14.09.2021

Pse boste lastniki še naprej lahko sprehajali na povodcih z navadno ovratnico

Pred slabim tednom je v javnosti in po številnih večjih medijih zaokrožila novica (povzeli smo jo tudi na našem portalu), da nov predlog novele zakona o zaščiti živali predvideva še eno pomembno novost, in sicer prepoved privezovanja psa na klasično ovratnico med sprehajanjem. "Na odboru je bilo danes sprejeto dopolnilo, ki ga je predlagala Levica, da mora biti pes na vodilo privezan z oprsnico in ne klasično ovratnico, saj lahko pri dolgotrajni uporabi te pride do poškodb vratu in hrbtenice psa," se je glasila vest, na katero so se ostro odzvali številni lastniki in skrbniki psov.

Iz stranke Levice so pred dnevi pojasnili, da je informacija napačna. "Med drugim je za to odgovoren spletni portal Žurnal24, ki je objavil novico z naslovom: “Psov na sprehode ne boste smeli več peljati z navadno ovratnico”, kar ne drži in je zavajajoče. V resnici je ministrstvo za kmetijstvo pripravilo prepoved dolgotrajnega vezanja z verigo okoli vratu na domu (npr. psa čuvaja na kmetiji). V Levici pa smo zgolj predlagali oprsnice pri eni izmed možnih alternativ verigam. Natančneje, pri vodoravnih vodilih (zajlah). Sprehajanja psov pa se spremembe zakona ne dotikajo in tudi dopolnilni predlogi Levice ne. Pse boste lastniki še naprej lahko sprehajali na povodcih z navadno ovratnico," so zapisali.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.