26.08.2014

Psi se koljejo in umirajo v ringih, slovenski pitbul prvak

Pasji boji, dolga leta tabu tema pri nas, zadnje dni zelo odmevajo. Na našem portalu zgodbam sledimo že dober mesec dni, pred dnevi pa smo se po komentarje na aktualno dogajanje obrnili tudi na pristojne organe.

 

Spomnimo: skupina ljubiteljev živali v zadnjih tednih opozarja na Mariborčanko Vesno Vagalo Trifunović, ki se več kot očitno ukvarja s pasjimi borbami in ima celo ilegalno spletno stran, na katero nalaga posnetke ilegalnih bojev svojega psa Pabla. Nekaj sto dokazov je omenjena skupina kot na pladnju servirala pristojnim, ki do tega trenutka še niso ukrepali. In to kljub temu, da Trifunovićeva na družabnih omrežjih jasno priznava: "Nimam problemov s tem, da povem, da sem dofighter!" Priznava pa tudi, da je skrbnica pravega šampiona, že omenjenega Pabla, ki se na spletu pojavlja pod imenom Golden Kid's Kid. Kid nosi naziv grand champion 6xW, to pomeni, da ima za seboj šest zmag v pasjih borbah. Na medmrežju je mogoče zaslediti vse podrobnosti pasjih borb, v katerih je sodeloval Pablo, med drugim so opisani vsi poklani nasprotniki. To so običajno psi, pasem argentinska doga, pitbul ali stafford.

 

Primeru so se danes posvetili tudi v Slovenskih novicah, kjer pišejo, da je Trifunovićeva sicer sestra zloglasnega poslovneža in enega tistih, ki so na samem vrhu seznama največjih slovenskih davčnih dolžnikov. Na vprašanja novinarjev ne odgovarja, iz poročanja pa se na svojem Facebook profilu raje malo "ponorčuje".

 

Golden Kid's Kid med borbo

 

Sicer pa je iz fotografij, ki jih Mariborčanka nalaga na svoj Facebook profil in na ruske strežnike razvidno, da gre pri Pablu za psa, namenjenega bojevanju. Odrezana ušesa, rep in kup zaceljenih ran so znaki, čemu je pes pravzaprav namenjen. Dogfighterji običajno že pasjim mladičem s sekiro odsekajo ušesa in rep, da pri bojih ne dobijo prehudih poškodb. Ran običajno ne zdravijo pri veterinarjih, ampak jih zašijejo sami, omenjajo pa se tudi podkupljeni veterinarji. Psi, ki so skoteni za namen pasjih bojev, so mučeni celo življenje. Večino življenja preživijo na verigi ali v kletki, hranijo jih slabo, dajejo jim tudi sredstva za spodbujanje agresivnosti – celo kokain.

 

Mariborska pasjeborka je po pisanju ljubiteljev živali iz Facebook skupine sodelovala in bila celo sodnica na tekmovanjih, ki jih prirejajo na Poljskem, Češkem in Nizozemskem... gre za tekmovanja, kjer se ocenjuje moč pitbullov, staffordov v posameznih disciplinah, kot so vleka 130 kilogramov težkih koles na 100 metrov, visenje na drevesu in podobno. Prav slednje je "dobra" priprava na boje. Tehniko visenja v zraku z vabo v gobcu uporabljajo za učvrstitev čeljustnega prijema, z utežmi jim utrjujejo vrat in zgornji del telesa.

 

Dogajanje je pokomentiral tudi kinolog Janez Žekš: "Kinologi že vrsto let opozarjamo na to problematiko in tudi na konkretni primer v Mariboru. Če za pasje borbe vemo navadni smrtniki, kako da policija o tem ne ve nič," se sprašuje. Natanko določene lokacije organiziranih pasjih borb, ki se menda redno odvijajo tudi na določenih terenih v Sloveniji, niso znane. Gre namreč za hitro menjavanje samih lokacij, organizatorji po borbah običajno sledi dobro zabrišejo. Sicer pa so pasjeborci pri organizaciji tovrstnih dogodkov vedno zelo previdni, za boje se raje odpravljajo v tujino. Na takih dogodkih se obračajo veliki denarji, same stave dosegajo vrtoglave zneske nekaj tisočih evrov, na posamezne dogodke pa ni mogoče priti, ne da bi plačali vstopnino. Pravi posel pa je tudi sama vzreja psov za tovrstne namene.

