28.03.2020

Prvi primeri zapuščenih zaradi korone tudi v Sloveniji? NE DRŽI!

"Prvi primeri zapuščenih živali tudi v Sloveniji!" Tak naslov je mnoge danes zjutraj pričakal na socialnih omrežjih in pričakovano, sprožil burne in množične odzive ter delitve jeznih ljudi, ki so takoj pomislili, da je nov koronavirus, po vzoru Italije, zavetišča (dodatno) "napolnil" s psi in mucami, ki so se jim skrbniki odrekli v zadnjih dneh. Novica ne drži in jo lahko mirne vesti uvrstimo v t.i. kategorijo "fake news". Ker smo pri portalu Pes moj prijatelj zavezani k podajanju resničnih novic, je prav, da posredujemo resnične podatke. Psička, o kateri danes piše nek pasji portal je bila najdena v Srbiji, kjer je sicer problematika zavrženih in brezdomnih živali pereča že vsa leta (ni pa dokazov, da je pojav koronavirusa v Srbiji vplival na še večje zapuščanje). Psičko je pod svoje okrilje vzela Tanja Vidergar iz Zavoda Pit. V Sloveniji je število zapuščenih živali v zadnjih tednih (v primerjavi z lanskim obdobjem) občutno upadlo!

Ali se v teh dneh v Sloveniji pojavlja kaj več zapuščenih živali?

"V začetku uveljavljanja ukrepov smo v zavetišče sprejeli več klicev – prijav izgubljenih in najdenih živali, saj je več skrbnikov izkoristilo dodaten prosti čas in lepo vreme za aktivnosti v naravi. Od 11 sprejetih prijav najdenih živali, je bilo potrebno sprejeti le enega zapuščenega psa. Rezultat je podpovprečen sprejem zapuščenih živali. V zadnjih letih smo namreč v tem obdobju na teden sprejeli v povprečju 4-7 psov in 10-20 mačk. V zadnjem tednu smo v zavetišče sprejeli le 3 najdene pse in od tega dva vrnili skrbnikom," pojasnjujejo v našem največjem zavetišču - Zavetišču Ljubljana.

Sodeč po spletnih straneh slovenskih zavetišč, tudi drugod ne beležijo povečanega števila zapuščenih psov, kvečjemu obratno. Zavetišče Horjul ni sprejelo nobenega zapuščenega psa, prav tako novih primerov zapuščenih nimajo v Mariboru, na Obali in na Dolenjskem.

Ni dokazov, da se psi lahko okužijo s koronavirusom

Da vnovič razbijemo vse neresnične informacije, ki se v zvezi s koronavirusom in našimi psi ter mačkami pojavljajo v javnosti, ponovno objavljamo uradno stališče stroke: Kot so že pred tedni objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da ne obstajajo nikakršni dokazi o tem, da se psi ali mačke lahko okužijo s koronavirusom. Podobno navajajo tudi drugi viri, kot so Center for Disease Control v ZDA, Public Health England, WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) in drugi.

Do sedaj ni nobenega primera, ki bi nakazoval na okužbo COVID-19 na živalih. Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni pri hišnih ljubljenčkih, na primer psih in mačkah. Najpogosteje povzročajo prehodne driske pri psih, običajno brez drugih znakov bolezni, dodaja Nataša Tozon iz Veterinarske fakultete v Ljubljani.

WSAWA odgovarja na najpogostejša vprašanja:

Ali COVID-19 lahko okuži domače živali?

Trenutno ni dokazov, da se hišni ljubljenčki ali druge domače živali lahko okužijo z novim koronavirusom. Tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.

Ali se mora oseba, ki ima akutno okužbo dihal izogibati stikom s hišnimi ljubljenčki?

Okužba s COVID-19 pri domačih živalih do sedaj ni bila potrjena. Znane in opisane so okužbe z drugimi, do sedaj znanimi koronavirusi, zato se svetuje, naj se oseba, ki preboleva akutno okužbo dihal, izogiba stikom z domačimi živalmi.

Kaj storiti, če je vaš hišni ljubljenček zbolel in bil v stiku z osebo, ki je okužena z virusom COVID-19?

V tem primeru pokličite veterinarja, da se dogovorite za obisk. Vsekakor z obolelim hišnim ljubljenčkom ne obiščite ambulante za živali, ne da bi se prej posvetovali z osebjem ambulante. 

Ali hišni ljubljenčki, ki so bili v stiku z osebo, ki je okužena z virusom COVID-19, lahko širijo okužbo?

Zaenkrat ni dokazov, da bi se hišni ljubljenčki lahko okužili z virusom COVID-19 in da bi okužbo lahko širili dalje.

Kakšni so ukrepi za živali na področjih, kjer se virus COVID-19 širi?

Zaenkrat ni dokazov o okužbi s COVID-19 pri živalih. Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko okužijo živali in povzročajo različne bolezni. Zato se na področjih, kjer se virus COVID-19 širi, svetuje, da se prebivalci izogibajo stikom z živalmi oziroma v skrajnem primeru nosijo masko, ko jih hranijo.

Ali naj veterinarji začnejo preventivno cepiti pse s cepivom , ki preprečuje okužbo s »pasjim« koronavirusom zaradi pojava okužbe s COVID-19?

Ne. Omenjeno cepivo ščiti pse samo pred okužbo s koronavirusom, ki povzroča vnetje črevesja in ne ščiti pred okužbami dihal. (Cepivo v EU tudi ni na voljo).

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.