16.05.2018

VIDEO: Vse je velik absurd! Doma imaš žival, ki jo mučiš? Doma imaš drek?

Samanta Rejc Debevec, kandidatka na Listi novinarja Bojana Požarja se v tokratni volilni kampanji že nekaj dni predstavlja kot glas živali. Poročali smo že, da so se kmalu po objavi njenih napovedi, kaj vse bo po volitvah storila na področju zaščite živali, oglasili v društvu Srce za bulle in objavili fotografije, ki prikazujejo teraso v njeni hiši, polno iztrebkov. "Vse je velik absurd! Doma imaš žival, ki jo mučiš? Doma imaš drek?" se sprašuje Simon Mihorič iz društva Srce za bulle v tv prispevku, objavljenem včeraj v oddaji Danes na Planet TV (spodaj si ga lahko ogledate v celoti). "Če je posranka, naj bo posranka. Če želi biti poslanka, naj bo poslanka. Samo naj pusti živali na miru!" je odločen.

 

 

Balkon kandidatke Samante Rejc Debevec (foto: Srce za bulle)

 

Po besedah Mihoriča naj bi bil pes veliko sam doma, tako malo kot veliko potrebo pa naj bi opravljal na balkonu. "Ona bi se borila za dobrobit živali, a njen kuža je cele dneve zaprt v stanovanju, le potrebo, tako malo kot veliko, dela po balkonu, kar je vidno iz naših slik," je zapisal. Dodaja, da so Rejčevo večkrat iskali doma, vendar ni hotela iz stanovanja. Po opozorilih prek Facebooka naj bi sicer očistila balkon, a naj bi umazanijo z balkona le zmetala drugam, kar je razvidno tudi na posnetku. "Ona ni oseba, ki bi imela kakršnokoli žival ob sebi, kaj šele, da bi se borila za njih," so kritični v društvu. 

 

Mihorič, ki je bil včeraj gost oddaje Danes, je pojasnil nekaj več podrobnosti in ugotovitev društva Srce za bulle v zvezi s tem primerom. Posnetek si lahko ogledate spodaj. "Stanje, ki ga je naša ekipa zagledala ob obisku še zdaleč ne odraža dobrobiti živali," se glasi napoved novinarke.

 

 

Mimogrede, v uredništvu portala Pes moj prijatelj smo na politične stranke že 3. maja naslovili 10 vprašanj, ki se dotikajo zaščite živali v naši državi. Odgovore smo pričeli objavljati danes. Na deset vprašanj ni odgovoril Bojan Požar iz Liste novinarja Bojana Požarja, na kateri sicer kandidira tudi Samanta Rejc Debevec. Namesto tega nam je Požar danes zjutraj poslal kar celoten program liste v pdf dokumentu in na 10 konkretnih vprašanj (najdete jih tudi tukaj) odgovoril kratko in jedrnato v treh stavkih: "Uvedba enakih kazni za mučenje ali ubijanje živali kot so kazni za mučenje ali ubijanje ljudi. Na tem bomo vztrajali. To je naš odgovor na vaša vprašanja." Mučenja živali in kazni se je sicer dotikalo zgolj eno od desetih konkretnih vprašanj, ki so jih prejele politične stranke, tudi Lista novinarja Bojana Požarja.

 

 

Na očitne društva Srce za bulle se je na svojem profilu sicer že v ponedeljek odzvala Samanta Rejc Debevec, a je svojo objavo kasneje izbrisala. Glasila se je takole "Pred dnevi se je na Facebooku pojavila fotografija dela terase v hiši, kjer stanujem, na fotografiji pa je bilo vidno, da je del terase umazan s pasjimi iztrebki. Ob tem so se pojavili očitki, da slabo skrbim za svojega kužka. Naj ob tem pojasnim naslednje: fotografija je bila posneta, ko je, med mojo odsotnostjo, za moje živali, zajce, mačko in psa, skrbel prijatelj. Očitno je prijatelju včasih zmanjkalo časa, kar je tudi razumljivo, da bi, poleg skrbi za moje živali, tudi vedno počistil celo teraso, kamor je po mojem navodilu spuščal kužiko Snežko. Fotografijo, morda jih je tudi več, je posnela soseda, ki me že ob moje ločitve dalje nenehno nadleguje. Soseda je poklicala tudi veterinarsko inšpekcijo, ki je seveda prišla, in ugotovila, da je za moje živali dobro poskrbljeno. Kot dokaz prilagam zapisnik inšpekcije. Zdaj, ko sem doma, je terasa seveda počiščena, poglejte fotografijo. Vem tudi, da sem zaradi moje kandidature za poslanko na Listi novinarja Bojana Požarja upravičeno pred očmi javnosti, zato sem zadevo tudi pojasnila. Ostajam velika ljubiteljica in imetnica živali, se pa kmalu selim iz te hiše, da bomo vsi, tudi moje živali, imeli mir pred tole sosedo. S tem pisanjem zaključujem to temo."

 

Včeraj je Rejčeva sicer sporočila, da bo zoper sosedo, ki je menda fotografirala njeno teraso prekrito s pasjimi iztrebki, podala kazensko ovadbo in odškodninski zahtevek. Očita ji, da izdeluje in širi slike ter videoposnetke iz njenega »zasebnega življenja, na posestvu, ki je zasebna last«.

 

Tudi na tale zapis se je že odzvalo društvo Srce za bulle:

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.