12.02.2020

Zakaj mnogi psi lovijo svoj rep?

Lovljenje repa sodi v skupino tako imenovanih stereotipnih oblik vedenja, med katerimi je znano tudi gibanje v krogu in tekanje ob ograji. Vedenje, ko pes lovi rep, a ga nikoli ne ujame, je pri psih razmeroma pogosto in je v mnogih primerih povezano s psihičnimi vzroki, kot so dolgočasenje, osamljenost, nakopičena psihična in fizična energija.


Vzroki za lovljenje so lahko tudi slaba socializacija ali prezgodnja ločitev mladiča od matere. Gre pa lahko tudi za tako imenovane organske vzroke. Tako lahko opazimo lovljenje repa tudi pri psih, ki imajo vnetje obzadnjičnih mošnjičkov ali pa jih imajo prenapolnjene. V redkih primerih pa je lovljenje repa lahko posledica motnje v centralnem živčnem sistemu, v možganih, kar je mogoče ugotoviti z ustreznimi preiskavami. Vedenje se pogosteje pojavlja pri bolj živahnih psih v prvih letih življenja.

 

Pogosteje se pojavlja pri psih, ki živijo izolirano – v pesjaku ali celo na verigi. Življenje v pesjaku lahko povzroči, da se pri psu pojavijo različne oblike neželenega vedenja, med drugim tudi lovljenje repa. Tako življenje bi lahko v precejšnji meri primerjali z življenjem obsojenca v samici, kar je ena najhujših oblik kaznovanja. Pes je prav tako kot ljudje socialno bitje in je zelo nesrečen, če je osamljen in nima dovolj stika s svojimi ljudmi. Zato morajo skrbniki, ki imajo psa izoliranega razmisliti o možnosti, da bi pes živel skupaj z njimi v hiši, najmanj, kar je, pa ga je treba čim bolj zaposliti, in to tako fizično, kot psihično. To velja še zlasti za pse, ki so zelo živahni in zato potrebujejo zelo veliko aktivnosti. Vsekakor bodo pomagali dolgi in naporni sprehodi in ukvarjanje s katerim od pasjih športov. 

 

Poleg spremenjenega načina življenja svetujemo pri psu, ki lovi rep še pregled pri veterinarju, ki bo ugotovil in odpravil morebitne organske vzroke za njegovo vedenje.

 

Odraslega psa, ki lovi rep, je sicer zelo težko odvaditi tega vedenja, če gre pri tem za psihične vzroke. Več uspeha lahko pričakujemo, ko se začnemo s to težavo ukvarjati že takoj na začetku. Zato boste za odpravljanje vedenja potrebovali kar veliko vztrajnosti in volje.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.