26.12.2019

Psi in petarde - to so napake skrbnikov in rešitve za ublažitev stresa!

Tu je tisti lepši del leta, ko vse diši po prazničnih piškotih, med ljudmi pa veje prijetno praznično vzdušje. Žal pa to praznično vzdušje, če izvzamemo omamne vonjave iz kuhinje, našim kosmatincem ni nujno tako simpatično. Prav nasprotno, velikokrat so prazniki zaradi človeške afinitete do pokanja in svetlobnih učinkov za pse presneto stresni. Po nekaterih ocenah je približno 30 odstotkov strahu pri živali prirojenega, večina pa je pridobljenega. Ocenjujejo, da psi slišijo štirikrat bolje kot ljudje, pri tem pa imajo tudi zelo gibljive uhlje, ki jih lahko natančno usmerijo k izvoru zvoka. Zato je glasno in nepredvidljivo pokanje zanje ne le zelo neprijetno, mnogim vzbuja tudi hud strah, ta pa spremeni njihovo vedenje.

 

 

Uporaba pirotehnike se iz leta v leto sicer zmanjšuje, a je še vedno zelo prisotna. Omejena je na dneve med božičem in novim letom, a pokanju se žal kljub temu ne moremo izogniti.  Strah, ki ga ima pes pred pokanjem pogosto privede do pobegov. "Lahko celo do hudih tragedij," nam pove kinolog Jože Vidic. "Poznam kar nekaj primerov, ko je pes, ki je bil sam v pesjaku, zaradi pokanja preplezal ograjo in zbežal neznano kam. Pes lahko beži tako daleč, da nato izgubi orientacijo in se potem znajde denimo v zavetišču. Dejstvo je, da največ psov v zavetišče pride prav v tem obdobju. Ti psi so potem seveda srečni, saj preživijo in ponovno najdejo skrbnika. Mnogo psov pa žal nima te sreče, saj so udeleženi v prometnih nesrečah."

 

Najbolj uporaben nasvet, ki ga dajejo strokovnjaki v teh primerih je, da skrbniki pse ob pokih pustijo pri miru. To je namreč edini način, da jim sporočimo, da se ni zgodilo nič hudega. Vidic pravi, da je zelo pomembno tudi to, da pes v obdobju pokanja, če je le mogoče, ni sam v stanovanju. To pa velja posebej za silvestrski večer: "Takrat najbolj poka in v tistem primeru je najbolj primerno, če zvoku preprečimo "vstop" v stanovanje. To naredimo tako, da zapremo vsa okna in vrata, pomembno pa je tudi preusmerjanje pozornosti. Radijski ali televizijski sprejemnik damo na večjo glasnost, da se pes lahko bolj osredotoči na ta, zanj bolj prijeten zvok. Dobro je, da psu najdemo kakšen varen in miren prostor ali kotiček."

 

 

Ker je pes zelo razvito živo bitje je prav, da svojih čustev ne prenašamo nanj na način, da bi ga tolažili. "Ko poči, naj bodo skrbniki čimbolj ravnodušni. Če je človeka strah, to energijo prenaša tudi na svojega psa," nam pojasni Vidic in skrbnikom še posebej v tem času odsvetuje sprehode brez povodca, ki imajo lahko usodne, že naštete posledice. "Dobra metoda je tudi posneto pokanje, ki ga lahko predvajamo psu in ga postopoma stopnjujemo. Na ta način ga na pravo pokanje petard navadimo že prej in tako strah vsaj deloma omilimo," še svetuje sogovornik.

 

KONKRETNI NASVETI ZA SKRBNIKE PSOV:

 

Polnočno pokanje na silvestrovo lahko predvidimo in se nanj pripravimo, težje pa je to, kadar nas zunaj presenetijo petarde. V prvi vrsti vam odsvetujemo, da bi na ogled prazničnih lučk in obisk stojnic vzeli s seboj tudi svojega psa. Skrbniki si namreč težko predstavljamo, kakšna "vojna" se med prazniki za našega psa odvija zunaj. Napaka, ki jo delajo mnogi je tudi ta, da psu ob pokanju dobronamerno prigovarjajo in ga mirijo, da ni to nič hudega, da bo minilo, da so pač prazniki. Kot smo že omenili, je dobro psa pustiti povsem pri miru. Plašnega in občutljivega psa tudi ne smemo nikoli kaznovati, saj bi s tem njegov strah le še povečali.

