13.10.2023

Pripravimo psa na prihod dojenčka

Novica, da se bo družini kmalu pridružil dojenček, je vsekakor nekaj lepega, vemo pa, da se bo s prihodom novega člana vsaj za nekaj časa naše življenje postavilo na glavo. Precejšnjo spremembo pomeni tudi za našega pasjega družinskega člana, da pa bo ta sprememba predvsem pozitivna, je prav, da se nanjo vnaprej pripravimo.

 

Lotite se vzgoje in šolanja psa od samega začetka

Marsikdo vzgojo in šolanje svojega psa jemlje zelo zlahka, češ 'saj je kuža le hišni ljubljenček, nimamo ga za tekmovanja'. A vedeti moramo, da psa ne vzgajamo in učimo vodljivosti za druge, pač pa predvsem zase. Z lepo vzgojenim in vsaj približno poslušnim psom je sobivanje mnogo lažje, kar velja že, ko smo sami s psom, v primeru, da pa pričakujemo otroka, pa je to še dosti bolj pomembno. Nerealno (in nepošteno) je pričakovati, da psa leta obravnavamo kot igračko in od njega ne pričakujemo nič kaj sodelovanja, potem pa v trenutku, ko pride v hišo dojenček, pričakujemo, da se bo pes čudežno znal lepo vesti, bil nemoteč, poslušen in potrpežljiv.   

 

Vpeljimo nove rutine vnaprej

Da bi psu olajšali prehod v nov urnik in novo fazo v življenju, predlagamo, da psu prilagodimo čas in trajanje pozornosti že pred prihodom novega družinskega člana. Dejstvo je, da se bomo morali dojenčku prilagajati in se mu veliko posvečati, pričakovati je, da bomo vsaj nekaj mesecev raztreseni, zelo zaposleni in tudi izčrpani. Potrudimo se vpeljati nov ritual s psom, denimo odredimo si en samostojni sprehod ali kavico na teden le z našim kosmatim prijateljem, ali pa se namenoma vpišimo v kak tečaj z njim, da imamo eno uro treninga na teden, ko se posvetimo le našemu psu in uživamo v skupnemu preživljanju časa. Tega se držimo tudi potem, ko je dojenček že tu, sicer pa se potrudimo vsaj del pasje običajne rutine združiti z dojenčkovo, recimo s skupnimi sprehodi. Verjetno bo od začetka logistika nekoliko težja, ampak nedvomno bodo skupni sprehodi odlična priložnost za medsebojno  povezovanje ter pasje sprejemanje novega člana, saj bo zaradi njega več sprehodov, četudi manj aktivnih.

 

Pasji notranji oblikovalci

Kuža naj sodeluje pri sestavljanju otroške sobe, pustimo ga, da se navadi na novo pohištvo, barve, vonjave ... Lahko nam 'pomaga izbrati' otroško odejico ali kakšno igračko, kakšno novo pa privoščimo tudi njemu, da bo vključen v dogajanje in bo del novosti tudi sam.  

 

Navajanje na nove zvoke in vidne dražljaje

Če vaš kuža skoči pokonci že, če se kdo oglasi pod odprtim oknom ali na hodniku za vrati, pomislite, kako se bo odzval ob otroškem joku in kričanju. Pripravimo psa na otroške zvoke in jih povežimo s čim prijetnim. Lahko mu predvajamo posnetke otroškega joka in kričanja, zvoke lahko predvajamo, tik preden psu postrežemo z obrokom, tako da ga bo povezal s hrano. Če se bo pes ob glasnem predvajanju počutil povsem prijetno, lahko učenje nadgradimo s tem, da se odpravimo v bližino šole ali otroškega igrišča in najprej z razdalje pustimo, da pes opazuje otroke pri igri, vmes ga lahko nagrajujemo s priboljški ali se tudi sami kratko poigramo z njim. Ta lekcija bo še posebej koristna, saj se bo kuža navajal tudi na nenadne gibe ter sunkovito premikanje otrok, ki marsikaterega psa sicer prestraši oziroma spravlja v stres.

