PREKOMERNO PITJE VODE?

Imamo 9 let starega višavskega terierja, pri katerem smo opazili povečano pitje vode zadnjega pol leta. Na pregledu so posumili na sladkorno bolezen, katero so  potem po vseh  preiskavah in uz ledvičk ovrgli. Psiček še naprej pije tri do štiri skodele vode ( prej eno) posledično večkrat urinira in se občasno trese, sicer je živahen in tudi normalno je, vendar vidimo, da se nekaj dogaja in nas skrbi. Prosim za nasvet. Cvetka Jensterle

 

Odgovor je pripravila: dr. vet. med. Tanja Usar.

 

Ko vstopi v ambulanto pes, samček srednjih let, pasme zahodnovišavki terier, pri katerem skrbniki opažajo povečano pitje – zagotovo pomislimo na težave s trebušno slinavko.  Ni pa seveda vsaka povečana žeja tudi bolezensko povečano pitje in seveda vsak višavec srednjih let ne zboli za sladkorno boleznijo – zato je do ugotovitve in rešitve problema velikokrat še kompleksna pot.

 

O povečanem pitju vode ali polidipsiji pri psu govorimo, ko je njegov dnevni odmerek popite tekočine večji kot 100 ml/kg. V primeru vašega višavca, ki ima približno 10 kg (moja ocena) bi to pomenilo 1 liter tekočine na dan. Za lastno orientacijo popite tekočine je tako najbolje, da izmerite prostornino, ki jo drži njegova posodica.

 

O povečanem uriniranju ali poliuriji govorimo pri psu, ko je količina njegovega urina večja kot 50 ml/kg na dan. Če še enkrat ocenimo težo vašega psa na 10 kg, bi to pomenimo nekje pol litra urina tekom celega dneva. Če vaš pes urinira pod nadzorom (ni prosto spuščen na vrtu), potem lahko njegov urin ulovite in ga izmerite. Še bolje pa je, da ga odnesete veterinarju, ki bo poleg volumna urina izmeril tudi specifično težo in tako dobil tudi informacijo o skoncentriranosti izločene tekočine.

 

Živali čutijo večjo žejo ob povišani telesni temperaturi, kar lahko v vašem primeru, ki traja že pol leta, najverjetneje izločimo. Kakšno pa je siceršnje zdravstveno stanje psa? Trpi za kakšnim kroničnim obolenjem, se je v njegovem življenju karkoli spremenilo in je podvržen stresu? Bi bilo možno, da ga karkoli boli? Ste morda spreminjali hrano in prešli zgolj na suh obrok (briketi)? V kolikšni meri (če sploh) mu ponujate priboljške? Se poslužujete morda priboljškov iz posušenega piščančjega (račjega) mesa iz Kitajske? V tem primeru bi lahko šlo za tako imenovani Fanconijev sindrom, ko telo skozi ledvica izgublja pomembne koristne snovi, pri psu pa se kaže prav kot povečano pitje in uriniranje.

 

Pri diagnostiki poliurije/polidipsije (PU/PD) je, kot ste že lahko prebrali, pomembna temeljita anamneza, dober klinični pregled živali (spremembe v obnašanju, telesna kondicija, spremembe na koži, očeh, barva sluznic, stanje ustni votlini, spremembe v bitju srca in dihanju,…) in laboratorijska (preiskave krvi in urina) ter slikovna diagnostika. Vse to, da izločimo (ali potrdimo) obolenja trebušne slinavke, ledvic, pa tudi drugih organov, hormonalna obolenja (nadledvična žleza), nevrološke težave (lezije v centru za žejo v možganih) ali morebitne neoplazije.

 

Pa hitro rešitev pasjih težav vam želim!

 

Če imate tudi vi vprašanje iz veterinarskega področja nam ga pošljite na: info@pesmojprijatelj.si ali preko kontaktnega obrazca in potrudili se bomo dobiti odgovor.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.