25.05.2023

Psi na delovnem mestu

Raziskave so pokazale, da lahko prisotnost psov na delovnem mestu zmanjša raven stresa, izboljša razpoloženje in poveča produktivnost. Poleg tega so lahko psi tudi pomemben vir socialne podpore in pomagajo ustvariti bolj sproščeno in prijazno vzdušje na delovnem mestu. Navzočnost hišnega ljubljenčka na delovnem mestu načeloma delodajalca skoraj nič ne stane. Kar nekaj delodajalcev po svetu že omogoča svojim zaposlenim, da hodijo v službo s svojimi pasjimi prijatelji, saj se zavedajo pozitivnih učinkov. Seveda pa je v tem primeru pomembno, da so postavljena jasna pravila, ki zagotavljajo, da so na delovnem mestu poleg zaposlenih lahko prisotni le prijazni, čisti in vzgojeni psi.

 

Psi na delovnem mestu zmanjšajo stres iz več razlogov:

 

  • Interakcija s psi lahko poveča sproščanje oksitocina, hormona, povezanega z zmanjševanjem stresa in spodbujanjem občutkov dobrega počutja. Oksitocin se pogosto imenuje "hormon sreče", ker se sprošča med dejavnostmi družbenega povezovanja, kot je objemanje in božanje živali.
  • Psi so lahko vir socialne podpore, ki tudi pomaga zmanjševati stres. Pogosto jih vidijo kot zveste in tolažilne spremljevalce. Imeti psa na delovnem mestu lahko ustvari bolj sproščeno in prijazno vzdušje ter pomaga zaposlenim, da se počutijo bolj povezani drug z drugim.
  • Psi lahko služijo tudi kot odvračanje pozornosti od stresnih dejavnikov, povezanih z delom, zagotavljajo miselni oddih in pomagajo zaposlenim, da si »napolnijo baterije«. Kratek odmor, da se poigrate s psom ali ga peljete na sprehod, je lahko osvežujoča sprememba tempa, ki pomaga zmanjšati raven stresa.
  • Psi po nekaj urah v pisarni potrebujejo opraviti fiziološke potrebe, skrbnikom pa tako omogoči, da si vzamejo kratek odmor od dela. Sprehod ali igra s psom lahko pomaga povečati prekrvavitev, zmanjša mišično napetost in izboljša razpoloženje.
  • Osamljenost in socialna izolacija sta pogosta vzroka za stres na delovnem mestu. Imeti psa na delovnem mestu lahko zagotovi občutek druženja in zmanjša občutek osamljenosti. To je lahko še posebej koristno za zaposlene, ki delajo daljši delovni čas.
  • Psi pomagajo izboljšati komunikacijo in sodelovanje med zaposlenimi. Interakcija s psom lahko podira ovire in spodbuja občutek tovarištva. To lahko pomaga izboljšati timsko dinamiko in zmanjšati stres, povezan z medosebnimi konflikti.
  • Psom prijazno delovno mesto lahko zmanjša odsotnost z dela tako, da zaposlenim zagotovi občutek ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Zaposleni, ki lahko pripeljejo svoje pse na delo, bodo verjetno rajši prišli na delo, saj vedo, da je njihov ljubljenček v bližini in je zanj dobro poskrbljeno.
  • Na splošno imeti pse na delovnem mestu ustvari pozitivno in spodbudno okolje, ki lahko pomaga zmanjšati stres in spodbuja dobro počutje.

 

Pomembno se je zavedati, da je neizvedljivo oziroma neprimerno imeti pse s seboj na vseh delovnih mestih. Delodajalci bi morali skrbno upoštevati potrebe in želje vseh zaposlenih, pa tudi varnost in dobro počutje samih psov. Praksa je pokazala, da psom prijazno delovno mesto prinese številne koristi tako za zaposlene, kot tudi za organizacijo.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.