18.03.2021

Rekordno število posvojenih, naše največje zavetišče skoraj prazno!

Na našem portalu smo že večkrat povzeli spodbudne številke posvojenih psov v t.i. "korona" času. Kljub napačnim informacijam, ki so jih lani nekajkrat v javnost lansirali nekateri "pasji mediji" o tem, da naj bi tudi Slovenija beležila ogromno število zavrženih psov, ki so se jim skrbniki odpovedali "zaradi korone", so uradne številke povsem drugačne.

Kot je včeraj na Krkini okrogli mizi potrdil Marko Oman iz našega največjega zavetišča, so tik pred iztekom leta 2020 v zavetišču imeli rekordno malo živali. Zavetišče je bilo skoraj prazno, je dejal. In to kljub temu, da je Zavetišče Ljubljana z letom 2020 pričelo skrbeti tudi za živali iz mnogih drugih občin, med njimi celo Mestne občine Kranj.

Po eni strani rekordno število posvojitev, po drugi strani veliko manj zapustitev, v primerjavi s preteklimi leti: "Niti ena žival se ni vrnila v zavetišče," očitke, da so živali oddajali nepremišljeno, zavrača Marko Oman. Poudarja tudi, da v zavetišču ohranjajo enake standarde izpolnjevanja pogojev s strani posvojiteljev.

Veliko posvojitev je sicer bilo že med prvim valom epidemije: "V prvem valu je bilo zelo pomembno pomiriti ljudi. Iz tujine so prihajale informacije o masovnem zapuščanju živali. Zato smo se odločili, da bomo dodatno ozaveščali in predvsem pomirjali ljudi. Ta ogromna angažiranost na področju ozaveščanja se nam je obrestovala."


Svoj dom v ljubljanskem zavetišču zdaj išče mešanec Beni

Pozitivne trende zaznavajo tudi v zavetiščih Maribor in Zonzani. Pri obeh so nam potrdili, da se kvaliteta oskrbe živali (predvsem psov) pri nas se konstantno viša, močno pa upada število zapuščenih psov.

Spodbudne novice prihajajo tudi iz drugih držav. Italijanski mediji poročajo, da je bilo leto 2020 rekordno v dveh smislih - število poletnih zapustitev (po katerih so žal znani naši zahodni sosedje) je zaradi "covid krize", ki je vplivala tudi na to, da se je veliko ljudi odpovedalo dopustovanju, občutno upadlo. Hkrati pa sosedje poročajo še o enem rekordnem trendu. Za kar 15 odstotkov več posvojitev psov so zabeležila italijanska zavetišča v preteklem letu. Zgodilo se je celo to, da je zavetišče v kraju Monza decembra prvič v zgodovini ostalo brez psov.


V ljubljanskem zavetišču svoj dom išče tudi May

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.