09.05.2020

Razburjajo se, ker morajo za posvojitev plačati!

Na spletnih forumih je še vedno mogoče najti veliko zapisov, v katerih se mnogi posvojitelji živali iz zavetišč pritožujejo, da so morali za posvojitev psa ali muce v zavetišču celo plačati. "Niso normalni. Težijo po fb, da noben ne posvaja, pol pa slišim, da je treba za posojitev plačat," piše moški v pasji skupini na Facebooku, njegovi "pritožbi" se pridružuje še nekaj komentatorjev.
V resnici ima prispevek, ki ga plačate ob posvojitvi v zavetišču svoj razlog. In ne, to vsekakor ni želja po zaslužku s strani zavetišča. "Pes je pregledan, cepljen za kužne bolezni, tudi steklino, če je dovolj star, čipiran in registriran, razglisten, razbolhan, psice sterilizirane, psi kastrirani," pravijo v Zavetišču Ljubljana. Prispevek ob posvojnini je zanemarljiv v primerjavi s stroški, ki bi nastali, če bi posvojitelj psa za vse to sam odpeljal do veterinarja. S plačilom prispevka posvojitelj tistemu, ki psa oddaja nekako potrdi, da bo v naslednjih letih za psa skrbel odgovorno in mu bo, tudi finančno, zmožen omogočiti veterinarsko oskrbo in redno prehrano (če se omejimo samo na osnove). Povratnikov v zavetišče je bilo v preteklosti namreč veliko, predvsem iz razloga posvojiteljeve finančne nestabilnosti. Gre torej tudi za nekakšno "varovalko". "Tudi razmišljanje, da se s posvojitvijo živali iz zavetišča tej živali reši življenje, je napačno. Pa da bo pes za to hvaležen za vse življenje … Psi tega ne poznajo. Psi bodo hvaležni svojemu posvojitelju za odgovorno skrb," dodaja Klavdija Kodelja iz ljubljanskega zavetišča.

 

KOLIKO ZNAŠA POSVOJNINA PSA?

 

V mariborskem zavetišču boste ob posvojitvi psa morali plačati slabih 55 evrov. "Žival, ki jo posvojite, je veterinarsko oskrbljena, muce so sterilizirane oziroma kastrirane, cepljene proti kužnim boleznim in čipirane. Psičke so sterilizirane, tako psi kot psice cepljeni proti steklini in kužnim boleznim, so čipirani. In v primerjavi s tržnimi cenami takšne veterinarske oskrbe, je posvojnina zares samo majhen prispevek zavetišču," pravijo v Zavetišču Maribor. V ljubljanskem zavetišču odgovarjajo podobno: "Vsi psi, ki so na voljo za posvojitev, so veterinarsko pregledani, cepljeni proti kužnim boleznim, psi stari 3 mesece in več, so cepljeni proti steklini, vse psičke so sterilizirane oz. samci kastrirani, vsi psi so čipirani, imajo potni list in so jim dana sredstva proti zajedalcem." Prispevek ob posvojitvi znaša 50 evrov, prav toliko boste plačali, če boste psa posvojili v Zavetišču Obala.

 

ŽIVALI ŽELIJO ODDATI V ODGOVORNE DOMOVE


Zavetišča si res na vse pretege prizadevajo svojim varovancem najti kar se da največ dobrih in odgovornih skrbnikov. Res pa je, da psa vsaj v večini zavetišč ne dobijo tisti ljudje, za katere bodo v zavetišču ocenili, da niso primeren posvojitelj in potencialen odgovorni skrbnik pasjega štirinožca. Dejstvo je namreč, da imajo psi, ki so se znašli v zavetiščih za seboj mnogo žalostnih in turobnih zgodb, zatorej obstaja enotno mnenje, da želijo tem psom v zavetišču poiskati odlične ali vsaj dobre domove.


Prav je tudi vedeti, da nekatera zavetišča poskrbijo za finančno oskrbo živali tudi po zakonsko predpisanih 30 dnevih bivanja v zavetišču. Pse je potrebno hraniti in jim zagotoviti veterinarsko oskrbo, psice se mora po zakonu tudi sterilizirati. Zavetišča, ki ne izvajajo evtanazij zdravih psov, tako denar pridobivajo s pomočjo dobrodelnih dogodkov in prostovoljnih prispevkov.


Ob posvojitvi iz zavetišča je tako potrebno poravnati posvojnino, ki povprečno znaša dobrih 50 eurov. Plačilo le-te med drugim pokaže tudi to, da se posvojitelj zaveda, da je skrb za žival tudi finančna obveznost. Ob odločitvi, da boste v svoj dom sprejeli novega družinskega člana (ki je ob posvojitvi veterinarsko oskrbljen), se torej zavedate, da bo ta član v prihodnje od vas zahteval kar nekaj stroškov, kot so redna letna cepljenja, hrana, oprema in veterinarske storitve.

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.