 

Nevsiljivo spoznavanje

Enkrat ko je dojenček doma, lahko psu najprej pustimo, da nas temeljito prevoha, saj bomo verjetno tudi sami precej dišali po dojenčku. Nato psu na tla položimo lupinico ali otrokovo odejico, da ju razišče po mili volji in sprocesira informacije, ki jih bo dobil s tem. Ko je kuža seznanjen z vonjem in je videti miren in sproščen, ga povabimo, da pride spoznat še otroka, ki naj bo v našem naročju, medtem ko mi sedimo, ali v lupini na primerni višini (odvisno od višine psa). Prav je, da nadzorujemo situacijo ter hkrati ponudimo psu možnost umika, če jo sam izbere, zato je bolje, da psa povabimo k otroku in ne nesemo otroka k psu.

 

Ne kaznujmo psa za opozorilne znake

Psi povečini pokažejo kup miritvenih signalov, ko so zmedeni, prestrašeni ali v stresu ali pa le želijo pomiriti sebe in okolico. V primeru, da teh znakov ne upoštevamo, bodo pokazali še svaritvene oziroma opozorilne znake. Pomembno je, da psa opazujemo in se na miritvene signale primerno odzovemo – psa pomirimo, sprostimo, pokažimo mu, da je vse v redu ali mu pustimo nekaj več časa in prostora, da osvoji situacijo. Za opozorilne znake ga nikakor ne kaznujemo – če recimo pes zarenči, ko se mu približamo z otrokom, mi pa bi ga za to kaznovali (recimo spodili iz sobe ali pošteno okregali), je zelo verjetno, da pes zaradi tega ne bo nič bolj sproščen v bližini otroka, le opozorilne znake bo nehal kazati. To pomeni, da bo pes nehal sporočati svojo negotovost ali nerazpoloženost, saj je za to bil v preteklosti kaznovan, in bo tiho trpel, dokler mu ne bo prekipelo in bo šel naravnost k dejanjem. Prav tako ne želimo, da pes otroka neposredno poveže s kaznijo (kreganjem, ločitvijo od družine in podobno).

 

Potrudimo se psa že pred prihodom dojenčka pripraviti na čimveč sprememb, ki ga čakajo v povezavi s tem, samega otroka pa povežimo s čim več prijetnimi izkušnjami – deljenjem pozornosti, več nagradami, več sprehodi, seveda pa brez izjeme nadzorujmo morebitno interakcijo oziroma jo sami 'dozirajmo' glede na odziv psa na otroka. Z nekaj sreče bo otrok v pasjem življenju pomenil dobrodošlo popestritev in okrepitve pri prosjačenju za akcijo in priboljške, v primeru, da nismo povsem prepričani v napredek in pasje sprejemanje otroka, pa vsekakor poiščimo strokovno pomoč ter pogled zunanjega opazovalca, da nam pomaga pri premostitvi začetnih težav.

 

Otroško odraščanje ob psu je nekaj neprecenljivega in tudi prijateljstvo, ki ga stketa otrok in pes tekom let je nekaj zelo dragocenega za oba. Potrudimo se, da enemu in drugemu zagotovimo primerno izhodišče, da bo družinsko življenje s prihodom novih članov še lepše, bogatejše in še bolj polno ljubezni.    

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

Lidl SlovenijaPes moj prijatelj in Zavod Naš kuža tudi letos povezani, da bi brezdomnim kosmatincem ustvarili boljši svet. Z odgovornim skrbništvom poskrbimo za pasjo in mačjo prihodnost. Pomagate lahko tudi vi, z deljenjem ozaveščevalnih vsebin, prispevkom v košare v 66 Lidlovih trgovinah in s poslanim sms sporočilom TACKE5 na 1919.  

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.