04.05.2021

35 let po nesreči v mestu predvsem brezdomni psi in muce

Po eksploziji jedrske elektrarne v Černobilu leta 1986, so se bili okoliški prebivalci primorani evakuirati, svoje živali pa so pustili za seboj, saj so mislili, da se bodo čez nekaj dni že lahko vrnili v svoje domove. To se seveda ni zgodilo. Namesto tega je vlada poslala vojake, da so zapuščene živali postrelili. A nekaj jih je preživelo. Sedaj po območju zgodovinske katastrofe tavajo psi, za katere se domneva, da so potomci tedaj zapuščenih psov.35 let po jedrski katastrofi v Černobilu se je na območju, kjer ljudje zaradi njenih posledic ne živijo več, razbohotilo živalstvo. Glede na mednarodno študijo je na območju najmanj toliko losov, srn, divjih svinj in volkov kot v okoliških nekontaminiranih naravnih rezervatih. Raziskovalci so živali na obširnem območju, ki sta ga aprila 1986 opustošila požar in posledična eksplozija v enem izmed jedrskih reaktorjev, našteli s pomočjo opazovanja iz zraka. Iz njihovih ugotovitev izhaja, da je tamkajšnje število volkov sedemkrat večje kot v bližnjih naravnih parkih. Raziskovalci so odkrili tudi porast losov, srnjakov in merjascev v obdobju od enega do desetih let po katastrofi, to je v času, ko so drugod na območju nekdanje Sovjetske zveze populacije teh sesalcev upadale.

 

V mestu Pripyat je bilo po nesreči sicer zapuščenih na stotine živali, predvsem psov.

 

“The Puppies of Chernobyl” (Kužki Černobila), je kratki dokumentarni YouTube film režiserja Drewa Scanlona, ki nam predstavi te čudovite psičke in pse na zaprtem območju Černobila – območje okoli tovarne, ki v premeru obsega kar 96 kilometrov, dostop do njega pa je strogo omejen. Na območje je, pod strogim vladnim nadzorom, dovoljen vstop samo delavcem v tovarni, turistom in še nekaterim drugim posameznikom. Uradnim ukazom navkljub, pa se je nazaj na svoje domove v okoliških vaseh vrnilo tudi nekaj sto ljudi. Večinoma so to starejši in revnejši nekdanji prebivalci.

 

 

V posnetku Scanlon pove, da so mu zaradi nevarnosti radioaktivnih delcev na dlaki živali, le te prepovedali božati in se jih dotikati. Srce parajoče je gledati, kako mali psički pridejo do njega in si želijo le nežnega dotika in pozornosti.

 

 

Neprofitni sklad The Clean Futures Fund, ki pomaga na področjih industrijskih nesreč, predstavlja za Černobil 5 letni načrt sterilizacij in kastracij tako psov kot mačk, uredili bodo ti. postaje s hrano in vodo ter zgradili veterinarsko kliniko, ki bo živalim nudila ustrezno oskrbo. Načrt se je pričel uresničevati že pred dvema letoma, pri realizaciji pa sodelujejo ukrajinski veterinarji in prostovoljci, v veliko pomoč so tudi organizacije in ZDA, Velike Britanije in Nemčije.

 

 

Psi najbolj trpijo zaradi pomanjkanja hrane in vode, ogrožajo pa jih še divje živali, ki so se zaradi odsotnosti človeka nekontrolirano množile. Čeprav psi živijo dovolj časa, da se lahko parijo in imajo mladiče, so stari psi na območju izjemno redki.

 

 

Zaradi nevarnosti radioaktivnega sevanja, je za obiskovalce gibanje na območju strogo omejeno. To pa seveda ne more veljati za živali. Ker so v stalnem stiku s kontaminirano zemljo in vodo, so njihova telesa in dlaka polna nevarnih radioaktivnih delcev. Raziskovalcem za sedaj še ni uspelo ugotoviti, kolikšna je točna količina teh delcev.

 

 

Delavci naj sicer ne bi smeli imeti stika s psi, vendar so mnogi stkali z njimi tesne prijateljske vezi. Z njimi se igrajo, jih hranijo, ne smejo pa jih odpeljati z območja.

 

 

Raziskovalci so ugotovili, da samo božanje psov za človeka ne bi pomenilo takojšnje nevarnosti, čeprav po stiku z živalmi svetujejo temeljito umivanje rok. Za samo prepoved približevanja psom je še drug razlog – steklina. Psi bi steklino lahko dobili od divjih živali iz okolice.

 

 

S cepljenjem psov, pa tudi z zmanjšanjem populacije s kastracijami in sterilizacijami, bodo lahko pomembno zmanjšali nevarnost stekline. Raziskovalci in znanstveniki se najbolj ukvarjajo z ugotavljanjem stopnje radioaktivne okuženosti psov. Same ugotovitve bi lahko pripomogle, da bi določene pse lahko odpeljali z območja in jim našli primerne domove.

 

 

Pri skladu so mnenja, da bodo prizadeto območje Černobila vedno naseljevali brezdomni psi in mački, so pa odločeni, da to število čimbolj zmanjšajo in štirinožcem zagotovijo vse, kar potrebujejo za lepo in kvalitetno življenje.

 

VIR: www.huffingtonpost.com

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.