13.05.2012

Rehabilitacijski center za konje v Orovi vasi pri Polzeli

Vsi, ki spremljate delo Društva za zaščito konj verjetno že veste, da so v Orovi vasi pri Polzeli dobili v najem hlev s štirimi boksi, pripadajočimi pašniki, manežo in lonžirnim izpustom. Hkrati z vsem pripadajočim, so prevzeli še tri kobilice in žrebičko. Žrebička, ki so jo poimenovali Frajlica je bila takoj prepeljana v prehodne bokse v Velenje, ostale tri punce, ki so bile uvožene iz Italije, pa so morale počakati. Tudi zanje so sicer takoj poskrbeli s hrano in nastiljem ter rednim čiščenjem boksov, niso pa jih mogli izpustiti na prosto, saj so bile podrte ograje, pa tudi električni pastir ni deloval.

Tako so 1. maja letos pripravili akcijo z naslovom “Prijetno s koristnim” in vas povabili, da se akcije tudi sami udeležite ter jim za prve tri stanovalke pomagate urediti okolico in pašnike.

 

Bilo je lepo sončno jutro, ko so začeli z delom, akcije so se udeležili stari in mladi, najstarejši udeleženec  je štel že 74 let, vendar je bil priden in pripraven kot tudi vsi mladi in malo starejši. Pravzaprav so se zavedali, da delajo nekaj dobrega in da bodo še isti dan poplačani za ves trud, ki ga bodo vložili.

Veliko dela je bilo, najbolj pomembna pa je bila ograja, da bi lahko po dolgem času kobilice lahko končno izpustili in bi si lahko pretegnile noge ter okusile slastno travo.

In tako je tudi bilo! Polovico ograje so postavili, potem je zmanjkalo materiala. Popravili so vse, kar je bilo popravila potrebno, pospravili in očistili okolico, da se kobilice ne bi kje poškodovale, pripravili čredinke na pašniku. Res je bilo vroče, prostovoljci pa kljub vsemu zagnani, že skoraj preveč pridni. Prav težko jih je bilo odtegniti od dela in jih spraviti k mizi, da se malo okrepčajo. Vsak je imel še kak predlog, kaj še narediti in kako kaj izboljšati. Malo pa so se tudi pošalili, se nasmejali in zabavali.

 

Končno je napočil tudi trenutek, ko so vse tri punce izpustili na pašnik. Njihovo veselje je bilo nepopisno, bilo je dirkanja, valjanja, prdenja, metanja zadnjic v zrak, valjanja... Šele, ko so iz sebe končno lahko stresle vso odvečno energijo, so se lotile paše. Vsi so se strinjali, da je bila to največja nagrada za delo in naš trud, ki so ga ta dan vložili v pričakovanju, da bo tudi tem trem rešenkam lepo.

Danes so jih obiskali in preverili, kako so se navadile na svoje nove “hotelske usluge”. Tri Italijanke so več kot zadovoljne, srečne so, ker so končno proste, ker si lahko same izbirajo ali se bodo pasle ali se pred pripeko in dežjem umaknile v hlev. Preprosto… končno UŽIVAJO!

Vsem udeležencem akcije se v imenu Društva za zaščito konj Velenje zahvaljujejo za njihovo pomoč in pripravljenost pomagati. Tisti, ki so se akcije udeležili vedo, da je bil to šele prvi del. Še vedno jih čaka en del postavljanja ograje, vendar morajo prej zbrati še les za stebre in deske za ograjo. Torej bo še najmanj ena, če ne celo dve akciji, saj jim je ostalo še kar precej dela. A začetek je in vedo, da bodo delo tudi dokončali. Prepričani so, da jim boste tudi naslednjič priskočili na pomoč, da lahko računajo na ljudi, ki imajo veliko srce in jim za te prelepe živali ni vseeno. Vsem udeležencem akcije pa še enkrat iz srca hvala za pomoč!

V galeriji nekaj utrinkov iz akcije…

 

Besedilo in foto: Društvo za zaščito konj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.