19.06.2022

Prva pomoč za pse

Prihaja čas dopustov in s tem tudi potovanja na katere radi vzamemo s seboj tudi naše pasje kosmatince. Pred odhodom je priporočljivo, da si pripravimo poleg osnovnih zadev, ki jih potrebujemo za našega ljubljenčka, še prvo pomoč. Sanitetni material, ki ga potrebujete lahko kupite v lekarni. Lahko pa obiščete tudi vašega veterinarja, kjer boste kupili še manjkajoče izdelke iz seznama. Nekatere bolje založene trgovine za male živali prodajajo tudi že komplete za pasjo prvo pomoč, ki jih samo dopolnite  in opremite še z ostalimi stvarmi, za katere se vam zdi, da bi lahko prišle prav v primeru nezgode.

 

Če pa si boste prvo pomoč sestavili doma vam svetujem, da poiščete plastično posodo, ki dobro tesni. Nanjo z alkoholnim flomastrom zapišite, da gre za paket prve pomoči za vašega ljubljenčka. Lahko pa doma poiščete kakšno pretečeno prvo pomoč iz avta, iz katere lahko uporabite kar nekaj sanitetnega materiala. Namesto plastične posode lahko uporabite tudi škatlo avtomobilske prve pomoči, v katero lahko vse skupaj pospravite.

 

Seznam:

- proti-bolečinske tablete (vprašajte veterinarja!),

- jodova raztopina; za čiščenje ugriznin ali raztrganin (vprašajte veterinarja!)

- Plivasept (antiseptično milo)

- Dia tab (med in po akutni driski)

- EnteroZoo gel 100g ali vrečke po 10g (pri zastrupitvah, pri poškodbah kože, odrgninah in globljih ranah)

- Coban (elastični povoj)

- antihistaminik; v primeru alergične reakcije (vprašajte veterinarja!)

- sterilne gaze, vata v traku 12cm, povoj (5 cm x 4.5 m), mikropor

- škarje; za rezanje povojev in dlake okoli ran

- pinceta za klope

- rokavice iz lateksa; za zaščito rok in preprečitev okužbe

- rektalni termometer (normalna telesna temperatura za pse od 37 do 39 C)

- fiziološka raztopina; za izpiranje ran ali oči

- zaščitna krema za blazinice

 

Pred uporabo operite roke. Vsebino redno pregledujte, menjajte in obnavljajte.

 

Da pa se boste v dani situaciji lažje znašli in znali ukrepati, vam svetujemo da si pred odhodom preberete ali pogledate kako nuditi prvo pomoč vašemu ljubljenčku. Na spletu je mnogo strani in videov, s pomočjo katerih se lahko vsak nauči osnov pasje prve pomoči. Na voljo so tudi tiskane knjige. Pri večjih poškodbah priporočamo obisk veterinarja.

 

 

 

 

Poleg seznama, vam svetujemo, da si pred odhodom poiščete najbližjega veterinarja vaše destinacije. Ko pride do hujše poškodbe ali pa pika in se mudi, nimamo časa iskati še odprte oziroma dežurne veterinarske ambulante.

 

V primeru, da se s psom odpravljate na dopust na težje dostopno lokacijo, kjer je dosegljivost veterinarja vprašljiva, se predhodno posvetujte z vašim veterinarjem kako pomagati v dani situaciji.

 

Želimo vam in vašim kosmatincem prijeten dopust.

Uredništvo PMP

K.B.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.