11.06.2019

Prva država brez brezdomnih živali! Kako jim je uspelo?

Si predstavljate svet brez zapuščenih psov? Vsi si ga želimo in po najboljših močeh pomagamo pri reševanju problematike, a na Nizozemskem so se problema brezdomnih živali lotili zelo konkretno. V tej državi brezdomnim psom namreč pišejo boljšo prihodnost.Vlada je pred leti sprejela posebne ukrepe in pričela s projektom PSVIR pick, sterilize, vaccinate, identify, and return – ujami, steriliziraj, cepi, označi in vrni v okolje (ali zavetišče). Vse stroške je v celoti krila država iz proračuna in ne le to. Poskrbela je tudi za vse druge nujne veterinarske storitve pri živalih, ki so bile bolne ali kakorkoli poškodovane.

Država spodbuja tudi posvojitve. S posebnimi projekti so dosegli, da 90 % prebivalstva danes novega pasjega prijatelja poišče v zavetiščih za brezdomne živali. Zahvaljujoč temu projektu je leta 2016 Nizozemska postala prva država, ki je brezdomne pse in mačke osvobodila osamljenosti in groze na mestnih ulicah.

Istočasno se je na Nizozemskem spremenila tudi zakonodaja. Slednja skrbnikom zelo natančno zapoveduje obveznosti in spodbuja odgovorno skrbništvo – kršiteljem pa grozijo zapor do 3 let in denarne kazni v višini 10.000 evrov.

Enkraten projekt, ki daje konkretne rezultate bi lahko bil v posnemanje tudi v drugih državah, kjer danes na ulicah živi na milijone brezdomnih živali. Kakšno pa je vaše mnenje?

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.