 

Nikoli ne smemo ravnati po načelu "vrzimo ga v vodo, pa bo že splaval" - psa ne izpostavljajmo bližini oziroma izviru njegovega strahu, ampak mu omogočimo, da se bo lahko zatekel nekam, kjer se bo počutil varnega.

 

Ves čas sprehoda ga imejmo na povodcu, a če nismo pozorni, se nam lahko kuža ob nenadnem poku v strahu vseeno iztrga iz rok in zbeži. Zato naj ima na ovratnici značko z našo telefonsko številko, da nas bo morebitni najditelj lahko poklical. Na sprehod s psom se vselej odpravimo preden se bo glavno rajanje začelo in nikakor na sredi viška hrupnega dogajanja. Najbolje, da gremo na sprehod, ko večina ljudi še spi, ali pa je v službi. Psa tako ven peljemo zelo zgodaj zjutraj, zgodaj popoldne ali pa zelo pozno zvečer. Kdaj je okrog nas največ pokanja, najbolje vemo sami, zato je dobro, da na podlagi tega izberemo najmirnejši čas.

 

Pomirjevala smemo psu dati le po posvetu z veterinarjem in le sredstva, ki jih veterinar priporoča. Ti pripravki so različnih vrst, od blažjih do močnejših, primerni za to ali ono pasmo psa, vsem pa je skupno to, da našim pasjim prijateljem olajšajo in omogočijo mirne praznične dni.

 

Ko pes, sicer močno preplašen, med zunanjim truščem mirno leži, mu kot nagrado ponudimo priboljšek, hkrati pa bo le-ta v živali prebudil pomiritveni občutek ugodja. Psa lahko med največjim živ-žavom zamotimo tudi z igro.

 


Ko je pes sam v hiši, moramo paziti, da bo v prostoru, od koder ne bo mogel pobegniti. Še najbolje pa je, da v dneh, ko hudo poka, nikoli ni sam. Če bo kuža v hiši sam, je pomembno, da je navajen prostora. Okna moramo zatemniti, da pes ne bo videl bliskov oziroma svetlobe, ki jo oddajajo pirotehnična sredstva. V prostoru naj ima kuža tudi svoje ležišče oziroma odejo, pa tudi najljubše igračke. Prav je tudi, da ima na voljo svoj "brlog", dovolj je že, da gre lahko pod mizo. Iz prostora umaknemo tudi stvari, zaradi katerih bi se lahko zgodila nesreča. Psu, ki živi v hiši pa lahko pomagamo tako, da naredimo zvočno svetlobno bariero s spuščenimi roloji, prijeten zvok televizije ali radijskega sprejemnika, ki ga je sicer vajen, pa nekoliko ojačamo.

  

Kužka lahko že tedne pred silvestrovim počasi pripravljamo na silvestrski hrup. Psa lahko desenzibiliziramo na različne načine. To lahko zelo preprosto storimo s pomočjo cd plošče, na kateri so posneti zvoki petard, žvižganje raket in tudi drugi zvoki, povezani s silvestrom. Seveda moramo na začetku terapije te zvoke predvajati v primerni oddaljenosti in v naši navzočnosti, potem pa postopoma povečujemo jakost glasu, sprejemnik pa približamo psu šele takrat, ko bo do tišjih zvokov povsem ravnodušen. Vsekakor pa pri tem pazimo, da psa ne prestrašimo. Še najbolje je, da zvoke spremlja za psa prijetno doživetje, recimo igranje, tekanje za predmetom itd. Zelo pomembno je, da med predvajanjem zvokov pes nima nobenih negativnih izkušenj. Vse skupaj moramo početi z občutkom, zelo dobro je tudi, da se o tem posvetujemo še s kakim izkušenim vaditeljem psov ali s strokovnjakom za vedenje psov.

 

Čim bolj mirne predpraznične dni vam želi Pes moj prijatelj!

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.