Priprava psa na operacijo

Ko je vaš pes naročen na kirurški poseg je prav, da se ustrezno pripravite. Obstaja nekaj splošnih napotkov, da bo kuža ustrezno pripravljen na poseg. Dodatna navodila, vezana na vašega psa vam bo dal veterinar pred pregledom na operacijo in se jih strogo držite. Mi vam bomo napisali samo nekaj splošnih pravil, ki jih morate vedeti pred posegom in vam bomo tako mogoče malce zmanjšali stres in skrbi pred operacijo vašega hišnega ljubljenčka.

 

  • Posvet pred operacijo: Pred operacijo se posvetujte s svojim veterinarjem. Pogovorite se o poteku operacije, pričakovanih rezultatih, možnih tveganjih in morebitnih alternativah.
  • Prehrana: Veterinar vam bo morda pred operacijo priporočil, da psa ne hranite 12 ur pred operacijo, vodo naj ima pes na voljo, razen, če vam veterinar posebej naroči, da jo umaknete. To se običajno naredi, da se prepreči morebitno bruhanje med anestezijo.
  • Izguba teže: Če je vaš pes predebel, bo veterinar morda predlagal izgubo teže pred operacijo, saj lahko debelost poveča tveganje in zaplete.
  • Krvne in ​​druge diagnostične preiskave: Pred operacijo lahko veterinar priporoči različne preiskave, kot so krvni testi, rentgensko slikanje, CT slikanje, magnetno slikanje ali ultrazvok, da preveri zdravstveno stanje psa in ugotovi morebitne posebne potrebe ali tveganja.
  • Cepljenje: Prepričajte se, da so vsa cepljenja vašega psa posodobljena, še posebej, če bo operacija potekala v veterinarski bolnišnici, kjer je stik z drugimi živalmi večji. Pozorni bodite tudi na ponovitveni datum cepljenja proti steklini, da ga ne zamudite, oziroma ga veterinar prestavi.
  • Zdravila pred operacijo: Če vaš hišni ljubljenček jemlje zdravila pred načrtovano operacijo, se posvetujte s svojim veterinarjem, ali je treba zdravilo dati tudi pred operacijo. Nekatera zdravila lahko povzročijo zaplete in veterinar vam lahko priporoči, da dajanje takih zdravil odložite do konca operacije. Če ste bili obveščeni, da bo vaš kuža po operaciji moral ostati v bolnišnici, poskrbite, da boste s seboj vzeli vsa zdravila, ki jih potrebuje, da mu jih bo bolnišnično osebje med bivanjem lahko dajalo.
  • Kopanje in nega: Opravite kopanje psa vsaj dva dni pred operacijo, saj večina šamponov lahko odstrani zaščitno plast kože, kar posledično poveča možnosti za okužbo. Kdaj boste lahko ponovno okopali vašega psa se posvetujte z veterinarjem. To bo odvisno tudi od vrste operacije in kdaj se lahko rana zmoči.
  • Pripravite ležišče in prostor: Poskrbite, da bo po vrnitvi domov imel kuža čist in udoben prostor za počitek, kar bo zmanjšalo možnost okužbe na mestu reza.
  • Ortopedska operacija: Če je operacija vašega ljubljenčka ortopedska, je priporočljivo, da sami ne brijete mesta, kjer bo potekala operacija, da ne pride do nepotrebne poškodbe kože. 
  • Transport: Pripravite varno in udobno mesto za psa (transportni boks), ko ga boste peljali domov po operaciji.

 

Ko boste prišli po vašega hišnega ljubljenčka se pogovorite z veterinarjem glede po-operativne nege, vključno z zdravili, prehrano, omejitvami aktivnosti in morebitnimi znaki zapletov, na katere morate biti pozorni.

 

Po operaciji redno spremljajte psa in se posvetujte s veterinarjem, če opazite kakršnekoli nenavadne simptome ali težave. Z dobro pripravo lahko zmanjšate tveganje in olajšate okrevanje vašega ljubljenčka.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.