06.01.2024

Razvili zdravilo, ki bo podaljšalo življenjsko dobo velikih psov?

Strokovnjaki verjamejo, da obstaja obratno sorazmerno razmerje med velikostjo psa in njegovo življenjsko dobo, vendar biotehnološko podjetje s sedežem v San Franciscu izvaja raziskavo, ki bo morda omogočila, da preživite še nekaj dodatnih let s svojim velikim kosmatincem.

 

Center za veterinarsko medicino ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) je odobril vlogo pogojne odobritve biotehnološkega podjetja Loyal za LOY-001, zdravilo, ki ga podjetje razvija z namenom podaljšanja življenjske dobe velikih psov in ohranjanja njihove kakovosti življenja, ko se starajo.

 

V podjetju si prizadevajo upočasniti proces staranja velikih psov namesto zdravljenja specifičnih bolezni pri velikih psih. Zdravilo se osredotoča na znižanje koncentracije rastnega hormona, ki je povezan s hitrejšim staranjem in krajšo življenjsko dobo pri nekaterih velikih pasmah psov.

 

Znano je, da selektivna vzreja psov glede na velikost povzroča povišane ravni hormona IGF-1, ki spodbuja rast, kar naj bi zmanjšalo njihovo življenjsko dobo. Veliki psi imajo do 28-krat večjo raven IGF-1 kot majhni psi. Zdravilo LOY-001 deluje tako, da zmanjša IGF-1 pri odraslih psih in tako podaljša njihovo življenjsko dobo. Zdravilo ni osredotočeno le na podaljšanje življenjske dobe, ampak tudi na kakovost življenja psov.

 

FDA je podjetju Loyal omogočila pospešeno pot do izvajanja raziskav. Ta pogojna odobritev bo trajala pet let, v tem času pa bo moralo podjetje dokazati učinkovitost zdravila. Družba upa, da bo zdravilo na voljo že leta 2026.

 

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.