21.09.2021

Predlog novele zakona o zaščiti živali uživa široko podporo

DZ se je v okviru druge obravnave opredelil do predloga novele zakona o zaščiti živali. Po razpravi sodeč, uživa predlog med poslanskimi skupinami široko podporo, slišati pa je bilo tudi nekaj pomislekov in opozoril. Zakon predvideva obvezno označevanje psov že v leglu. Prav tako novela predvideva prostovoljno označevanje mačk. Dopolnjujejo se določbe glede nevarnih psov in ureja status pastirskih psov. Uvaja se prepoved privezovanja psov z določenimi izjemami, prav tako bi prepovedali električne ovratnice. Prepovedujejo se tudi usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna ter zdravih zapuščenih domačih živali v zavetiščih po 30 dneh. Ob tem so dodatno določeni nosilci stroškov za oskrbo zapuščenih živali; ta bo do 30 dni strošek občine, nato imetnika zavetišča, od 120. dneva dalje pa države. Novela predvideva tudi omejitve pri lastništvu eksotičnih vrst živali.

Kljub dobrim rešitvam zakon ne odpravlja glavnega problema na področju zaščite živali, to je kadrovsko podhranjen in neodziven inšpekcijski nadzor, je opozorila Violeta Tomić (Levica). Kot je ocenil Jani Ivanuša (SNS), ima predlog nekaj pomanjkljivosti, a bistveno več daje. Se mu pa zdi smiselno, da bi obvezno čipirali vse mestne živali in ljubljenčke, v prihodnje pa bi bilo smotrno premisliti tudi o davku na domače hišne živali, saj da so te "svojevrsten luksuz". Prav tako so v SD znova vložili dopolnilo, s katerim bi prepovedali izpostavljanje živali neprimernih temperaturam in vremenskim razmeram, ki jim povzročajo trpljenje, poškodbe ali smrt, kot je na primer puščanje živali v avtomobilih na žgočem soncu, je pojasnil Predrag Baković (SD). Po mnenju ministra že sedanja splošna dikcija vključuje tudi to vprašanje.

O vloženih dopolnilih bodo odločali v sredo v okviru glasovanj.

Vir: STA, več pa na portalu 24ur.com.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.