28.04.2021

Psi s 'posebnimi potrebami' živijo enako brezskrbno življenje!

 

Veliko ljudi, ki se odloči posvojiti psa, si vnaprej zamisli, da bo k sebi stisnil ljubkega, puhastega mladička. Dejstvo je, da je na cesti in po zavetiščih veliko psov, pa še zdaleč niso vsi puhasti, ljubki in mladički. Biološko – veterinarsko gledano so psi veterani, torej starejši, ko dopolnijo 7 let starosti. Predvsem manjši in majhni psi, ki imajo dolgo pričakovano življenjsko dobo, pri 7 letih niso še niti na polovici življenja. Če torej posvojimo takega 'starejšega' malčka, imamo pred seboj lahko še 7 in več skupnih let.

 

PRI ODRASLIH PSIH NI VEČ VELIKO PRESENEČENJ

 

Velika prednost starejših, že odraslih psov je, da pri njih ni več dosti presenečenj. To, kar vidimo, tudi dobimo. Vemo za vse ali skoraj vse zdravstvene in značajske posebnosti, vemo, kako velik je, kakšno dlako ima in podobno. Večina starejših psov je vajena sobne čistoče, poznajo osnovne ukaze, še vedno pa imajo voljo do učenja novih stvari ter neprimerno daljšo koncentracijo kot mladički.

 

 

Učenje novih veščin jih bo pravzaprav ohranjalo mlade in tovrstno preživljanje skupnega časa bo tako nam kot njim lepšalo in popestrilo dneve. Prav tako imajo ustaljeni (in bolj umirjeni) ritem življenja in se lažje navadijo na spremembe, novo okolje jim običajno ne predstavlja takšnega stresa kot mladičku. Starejši psi ne potrebujejo toliko gibanja in hrane kot mladi psi ter so v večini mnogo bolj neodvisni kot mladiči (ne potrebujejo toliko ukvarjanja in pozornosti, pa tudi nekaj mesecev nočnega vstajanja zaradi opravljanja potreb nam bo prihranjenih).

 

S posvojitvijo starejšega psa marsikdaj dobimo 'instant družabnika'. Še zdaleč namreč ne drži, da v zavetišču pristanejo le skrajno problematični odrasli ali stari psi. Marsikateri od njih se je znašel v zavetišču zaradi smrti lastnika, selitve nekam, kamor ga lastnik ne more vzeti ali zaradi drugih spremenjenih življenjskih okoliščin. Takšni psi se ob prihodu v novo okolje hitro vklopijo in zaživijo novo življenje prijetnega družabnika. Marsikdaj takšni psi še toliko bolj cenijo našo naklonjenost in varen dom, saj vedo, kakšno je videti življenje, ko nimaš toplega doma. Starejši psi, ki že vedo, kako gredo stvari v življenju, so tudi mnogo bolj primerni za starejše ljudi ali ljudi, ki nimajo časa, volje ali živcev za spopadanje z mladiči ter mladostniškimi težavami, ki se jim izogne le redkokateri lastnik mladega psa.

 

PSI "S POSEBNIMI POTREBAMI" ŽIVIJO ENAKO BREZSKRBNO ŽIVLJENJE

 

Veliko psov s 'posebnimi potrebami' (psi s tremi nogami, brez enega očesa, slepi ali gluhi psi ...) dejansko ne potrebuje posebne nege, zdravil ... Živijo lahko enako brezskrbno življenje, kot ga živijo vsi ostali, 'normalni' hišni ljubljenci.

 

Morda se kdo sprašuje, zakaj bi posvojil psa, ki ima le tri noge ali pa ne sliši. Odgovor je pravzaprav zelo preprost – zakaj pa ne? Če seveda izbiramo družinskega člana in ne hišnega okraska.

 

 

Pes s tremi nogami, pol uhlja, brez repa in enim očesom lahko še vedno lovi frizbi, nas spremi na kavo, z nami odkriva lepote jesenskega gozda, prosjači za priboljšek, čim sliši vrata hladilnika ali šumenje odprte vrečke, se z nami crklja na kavču in nam ukrade srce. Psi se ne obremenjujejo z 'nepopolnostmi' pri sebi in drugih, učijo nas sprejemati življenje takšno, kot je, in potegniti najboljše iz vsake situacije. Ne pustijo se omejevati s fizičnimi 'omejitvami' in nas tako učijo pomembne življenjske lekcije.   

 

Seveda pa ne smemo nobene odločitve za žival sprejeti zlahka in brez premisleka. Če se odločimo za posvojitev starejšega psa ali psa s fizičnimi omejitvami, moramo še dodatno premisliti, ali mu lahko nudimo primerno oskrbo ter ali sta naše domovanje in način življenja primerna za takšnega psa. Če živimo v hiši ali stanovanju, kjer bo pes moral premagovati več stopnic večkrat dnevno, moramo razmisliti, ali bo to starejši, velik in težak pes zmogel (oziroma ali ga bomo mi lahko nosili). Poleg namestitve moramo razmisliti o primerni prehrani, prevozu in na koncu tudi o finančni oskrbi psa. Če pa se nikakor ne moremo odločiti, lahko morda uberemo kar kombinacijo – posvojimo starejšega psa ali psa s posebnimi potrebami, ki bi verjetno težko našel dom, pa nam lahko postane čudovit družabnik za vrsto let, hkrati pa občasno nudimo začasen dom mladičem, dokler ne najdejo svojega stalnega doma. S tem na nek način dobimo najboljše iz obeh svetov – igrivo norčavost  ljubkega mladiča, ki mu omogočimo najboljšo popotnico za novo življenje ter mirno zvestobo starejšega psa.

 

Urška Medvedšek

Foto: Shutterstock

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.