziroma življenje živali prednost pred materialno škodo, so povedali na Ministrstvu za notranje zadeve.

 

Ob tem ponovno svetujemo, da posameznik v nujnem primeru dogodek dokumentira (fotografira ali posname), v kolikor bi prišlo kasneje do kakšnega zapleta pri dokazovanju nujnosti primera. Prav tako je priporočljivo, da se zabeleži čas in temperaturo zraka na lokaciji, kjer se nahaja pes v pregretem avtomobilu in seveda ostale elemente, ki bi kasneje služili ob morebitnem pojasnjevanju, zakaj je bil tak ukrep nujno potreben.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.