 

V borbah poražene pse bi naj običajno ubili, spomnimo se le primera izpred dveh let, ko so iz reke Mure potegnili dva ustreljena psa. Poškodbe so nakazovale, da sta psa sodelovala v pasjih bojih. Istega leta je veterinarska inšpekcija lastniku iz Izole, na prijavo Obalnega društva proti mučenju živali, odvzela pet psov, saj je obstajal sum, da jih je dresiral za pasje boje.

 

Omenjajo se tudi primeri, ko bi naj izpred trgovskih centrov izginjali privezani psi (ki čakajo skrbnike, da opravijo nakupe). Te pse bi naj pasjeborci nato uporabljali za "vabe" oz. "pripomočke" pri treningih psov borcev. Ti naj bi se urili za borbe tudi s tekom in preganjanjem žive vabe (največkrat gre za malega psa ali mačko). Na spletnih forumih je mogoče zaslediti celo pričevanja nekaterih skrbnikov, ki so jim pse, manjše rasti, ukradli izpred trgovin, nato pa jih, anonimno, izsiljevali za visoke vsote denarja, sicer "bodo psa uporabili kot vabo pri borbenih psih".

 

V Sloveniji so pasje borbe očitno še vedno tabu tema, odgovorni si zatiskajo oči, čeprav je na dlani, da krvavi posli tudi v naši državi cvetijo, kot že dolgo ne. Od priznanja Vesne Vesne Trifunović naprej, primer preiskuje tudi policija, a konkretno do danes policisti še niso ukrepali. Menda morajo osebo zalotiti pri samih pasjih bojih ali mučenju, pravijo. Zgolj osumljenkine objave posnetkov namreč niso dovolj, da bi policisti lahko potrdili obstoj kaznivega dejanja mučenja živali. Kljub vsem materialnim dokazom pa ni ukrepala niti Veterinarska inšpekcija. Že pred dnevi so nam sporočili zgolj to, da organizacijo pasjih borb praviloma organizirajo mednarodne kriminalne združbe: "Zato glavnino preiskovalnih dejanj v zvezi s tem izvaja policija, ki je za to pristojna in usposobljena. Gre za sum kaznivega dejanja, ki se obravnava po Kazenskem zakoniku. Uprava pri tem policiji nudi strokovno pomoč."

 

Ne gre pozabiti na primer iz leta 2006. Takrat je ljubljansko društvo Vurs opozarjalo na pasje borbe, ki so se dogajale na Tepah pri Litiji. Vurs takrat menda ni našel ničesar nenavadnega, drugače pa je bilo po petih letih, ki se je zgodil umor pasjeborca Tineta Resnika. Na njegovem posestvu so našli gojišče borbenih psov in borbeni ring, kjer so se več let odvijale pasje borbe. Skupina ljubiteljev živali iz skupine Ustavimo pasje borbe zdaj pripravlja velik protest, na katerem bodo zahtevali odstop direktorice Vide Čadonič Špelič.

 

 

Med raziskovanjem so v skupini Ustavimo pasje borbe sicer naleteli še na veliko drugih imen, ki so domnevno povezani s pasjimi borbami. Na seznamu je tudi mladi Velenjčan, zaposlen v Slovenski vojski, ki bi se naj tudi ukvarjal s pasjimi boji in imel v gozdu pri Velenju večje število psov, namenjenih za bojevanje. Na objavo se je včeraj odzval tudi podpolkovnik Marko Prvinšek in zapisal, da je primer že posredoval pristojnim organom v Slovenski vojski.

 

Viri: Slovenske novice in Facebook skupina Ustavimo pasje borbe

Foto: Facebook skupina Ustavimo pasje borbe

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.